Kindvriendelijk museum Enkhuizen
Kinderen Recente berichten Reizen en uitjes

Dit kindvriendelijke museum mag je echt niet missen!

Op zoek naar een leuk uitje met je kinderen voor deze voorjaarsvakantie? Zo één die leerzaam, leuk, vermakelijk en overdekt is? Ik heb dé tip voor je want dit kindvriendelijke museum mag je echt niet missen! Je kunt je er namelijk buiten goed vermaken en vanaf nu is er nog meer binnen te doen met een geheel vernieuwd gedeelte.

Een dagje uit naar het Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen, een dorpje rechtsboven in Noord – Holland dat zeker een bezoek waard is, ligt het cultuurmuseum Zuiderzeemuseum. Dit kindvriendelijke museum is een geweldige ervaring voor ouders en hun kinderen. In het buitenmuseum kunnen zij ervaren hoe het leven aan de Zuiderzee was en hoe huizen er 100 jaar geleden uitzagen. Die tijden waren natuurlijk heel anders, het werk, het leven en de kleding zagen er allemaal anders uit. Ondanks dat het buitenmuseum in de voorjaarsvakantie nog gesloten is zijn er genoeg dingen te beleven in het binnenmuseum deze vakantie.

Zuiderzeemuseum kindvriendelijk museum Enkhuizen

Het museum met activiteiten voor kinderen

Het binnenmuseum heeft namelijk een nieuwe tentoonstelling “Zee vol verhalen” die je meeneemt naar het leven aan de Zuiderzee 100 jaar geleden. Met de kindvriendelijke tour krijgen kinderen een eigen verhalen verteller mee waarop zij een code kunnen invoeren. Zo worden hen verhalen verteld over het leven aan de Zuiderzee van 100 jaar geleden maar ook het leven in de regio van het Zuiderzeemuseum nu. Volg de zeemeeuw door het museum in Enkhuizen en leer over klederdracht van toen, het ontstaan van de Afsluitdijk, naar welke muziek de mensen vroeger luisterden of dat kinderen vroeger ook al patat aten.

De kinderen kunnen meedoen aan een silent disco op muziek van vroeger, op een ouderwets kermispaard zitten (inclusief muziek), een openingszin bedenken in de Oud-Hollandse bar, een masker opdoen zodat het lijkt alsof je 100 jaar terug in de tijd bent en zich verkleden in klederdracht. Ook zijn er meerdere selfiemomenten die garant staan voor veel plezier! Op al deze manieren ontdek je de verschillen en de overeenkomsten van hoe mensen zich 100 jaar geleden wisten te vermaken en hoe de mensen dat tegenwoordig doen in de regio.

Alle informatie over de “Zee vol Verhalen” tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum vind je hier.

De dreiging van de Zuiderzee

Voordat de Afsluitdijk gerealiseerd was waren er geregeld overstromingen en de zee was naast vriend ook vijand. Na de laatste overstroming van de Zuiderzee (watersnoodramp) in 1916 werd er besloten dat de Afsluitdijk gebouwd mocht worden. Een belangrijke geschiedenisles maar indrukwekkend om video’s en foto’s te zien. Het Zuiderzeemuseum neemt je in de tentoonstelling “Zee vol verhalen” mee in de tijd van de watersnoodramp 100 jaar geleden. Mensen van nu vertellen verhalen van toen maar ook over hun verbinding met het water nu.

Kleren maken de vrouw en duurzaamheid

Bij de tentoonstelling “Kleren maken de vrouw” ( t/m 4 april te bezoeken) leer je van alles over het maken van kleding en onderhouden van vroeger en nu. Ook is er van alles te ontdekken over de duurzaamheid van kleding 100 jaar geleden en kleding nu. En er zijn zelfs oefeningen om een draad door de oog van verschillende naalden te halen. Maar ook kun je borduren of een knoop aan een lap stof maken. Je kleren binnenste buiten dragen was dé oplossing van de 2 zevenjarigen die ik mee had naar het Zuiderzeemuseum op de vraag: Hoe kun je langer met je kleding doen?

Voor welke leeftijden is het Zuiderzeemuseum geschikt?

Het museum richt zich duidelijk op kinderen. Het is toegankelijk, er is ruimte om te spelen en van alles te ontdekken. Maar zelf denk ik dat je kinderen er het meeste uit halen vanaf een jaartje of 7. Dan zullen ze meer informatie begrijpen en daadwerkelijk meekrijgen. Ik raad je vooral aan goed te kijken naar je kind en je daarop aan te passen.

Tip: De leukste budgetvriendelijke uitjes in Noord-Holland

Entreeprijs Zuiderzeemuseum

De prijzen zijn afhankelijk van af je alleen naar het binnenmuseum wilt of dat je het wilt combineren met het buitenmuseum. Via de knop hieronder vind je de meest actuele prijzen. Het museum is over het algemeen geopend in de weekenden en vakanties. Het buitenmuseum is vanaf april geopend. Beide kun je goed combineren op 1 dag. Het binnenmuseum hebben wij ontdekt in ruim 2 uur en de 2 meiden hebben alles uitvoerig bekeken.

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. De tentoonstelling “Zee vol verhalen” in het Zuiderzeemuseum is vanaf 14 februari 2020 te bezoeken.

Prijzen binnenmuseum T/m 3 april Vanaf 4 april
Volwassene € 9,00 € 17,00
Kind 0 t/m 3 jaar gratis gratis
Kind 4 t/m 12 jaar (onder begeleiding) € 5,00 € 11,00

Review | Onze ervaring met het Zuiderzeemuseum

Wij vonden het binnengedeelte van het Zuiderzeemuseum echt heel interessant ( het buitengedeelte was gesloten i.v.m het seizoen). De verhalenvertellers geven een extra uitdaging voor de kinderen en vol enthousiasme gingen zij op zoek naar het volgende verhalenpunt. Tijdens het luisteren van de informatie en verhalen bekeken zij goed waar het over ging. De afwisseling tussen spelen, ontdekken en leren was goed verdeeld en ook de klederdracht vonden zij reuze interessant. Vooral de informatie over buitenhuizen en grote kanten onderbroeken viel behoorlijk in de smaak bij de zevenjarigen. Toen zij lazen dat mensen na de watersnoodramp puin verzamelden om over het water te komen zodat kinderen toch naar school konden maakte indruk. Beide meiden waren erg blij dat wij niet dat soort problemen hebben.

Het Zuiderzeemuseum vonden wij een enorme aanrader wanneer je leergierige kinderen hebt en deze voorjaarsvakantie graag iets anders wilt doen dan naar een overdekte speeltuin!

Liefs, Kimberly
Kindvriendelijk museum Enkhuizen Zuiderzeemuseum

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

11 COMMENTS

 • rachel

  een uitje naar het museum is altijd leuk en goed vind ik al vind ik het wel duur!!

 • Silke De Backer

  Oh, dat ziet er echt heel erg leuk uit! Zeker voor met kindjes!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Echt een heel leuk museum is het! Ik nam 2 hele gelukkige meisjes weer mee naar huis.

 • Fleur

  Wat een leuke middag. Dit museum staat ook zeker bij ons nog op ons lijstje om ooit eens te bezoeken

 • Hoor zoveel goede dingen! Wordt tijd dat we hier maar eens een keer heen gaan!

  Kom zelf uit Zeeland weg, dus wel een goede om hier in huis wat meer te weten te komen over het water 🙂

 • Jasmina

  Ik kan niet wachten tot mijn kleine meid wat ouder is en ik dit soort activiteiten met haar kan onderneme

 • Tania

  Ziet er leuk uit maar denk dat mijn zoontje net nog wat te jong is voor een museum

 • Henk

  Mooi dat steeds meer musea kinderen serieus nemen. Als je kinderen op jonge leeftijd weet te boeien hou je ze ook later vast Ik vind het Drents museum in Assen wat dat betreft ook goed bezig

 • Linda Meester

  Mooi, uitgebreid verslag. Ik denk dat het thema onze meisjes niet echt aan zal spreken

 • nicole orriens

  Op basis van de foto’s wil ik daar zeker wel een keer naartoe. Het ziet er erg leuk uit!

 • Juliette - Strongbody.nl

  Wat een mooi museum met geweldige activiteiten. Mijn kinderen zijn ondertussen volwassen dus tegenwoordig doen we andere dingen samen. Maar zou er anders zeker naar toe zijn gegaan.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *