De privacy van onze kinderen, hoe ver zouden we moeten gaan?
Blogs voor bloggers Moms Opvoeding Recente berichten

De privacy van onze kinderen | Wat vind jij het beste?

Geregeld krab ik mezelf achter de oren om de dingen die ik online tegenkom van ouders. Foto’s van hun kinderen, uitspraken of de dingen die zij uitvreten. Ook worden mij vragen gesteld over waarom ik Evi niet herkenbaar in beeld breng op de site. Het houdt de mensen toch wel bezig en ondanks dat ik ook veel deel als blogger ben ik er alert op. De privacy van onze kinderen, hebben zij niet ook recht op bescherming?

Social Media

In een tijd waarin we allemaal wel een social media account hebben en dingen uit ons leven delen komt steeds vaker het woordje privacy ter sprake. We zijn te volgen via onze telefoons en de plekken waar we inloggen. Even een foto plaatsen online en aangeven waar je zit. Voor deze generatie is dat heel normaal. Maar er is ook een schaduwkant aan verbonden.

De privacy van onze kinderen

Ik snap heel goed dat veel ouders foto’s van hun kinderen delen. Ze zijn trots en vinden hun kinderen de leukste en mooiste van de wereld. Ja ook ik. Maar inmiddels deel ik eigenlijk nergens meer foto’s van Evi waarbij zij herkenbaar is. Privé niet en op de social media van de blog heb ik het al zeker nooit gedaan. En toen de basisschool van Evi de kindjes in hun ondergoed op de Facebook-pagina zette stond ik vooraan om de foto’s eraf te laten halen.

Ik kan me enorm storen aan de foto’s van kindjes in hun nakie op social media. Hoe vond jij het vroeger als je moeder een foto van je blote billen liet zien tijdens een verjaardag? Niet zo tof volgens mij hè?! En nu plaats jij het online, kunnen gelijk duizenden de foto zien, de foto die nooit meer compleet van het internet af te krijgen is. Dat je account voor alleen vrienden is zegt niets. Je bent te hacken en misschien is die ene vriend van de middelbare school die je al bijna 20 jaar niet meer hebt gezien wel erg enthousiast over foto’s van kleine kinderen. Ik beschuldig niemand maar weet jij het 100.000 % zeker?

Oproepjes en winacties

Zeker op Facebook zag ik in het verleden oproepen van merken die op zoek waren naar een model voor hun nieuwe campagne. Hartstikke leuk en ik snap dat elke trotse moeder hier aan mee zou willen doen. Maar deze oproepen zijn openbaar, iedereen kan jouw foto’s van je kindje zien en daarnaast voelt het voor mij altijd als een vleesmarkt. Dat zal de bedoeling niet zijn maar ik vind het een heel naar iets.

In het verleden werd ik ook geregeld getagged om mee te doen met Evi. Dat snap ik best want Evi is een knappe meid met de meest blauwe ogen die ik ooit in mijn leven heb gezien. Maar ik doe hier dus niet aan mee, omdat ik het naar vind om zo te concurreren met andere kindjes. En omdat ik niet wil dat Sjaak uit Hubbekutteveen de foto van Evi heeft.

Bescherming

Wij als moeders – ouders – hebben de eer om voor onze kindjes te zorgen en hen te beschermen. Evi niet herkenbaar online plaatsen en rekening houden met wat ik schrijf is één van mijn manieren. Prima als anderen wel hun kinderen online plaatsen, moet iedereen lekker voor zichzelf weten. Maar die foto’s van blote kindjes? Nee, hou er rekening mee dat er een hele wereld aan duistere ellende is. In deze tijd van smartphones is de wereld anders, het kan in mijn ogen niet meer. Ik hou er ook rekening mee met de foto’s die ik maak, voor het geval dat mijn telefoon wordt gehackt o.i.d. Je moet er toch niet aan denken?!

Inmiddels heb ik van andere bloggers gezien dat hun foto’s worden gestolen, dat zij worden gehackt en dat er schaduwaccounts worden gemaakt met hun foto’s. Het lijkt me verschrikkelijk. Of dat je kindje ineens op een mediabank staat met gratis media foto’s en je jouw foto tegenkomt op andermans Instagram of blog? Het overkwam Nicole.

Eigen keuze is reuze

En nogmaals moeders, maak je eigen keuze in wat je doet. Doe het weloverwogen en laat je door anderen niets anders aanpraten. Maar ik hoef echt niet te weten dat je kind je vannacht met 3 volgekotste/ volgepoepte pyjama’s heeft wakker gemaakt. En vind je het zelf prettig om met je koortskop op de foto te worden gezet en op social media geplaatst te worden? Ik neem aan van niet, waarom dan met je kinderen wel? Wees heerlijk trots op je kroost en doe je ding maar denk gewoon even na: Wat gij niet wilt dat u geschied, doet u zeker ook een ander niet. 

Breng jij je kinderen herkenbaar in beeld of niet?

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

De privacy van onze kinderen, hoe ver zouden we moeten gaan?

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

  • Rosita

    Nee, zelfs zijn naam niet. Op mijn blog ook nooit gedaan. Om de redenen die jij noemt. Ik zie het ook vaak voorbij komen inderdaad.
    Rosita onlangs geplaatst…10 gewoontes en dingen die “raar” aan mij zijn.My Profile

  • Romy

    Ik ben het 100% met jou eens. Ik zou graag willen geloven in het goede van de mens, maar las laatst ergens dat er op een kinderpornosite ook huis-tuin-en keukenfoto’s van Nederlandse kindjes te vinden waren. Ze hoeven dus niet eens in badkleding gekleed te zijn om aantrekkelijk te zijn voor sommige mensen….

    Wat ik wel lastig vind is dat ik niet kan nagaan wat er bijvoorbeeld gebeurd met foto’s die ik via Whatsapp heb gedeeld, of foto’s gemaakt op bruiloften die gedeeld worden met andere gasten (die losser zijn met social media.) De meesten weten hoe strikt ik ben maar niet alles valt te controleren.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.