Wat heeft een kind nodig voor de basisschool ?
Recente berichten School

Dit heeft een kind nodig voor de basisschool

Wanneer je kindje naar de basisschool gaat komt er ineens een hoop op je kindje maar ook op jou af. Je wil het graag goed doen en iedereen raad wel iets aan. Welke dingen heeft een kind nodig voor de basisschool? Ik help je op weg met dit lijstje zodat je weet waar je moet beginnen.

Wat heeft een kind nodig in groep 1?

Je weet dat het eraan komt maar ineens is daar de uitnodiging om eens te komen kijken op de basisschool die je hebt uitgekozen voor je kindje. Je kindje begint in groep 1 en er zijn een aantal dingen nodig. Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf en kies wat bij jou en je kindje past.

Rugtasje voor kleuters

Veel rugtassen zijn voor grotere kinderen. Dat is heel leuk vanaf dat je kindje in groep 3 of 4 zit, maar daarvoor zijn zij nog wat te klein voor een reguliere rugtas. Er zijn veel leuke rugtassen voor kleuters te koop, denk hierbij aan de volgende punten:

 • Kleine rugtas die verstelbaar is.
 • Groot genoeg voor een tussendoortje en evt. de lunch.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Snel te herkennen tussen de andere rugtassen.
 • Stevig materiaal.

Tip: Ontdek hier de leukste rugtassen voor kleuters

Bakjes en drinkbekers

Niets zo vervelend als een lekkende drinkbeker en laat veel drinkbekers nou standaard lijken te lekken. Pakjes mogen op veel scholen niet meer i.v.m. gezondheidsstandaarden die aangepast zijn de afgelopen jaren. De motoriek van een kindje van 4 is ook nog niet zo goed dus een drinkbeker moet gemakkelijk in gebruik zijn, juf kan namelijk niet 30 kindjes standaard helpen. Let op de volgende punten:

 • De drinkbeker moet gemakkelijk in gebruik zijn, er zijn schoolbekers met een sportkop verkrijgbaar. Dit is makkelijker dan een dop losdraaien en weer vastdraaien.
 • De beker moet van stootvast materiaal zijn, de beker zal geregeld nog (om)vallen.
 • Hetzelfde geldt voor bakjes. Deze moeten stootvast zijn en makkelijk in gebruik zijn.
 • Koop van beide 2 exemplaren in ieder geval. Kindjes vergeten nogal eens een beker of bakje op school en zo heb je een reserve. Maar ook wanneer er iets stuk gaat zit je niet gelijk omhoog. Daarnaast hebben veel basisscholen een continuerooster waardoor je standaard 2 bekers per dag nodig hebt.
 • Met een insolated beker blijft drinken langer koud en met een thermosfles langer warm, mocht je kindje graag thee drinken.

Tip: Zo overleef je het eerste jaar op de basisschool

Dingen die je kindje nodig heeft op de basisschool

Naast een drinkbeker, lunchtrommeltje en een rugtasje heeft je kindje ook nog een aantal andere dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 • Gymkleren – of gymmen de kinderen in hun ondergoed?
 • Gymschoenen met klittenband of elastiek
 • Naamstickers! Zo is er altijd terug te vinden van wie dat ene lunchtrommeltje is of die gymschoenen
 • Een planner/ agenda / kalender voor jezelf waar je e.e.a. op kunt noteren. Je kindje krijgt nu namelijk een eigen planning met schoolfotograaf, kerstdiners en paasdozen waar je het beste van op de hoogte kunt zijn.
 • Schoenen die je kindje gemakkelijk zelf aan en uit kan doen. Schoenen met klittenband of met een rits zijn in groep 1 ideaal.
 • Bij Bol.com, Blokker en Zeeman zijn kleine koelelementen en koeltasjes te koop. Deze zijn ideaal wanneer op de school van je kindje een continuerooster is. Zo blijft het drinken en het eten van je kindje op temperatuur wanneer het warm is buiten. Doe het in de rugtas van je kindje zodat je weet dat het eten koel blijft.

Tip: Zo ondersteun je jouw kind op de basisschool

Liefs, Kimberly
Dit heeft een kindje die voor het eerst naar de basisschool gaat nodig
Pin dit artikel over wat een kind nodig voor de basisschool heeft op Pinterest met deze afbeelding.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

4 COMMENTS

 • Kirsten Mamagisch

  Bekers die niet lekken, dankjewel!

  Namens alle juffen van Nederland die voor de 1000e keer een rugtas met fristi, limonade of melk staan uit te spoelen.

  Dan draai ik met liefde iedere dag de beker of fles van elk kind open!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Hahhahahha ja toch, dat lijkt mij ook 😂😂

 • Helma

  Handige tips! 2e start 2 sept. En meeste kende ik nog van 5 jaar gelden. Een coole small rugzak van Engelpunt gekocht. Niet de 10e elza tas zoals veel kleuters zullen hebben. Al jaren van van de Mepal brooddoos en beker met tuit i.p.v. draaideksel. Hippe Puma shoes met klittenband en roze gymschoenen met naamstickers… ! Gym in ondergoed. Maar eerst nog 4 weken vakantieeeeee!!!!!!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Heerlijk eerst vakantie! En helemaal klaar zijn voor na de vakantie is ook wel heel fijn.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *