De privacy van onze kinderen, hoe ver zouden we moeten gaan?
Blogs voor bloggers Moms Opvoeding Recente berichten

De privacy van een kind | kinderen herkenbaar online?

Geregeld krab ik mezelf achter de oren om de dingen die ik online tegenkom van ouders. Foto’s van hun kinderen, uitspraken of de dingen die zij uitvreten. De privacy van een kind lijkt minder belangrijk dan de behoefte om een foto van een kind online te delen. Er zijn een aantal redenen waarom ik mijn dochter niet herkenbaar in beeld breng op social media of op de blog:

Social media en kinderen herkenbaar in beeld

In een tijd waarin we allemaal wel een social media account hebben en dingen uit ons leven delen komt steeds vaker het woordje privacy ter sprake, ook de privacy van een kind. We zijn te volgen via onze telefoons en de plekken waar we inloggen. Even een foto plaatsen online en aangeven waar je zit. Voor deze generatie is dat heel normaal. Maar er is ook een schaduwkant aan verbonden waar we goed van doordrongen moeten zijn:

Je kind wel of niet herkenbaar in beeld

Ik snap heel goed dat veel ouders foto’s van hun kinderen delen. Ze zijn trots en vinden hun kinderen de leukste en mooiste van de wereld. Ja ook ik. Maar inmiddels deel ik eigenlijk nergens meer foto’s van mijn dochter waarbij zij herkenbaar is. Privé ook niet meer en op mijn social media of de blog heb ik het al zeker nooit gedaan. En toen de basisschool van Evi de kindjes in hun ondergoed op de Facebook-pagina zette stond ik vooraan om de foto’s eraf te laten halen.

Ik kan me enorm storen aan de foto’s van kindjes in hun blootje of ondergoed op social media. Hoe vond jij het vroeger als je moeder een foto van je blote billen liet zien tijdens een verjaardag? Niet zo tof volgens mij. Nu plaats jij het online, waar de foto nooit meer compleet vanaf te krijgen is. Dat je account voor alleen vrienden is zegt niets. Je bent te hacken en misschien is die ene vriend van de middelbare school die je al bijna 20 jaar niet meer hebt gezien wel erg enthousiast over foto’s van kleine kinderen. Ik beschuldig niemand maar weet jij het 100.000 % zeker? Er zijn naast jouw bekenden ook vele duistere clubjes die het internet afstruinen naar kinderfoto’s. Zelfs die stickers die jij secuur plaatst over bepaalde delen van je kindje(s) kunnen zij met gemak eraf halen.

Lees hier: om deze reden plaatst Karin geen herkenbare foto’s van haar kindjes online.

Oproepjes en winacties op social media

Zeker op Facebook zag ik in het verleden oproepen van merken die op zoek waren naar een model voor hun nieuwe campagne. Hartstikke leuk en ik snap dat elke trotse moeder hier aan mee zou willen doen. Maar deze oproepen zijn openbaar, iedereen kan jouw foto’s van je kindje zien en daarnaast voelt het voor mij altijd als een vleesmarkt. Dat zal de bedoeling niet zijn maar ik vind het een heel naar iets.

Ook ik krijg onder winacties vaak foto’s van kindjes, ik vermoed uit een poging om mij goed gestemd te krijgen en diegene te laten winnen. Mijn pagina’s zijn openbaar dus iedereen kan die foto zien, ik vind het eerlijk gezegd nogal een risico voor speelgoed e.d. En eerlijk gezegd? Winnaars loot ik via een lotingssysteem, die kijkt niet naar die schattige foto van jouw kindje(s).

Foto’s op Instagram worden gestolen

Inmiddels heb ik van andere bloggers en mensen op Instagram gezien dat hun foto’s worden gestolen, dat hun accounts worden gehackt en dat er schaduwaccounts worden gemaakt met hun foto’s. Het lijkt me verschrikkelijk. Of dat je kindje ineens op een mediabank staat met gratis media foto’s en je jouw foto van je dochter tegenkomt op andermans Instagram of blog? Het overkwam Nicole. Een tweestaps- verificatie op Instagram en Facebook is gemakkelijk in te stellen en zorgt ervoor dat je accounts minder snel te hacken zijn. Stel deze dus sowieso in.

Deel je toch foto’s van je kindje(es) herkenbaar online? Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een logo of watermerk te plaatsen op die foto. Deze zijn er wel vanaf te halen maar het maakt je foto minder aantrekkelijk om te stelen of zonder akkoord te gebruiken.

De privacy van onze kinderen

Wij als moeders hebben de eer om voor onze kindjes te zorgen en hen te beschermen. Mijn dochter niet herkenbaar online plaatsen en rekening houden met wat ik schrijf is één van mijn manieren. Ik zou ook niet willen dat zij later te maken krijgt met pesterijen over de dingen die ik als haar moeder online heb gezet. Het is iets om goed over na te denken en ik zie ook steeds vaker mensen op Instagram bewust nadenken over hoe zij hun kinderen kunnen beschermen. Hou rekening met de privacy van je kind, die heeft daar namelijk net zoveel recht op als dat jij recht hebt op jouw eigen privacy. Sterker nog, er zijn inmiddels rechtzaken door kinderen gewonnen die zij hebben aangespannen tegen hun ouders i.v.m. het online delen van foto’s en zaken die zij privé wilden houden. ( artikel RTL Nieuws)

Kinderfoto’s online delen?

En nogmaals, maak je eigen keuze in wat je doet. Maar doe het weloverwogen en hou rekening met de keuzes van je kind. Ook jouw kind heeft recht op privacy en jij als ouder hebt die privacy te waarborgen. Stel je voor dat je zelf met je koortskop of in je blote billen op de foto wordt gezet en daarna op social media. Dat zou je ook niet zo waarderen, waarom zou het dan wel goed zijn van je kindje? Wees heerlijk trots op je kroost en doe je ding maar denk eens hierover na: “wat gij niet wilt dat u geschied, doet u zeker ook een ander niet.” 

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

2 COMMENTS

  • Rosita

    Nee, zelfs zijn naam niet. Op mijn blog ook nooit gedaan. Om de redenen die jij noemt. Ik zie het ook vaak voorbij komen inderdaad.
    Rosita onlangs geplaatst…10 gewoontes en dingen die “raar” aan mij zijn.My Profile

  • Romy

    Ik ben het 100% met jou eens. Ik zou graag willen geloven in het goede van de mens, maar las laatst ergens dat er op een kinderpornosite ook huis-tuin-en keukenfoto’s van Nederlandse kindjes te vinden waren. Ze hoeven dus niet eens in badkleding gekleed te zijn om aantrekkelijk te zijn voor sommige mensen….

    Wat ik wel lastig vind is dat ik niet kan nagaan wat er bijvoorbeeld gebeurd met foto’s die ik via Whatsapp heb gedeeld, of foto’s gemaakt op bruiloften die gedeeld worden met andere gasten (die losser zijn met social media.) De meesten weten hoe strikt ik ben maar niet alles valt te controleren.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + negentien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.