Kruidnoten, Sint, schoen zetten
Moederschap

Afspraken voor schoen zetten Sinterklaas?

Zoals bij alles in Nederland is er ook weer veel te doen over de cadeauperiode van Sinterklaas. Zo zag ik op Social Media ook allerlei discussies over het schoen zetten. Doe je dat elke dag of niet en wat geeft de Sint zoal in dat schoentje? Hebben jullie afspraken voor het schoen zetten met Sinterklaas?

Hoe vaak de schoen zetten voor Sinterklaas?

Die oude kindervriend is er zo’n 2,5 week! 17 nachten lang en dan als afsluiter op 5 december met pakjesavond brengt de beste man cadeaus en lekkers. Wij hebben onze eigen wijze om deze periode aan te pakken, hoe wij dit aanpakken laat ik je weten. Evi is namelijk ook halverwege december jarig en heeft daar ook zo haar verlanglijstje voor.

Lees ook: Het leukste speelgoed voor meisjes!

De kosten voor een schoencadeau

Op social media zag ik foto’s voorbij komen van mega grote cadeaus en vervolgens ontstonden daar allerlei discussies over. Laat ik voorop zetten dat iedereen het lekker zelf moet weten wat zij hun kind geven. Ik kan niet kijken in de portemonnees van anderen en zij niet in die van mij. Sinterklaas moet dus zelf bepalen wat hij de kinderen geeft denk ik. Wel zat ik een aantal keer met verbazing te kijken naar die grote cadeaus op de foto’s en voelde ik me een Scrooge met de kleine cadeautjes voor in de schoenen.

De kosten zijn dus geheel afhankelijk van jouw eigen portemonnee en wat jij zelf redelijk vind. Bij ons liggen de prijzen tussen de € 0,50 en € 15,00 afgaande op voorgaande jaren. Dit jaar hebben wij geen duurdere cadeautjes dan € 4,00.

Wat doe je in de schoen als Sint?

Veel Sinterklazen hanteren de regel dat het cadeautje in de schoen moet passen. Deze Sinterklaas doet dat sowieso niet, een fatsoenlijke reep chocolade past namelijk al niet in mijn schoen.

Wij vinden het leuk om kleine cadeaus af te wisselen met wat grotere cadeaus met een max. van € 15. Dat is dan echt iets waar ze iets aan heeft of wat ze heel graag wil hebben. En nee, dat is dus niet iedere keer maar wel 1 x. Andere keren krijgt ze dus gewoon wat pepernoten of iets anders kleins in haar schoen. Dit jaar hebben we haar terloops wat dingen bij Action aan laten wijzen die zij graag wil hebben en mag zij 6 x haar schoen zetten. Ook zal zij een keer een handje strooigoed krijgen in haar schoen, gewoonweg omdat we dat toch al in huis hebben en zij er gelukkig van zal worden.

Wanneer schoen zetten Sinterklaas?

Ik vind het afhankelijk van wat je mogelijkheden zijn. Zo hebben wij meerdere afspraken voor het schoen zetten voor Sinterklaas. Zo mag onze dochter zelf kiezen wanneer zij haar schoen wil zetten. Ze mag 6 x haar schoen zetten en zij heeft zelf deze keren aangekruist op haar aftelkalender. Vanaf de Sinterklaasintocht tot aan 5 december mag zij kiezen wanneer zij zelf haar schoen zou willen zetten. Zo is het duidelijk voor haar en ons wanneer de schoen gezet mag worden maar ook dat zij hier zelf voor heeft gekozen. Zo heeft zij haar eigen autonomie en zijn er nagenoeg geen discussies.

De leukste gratis aftelkalenders voor Sinterklaas!

Onze rituelen met het schoen zetten

Omdat duidelijk is wanneer onze dochter haar schoen mag zetten dankzij de aftelkalender hebben we geen vragen daarover. Elke dag strepen we een dag af op de aftelkalender en ziet zij dat zij haar schoen mag zetten. We verzamelen met elkaar schoenen van de gezinsleden en zetten deze bij de achterdeur. Bij het kattenluikje want dan hoeft Piet niet door de deur naar binnen. We zingen altijd met elkaar 2 liedjes voor de Sint en Piet. Daarnaast hebben wij afgesproken dat Evi zeker 1 keer een mooie tekening maakt voor de Sint/ Piet en dat we er iets lekker voor Amerigo bij doen.

Lees ook: De leukste liedjes voor Pakjesavond.

Wat doen jullie met de Sint cadeaus?

N.a.v. de discussies vraag ik me af: Zetten jullie kinderen elke avond de schoen of slaan jullie ook dagen over, en wat geven jullie de kinderen in de schoen? Hoe vaak mag jouw kindje de schoen zetten?

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

9 COMMENTS

 • Kris (deflopvader)

  Onze oudste leerde hier vandaag dat de sint soms NIET komt, anders is het élke dag chocolade als ontbijt, maar ze blijft de schoen zetten hoor want soms komt ie WEL… en geschenken krijgen ze hier in belgië pas de ochtend van 6/12 ????

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Oh dat scheelt dan wel weer. De 6e moeten ze hier gewoon naar school dus helaas geen optie.

 • Marieke

  Hier mogen ze hun schoentje drie keer zetten. Afgelopen zaterdag, aankomende zaterdag en volgende week vrijdag. Zaterdag vieren we pakjesmiddag bij Oma, want dat heeft Sint zo geregeld met mij 😉
  En verder vind ik het ook prima. Luca is ook half december jarig en met kerst hebben we idd ook nog wat cadeautjes.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Goede verdeling lijkt me zo ????

 • Hahaha die Sint lijkt wel op mij. Volgens mij had hij voor hier chocoladeletters gekocht, maar die zaten niet in de schoentjes ????
  1x per week mag het hier. Denk ik. ????

 • Annabel de Ruiter

  Bij ons mag ze de zaterdag van de intocht haar eerste schoentje zetten. De andere Woensdagen en zaterdagen heeft ze dit ook mogen doen. Afgelopen zaterdag was de laatste keer ivm aftellen voor pakjesavond morgen. Gemiddeld zat daar een cadeautje van rond de €6 in met wat chocolade munten. Soms was het bedrag iets meer of iets minder. Het zijn dan ook alleen spulletjes waar ze echt iets aan heeft. De lost kitties was hier het favoriete schoencadeau haha en de Chocola 😉

 • Irene

  Hier zeker niet iedere dag. Alleen op vrijdag en zaterdag en nog 1x tussendoor. Hier cadeautjes onder de 10 euro. Al kregen ze nu ook allebei een boek en die waren iet duurder. Maar goed, boeken zijn leerzaam 😉 verder ook chocoladeletters, chocoladesinterklaasje dn dat soort dingen. Ook een potje slijm van nog geen €4 haha in de zak zitten 5 cadeaus per kind en die zijn wel wat duurder. Hebben een paar jaar geleden besloten dat we liever een paar goede cadeaus geven dan zakken vol met prut 😉

 • Helma keijzer

  Op zaterdag en woensdag is schoen zetten.
  Op zaterdag een cadeautje van Max 3/4 euro. Woensdag iets van chocolade.
  Vanavond een knutselpakket er in gedaan.
  Volgende week zo’n gezichts maskertje in een dierenprint.
  Op 5/12 krijgen ze wat groots en leuke kleine dingen.
  Gewoon gezellig.
  Op 1 dec wel groot schoencadeau. Ze krijgen dan de adventkalender van Lego. Maar met grote korting gekocht. Was gelukje korting op korting. Was geloof ik ipv 27 per doos iets van 13 euro kwijt.

 • Emma

  Wat een leuk idee om je kindjes (als ze oud genoeg zijn natuurlijk) zelf te laten bepalen wanneer ze hun schoen willen zetten. Dat gaan wij dit jaar ook eens uitproberen, ik denk dat onze kids van 8 en 10 dat wel kunnen. Qua cadeautjes blijf ik altijd onder 10 euro, we doen niet te gek. Ook wil ik Sinterklaas chocolade bestellen, dit is simpel maar vinden ze heerlijk!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *