Sinterklaas geheim vertellen
Kinderen

Je kind vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Op een bepaald moment komen veel Nederlandse ouders voor de keuze te staan om hun kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Op welke leeftijd vertel je jouw kind dat Sinterklaas niet bestaat en hoe vertel je dat?

Hoe vertel je het grote geheim van Sinterklaas?

Sinterklaas bestaat niet! Dat is niet iets dat je zomaar je kindje vertelt. Met deze tips maak jij het vertellen aan je kindje een stuk makkelijker voor je kindje en voor jezelf.

Boek om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Er zijn meerdere boeken die je kindje rustig voorbereiden op de waarheid van Sinterklaas. Sinterklaas voor grote kinderen is zo’n boek waarin dieper wordt ingegaan op wie Sinterklaas echt was, wat hij deed en waarom hij heilig werd verklaard. Op deze manier is de waarheid een stuk minder hard en zal het vertellen van de waarheid over Sinterklaas veel gemakkelijker worden. Ik zag dat het boek meerdere keren werd aangeraden en goede recensies heeft op Bol.com.

Welke leeftijd vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Tot welke leeftijd kinderen geloven in Sinterklaas is verschillend. Het ene kind gelooft niet meer vanaf zijn 5e en de ander vanaf zijn 9e jaar. Dit ligt vooral aan jouw kindje en hoe hij of zij reageert. Hou je kindje goed in de gaten en kijk hoe hij of zij reageert op bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal. Heeft je kindje (veel) twijfels? Rek dan niet langer en vertel de waarheid over Sinterklaas.

Vanaf het begin vertellen dat Sinterklaas niet echt is

Sommige ouders kiezen ervoor om direct duidelijk te maken dat Sinterklaas niet bestaat of dat zij de cadeaus voor Sinterklaas kopen. Dit doen zij om onrust / onduidelijkheid / vragen uit de wereld te helpen maar ook om niet te hoeven “liegen” tegen hun kinderen. Allen doen ze dit om hun eigen redenen. Zo heeft Judith van Hip en Hot gekozen om vanaf het begin duidelijk te maken dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer vertel je dat de Sint niet bestaat?

Er is niet echt een perfect moment om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Wel kun je het beste het geheim van Sinterklaas vertellen aan je kind nadat de grote spanning voorbij is. In het nieuwe jaar of in de zomervakantie wanneer je kindje niet zoveel bezig is met de Sint is dan een goed moment om de waarheid te vertellen.

Op veel scholen beginnen ze in groep 5 of 6 met surprises, belangrijk is dus ook om na te gaan wanneer de basisschool van jouw kind hiermee begint. Je kunt die klas dan eventueel aanhouden als leidraad om je kind het te vertellen van Sinterklaas. Ook kun je ervoor kiezen om het je kind niet zelf te vertellen maar het zelf te laten ontdekken. De kans is dan wel groot dat jouw kind het zal horen van een klasgenoot of een vriendje. Ik zou voor jezelf nagaan wat je zelf prettig vind en wat je zelf prettig zou hebben gevonden als kind.

Sinterklaas bestaat niet, wat vertel je?

Veel ouders vinden het lastig te vertellen waarom we Sinterklaas vieren in deze vorm. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas echt heeft bestaan en dat hij een goede man was die graag cadeaus gaf die we op deze manier herdenken. De Pieten zijn er later bijgekomen om het nog leuker te maken voor kinderen.

Tip: Schoentje zetten voor Sinterklaas| Afspraken maken

Sinterklaas vieren, ook als hij niet bestaat

Waarom zou je stoppen met het vieren van pakjesavond als je kind het geheim van Sinterklaas weet? Juist om de cadeaus zal het de meeste kinderen gaan. Als er nog andere kinderen in het gezin zijn die wel geloven kun je jouw kindje een bondgenoot maken. Samen cadeaus uitzoeken of laten helpen met het versieren en de schoenen vullen, dat maakt het ook leuk om een bondgenoot te zijn. De tijd van samen gedichten maken of surprises is aangebroken en ook deze brengt weer veel leuke avonden met zich mee. Maar ook het schoen zetten en pakjesavond kunnen doorgaan wanneer je kindje(s) niet meer gelooft in Sinterklaas.

Tip: de leukste gratis aftelkalenders voor Sinterklaas

Spanningen tijdens de Sinterklaasperiode

Heeft je kindje veel last van spanningen tijdens de Sinterklaasperiode? Ook dan kun je ervoor kiezen om de waarheid over Sinterklaas te vertellen. De spanning zal absoluut minder worden wanneer je kindje de waarheid weet. Maar ook kun je de contactpunten met Sinterklaas proberen te verminderen: zoek de Sint niet bewust op, ga niet naar de intocht, kijk geen Sinterklaasjournaal en ga zo maar door. Een schoentje zetten kun je natuurlijk wel doen en dan duidelijk maken met behulp van een aftelkalender.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *