Ode aan de mantelzorger - Wat is een mantelzorger
Column Recente berichten

Ode aan de mantelzorger

Mantelzorgers krijgen veel bewondering maar staan er in de praktijk geregeld alleen voor. De komende jaren zal de behoefte aan de mantelzorger met zo’n 8 procent stijgen en dat terwijl mantelzorg vaak naast een baan uitgevoerd wordt. Aan de zijlijn heb ik één van de liefste mantelzorgers zien zorgen uit liefde. Daarom vind ik het hoog tijd voor een ode aan de mantelzorger!

Wanneer ben je een mantelzorger?

Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger en doen de zorg voor de ander uit liefde. Door de vele bezuinigingen in de zorg is mantelzorg echter voor vele mensen een noodzaak geworden.

Mantelzorg is meer dan alledaagse zorg. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd onbetaald zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Definitie Mantelzorg

Nieuwe manieren om te helpen ontlasten

Steeds meer bedrijven en zorgverzekeraars zien de groeiende druk op de mantelzorgers. Om deze reden bedenken zij manieren om de mantelzorger te ontlasten. Zo biedt Zilveren Kruis de Mantelzorg vergoeding aan waarmee je tijdelijke (extra) ondersteuning vergoed krijgt. Zo heeft je mantelzorger wat ruimte om bij te komen. Ben je mantelzorger? Dan kan De Mantelzorgwegwijzer je helpen met persoonlijk advies over je mantelzorgsituatie. Deze test duurt 5 minuten.

De liefste mantelzorger die ik ken

Naarmate dat mijn opa en oma ouder werden en minder zelfredzaam kwam veel van de ondersteuning bij mijn moeder te liggen. Mijn moeder – die om de hoek bij mijn grootouders woonde – ondersteunde hen dagelijks en steeds intensiever. Daarnaast werd zij curator van haar broer met downsyndroom. Ondersteund door mijn vader, mijn zus en mij deed zij alles voor hen. Dat naast haar werk, haar sociale leven en moederschap.

Zij hield het overzicht, regelde en onderhandelde het onderste uit de kan voor alledrie. Mijn moeder zorgde ervoor dat mijn grootouders en oom omringt waren met liefde, dat zij konden loslaten. Dagelijks deed zij wat nodig was voor hen en dat naast haar andere verantwoordelijkheden. Vol liefde, vol overtuiging en soms het wegcijferen van zichzelf.

Ode aan de vele mantelzorgers in Nederland

Ik kan niet anders dan heel veel respect hebben voor mijn moeder. En met haar de vele andere mantelzorgers in Nederland. Jullie doen het maar. Die ene buur of vriend(in), je familielid of collega. Jullie zorgen voor hen en geregeld ook ten koste van andere dingen of jezelf. Steevast een bordje eten brengen naar je buur, ervoor zorgen dat kinderen naar school kunnen, ondersteuning naar de arts of met medicatie. Wat jij doet voor anderen is niet te vangen in een paar zinnen.

Jullie cijferen geregeld jullie zelf weg om jullie dierbare(n) te helpen en ondersteunen. Niet zomaar als je thuiskomt je verantwoordelijkheden even laten zitten maar vanuit je werk door om te zorgen. Je zorgen maken en oplossingen zoekende, niet zomaar op vakantie zonder vervanging te regelen. Belletjes en appjes om op de hoogte te blijven of om het e.e.a. te regelen. Gesprekken, overleggen, opkomen voor diegene die het niet (meer) kan. Voor iedereen die mantelzorgt, respect en veel liefde voor jullie!

Wat kun jij doen voor een mantelzorger?

Vele handen maken licht werk is niet voor niets een veelgehoorde uitspraak. Ik denk dat dit ook opgaat voor de mantelzorger. Weet jij dat een mantelzorger veel zorg op zich neemt? Probeer diegene te ondersteunen, kijk of je iets uit handen kunt nemen. Al is het een dag niet hoeven zorgen, een dag minder om te voorzien, dat helpt al enorm! Bied een luisterend oor, vraag eens oprecht hoe het gaat en vraag wat jij kunt doen voor de mantelzorger.

Mantelzorgers kunnen de Mantelzorglijn bellen bij vragen, voor advies of voor een luisterend oor.

Dit artikel is ontstaan door een samenwerking.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

1 COMMENT

  • Rosita Rampertaap

    Wat fijn om te lezen dit. Mijn gezin bestaat uit alleen maar mantelzorgers. En zonder mantelzorg zou het voor ons heel moeilijk worden. Aan de andere kant vind ik dat er ook te veel op mantelzorgers gerekend wordt door de overheid. Dat is jammer. In landen als Zweden is dat bijvoorbeeld veel beter geregeld.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *