Wereld Downsyndroom Dag
Persoonlijk Recente berichten

Wereld Downsyndroom Dag | Down?

Op 21 maart is het Wereld Downsyndroom Dag. Een dag waarop ik altijd extra stil sta bij de meest geweldige oom die een meisje zich kon wensen, een oom met Downsyndroom ja. Vandaag vind ik het extra belangrijk om uit te lichten waarom eigenlijk iedereen een ome Dick zou moeten hebben. #worlddownsyndromeday

Wereld Downsyndroom Dag

Vandaag is een goede dag dus om de positieve kanten van het Downsyndroom te belichten. Mijn ervaringen zijn heel liefdevol en positief dus ik wil ook graag de mooie kanten laten zien, want helaas wordt er toch nog vaak negatief over kindjes met Downsyndroom gedacht. Maar hoe komt het dat mijn ervaringen zo liefdevol en positief zijn? Door mijn fantastische Ome Dick!

Ome Dick

Een oom met Downsyndroom? Ja, ik had dus een oom die het heerlijk vond om vieze grapjes en liedjes te zingen over mijn opa en oma, uit volle borst. Die geweldig was in drummen en waarop ik met mijn lange haren kon haren schudden. Die garant stond voor appeltaart als hij meeging met uitjes, want dat hoorde erbij. Die op latere leeftijd mijn vriendinnen met lange blonde haren, de mooiste meiden van de wereld vond. Oké, die elke vrouw met lange blonde haren de mooiste vrouwen van de wereld vond. Die een enorme knuffelbeer was. Die mij, soms tot in den treure, liet meezingen met The Beatles. En die enorm gek was op Marsen. Die hoogspanningsmasten Grote Hanen noemde. Die keihard zong dat Sinterklaas op de pot moest worden gezet totdat Sint en Piet binnenkwamen, want toen kreeg ik de schuld. Of mijn zus en dat vond ik natuurlijk dan toch wel weer leuk. En om al deze redenen vind ik dat iedereen een Ome Dick zou moeten hebben!

Hij was mijn muze

Toen ik 13 jaar geleden in de zorg ging werken, geïnspireerd door mijn oom, de muze, kwam ik er ook achter dat mensen met het Downsyndroom de meest koppige mensen waren die ik ooit was tegengekomen. Die enorm creatief en liefdevol waren maar ook de beste waren in poep- en plasgrappen. En in het lachen uit volle borst. Vooral om hun eigen grapjes. En ik vond het heerlijk! Een hoop van mijn toenmalige cliënten kende ik al via mijn oom en voor hen was ik dus ook het nichtje van. Geen enkel probleem want hij stond bij iedereen (begeleiding, cliënten, taxichauffeurs) bekend als een heerlijk ventje en als groot fan van marsen en The Beatles. Volgens mij zit namelijk de voorliefde voor het Nederlands lied bij de meeste mensen met Downsyndroom extra chromosoom (mensen met het Downsyndroom hebben er 3 i.p.v. 2 op chromosoom 21). Het was daarom nogal bijzonder dat mijn oom zo gek was van The Beatles en daardoor kende iedereen hem. Door zijn innemendheid betoverde hij onze familie maar ook zeker de rest van de wereld.

Imagoprobleem

Het Downsyndroom heeft een beetje een imagoprobleem en ik vind het goed dat er tegenwoordig programma’s als Down voor Dummies, Syndroom en Down met Johnny zijn. Ook de stichting The Upside van Down werkt mee aan een positiever beeld. Zij hebben een boek uitgegeven met allemaal prachtige foto’s van mini’s met het Downsyndroom (zie ook de uitgelichte foto). Ik kan me nog goed herinneren dat deze foto’s in het groot te zien waren in het centrum van Haarlem en dat het me greep. Het zijn prachtige foto’s van hele mooie kindjes! Ook Elisabeth van Alweer een nieuwe moederblog  vind ik een heel fijn beeld weergeven, positief maar ook de realiteit. Want dat een kindje of volwassene met Downsyndroom zeer waarschijnlijk meer ondersteuning nodig heeft tijdens hun leven, dat is de werkelijkheid. Gelukkig zijn er steeds meer voorzieningen en bedrijven die een goede basis neer kunnen zetten en openstaan voor medewerkers met Downsyndroom. Maar ook qua woonvoorzieningen zijn er steeds meer mogelijkheden om zelfstandig met ondersteuning te kunnen wonen.

Positieve herinneringen

Mijn oom is helaas bijna 2,5 jaar geleden overleden op 60-jarige leeftijd. Een behoorlijke leeftijd voor iemand met het Downsyndroom en ik mis hem. Behoorlijk ook. Maar vandaag is het dus Wereld Downsyndroom Dag. Er zullen meerdere programma’s, blogs, nieuwsberichten etc toegewijd zijn aan mensen met het Downsyndroom. En dat zullen verschillende geluiden zijn. Ik wilde in ieder geval mijn positieve herinneringen delen.

Laten we vandaag in ieder geval bij al die warme, lieve, koppige, gepassioneerde, mooie mensen met het Downsyndroom stil staan. En ook denken aan alle papa’s, mama’s, zussen, broers en zorgmedewerkers die zorgen en houden van die prachtige mensen!

Liefs Kimberly

 

 

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

22 COMMENTS

 • Marjoleine

  Wat was jou oom een prachtvent en idd met heel veel humor. Mensen met down ( of up zoals sommige van onze cliënten zeggen.. down klinkt niet lief ?)zijn lief gezellig dwars en puur!! Ik geniet er elke dag weer van !!
  Word helemaal vrolijk van je stukje, nooi geschreven hoor.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Wat lief! Dank je wel en geef de bekenden van mij maar een dikke knuffel ❤

 • Monica

  Lief en mooi geschreven ❤

  • Kimberly
   AUTHOR

   Dank je wel!

 • Merel

  Prachtig geschreven lieverd, ik denk dat iedereen wel een ome Dick zou kunnen gebruiken 🙂 Goed dat je hier aandacht aan schenkt. Mijn moeder werkte vroeger met kinderen met o.a. Down en vond het fantastisch om te doen, inderdaad vanwege een aantal punten die je hier opnoemt. Mooie blog! Ik besef hierdoor meteen dat ik al een tijdje geen Lees Mee meer heb gedaan; ik neem hem mee!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ah lief van je! Oprecht de meest pure mensen die ik ken ❤ ik wacht de Lees Mee af ?

 • Cassandra

  Wat een prachtig geschreven blog. Zo puur en liefdevol. Ik wil ook een ome Dick!!!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ik wil voor iedereen een Ome Dick ❤❤❤

 • Susan

  Ik houd van deze mensen! Ze zijn zo uniek en geven altijd een glimlach aan je dag!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Zo koppig ook, heerlijk!

 • Nicole Orriëns

  Ik wist dit helemaal niet. Ik wist alleen maar dat die dag de lente begon. Maar dit vind ik ook heel mooi!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Is ook prachtig, op de hashtag zie je prachtige foto’s voorbij komen. Fijn dat er positieve aandacht voor het Downsyndroom is.

 • MamaPlaneet

  Kippenvel! Wat een mooi mens is je oom. Goed dat je hier aandacht aan besteed.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Het was een lieverd! En nog steeds iedere dag gemist ❤

 • Manon

  Wat een mooie ode aan je oom! Ik ken niemand om me heen met dit syndroom, dus voor mij is het allemaal wat lastiger voor te stellen, maar zoals je het beschrijft kan ik me voorstellen dat die mensen fantastisch, geweldig, lief en boeiend zijn. Ik kan ook van hun positiviteit genieten van programma’s als die van Jonny de Mol.

 • Kimberley

  Wat een mooi stukje geschreven voor je oom. Zo lief. Je hebt er mooie herinneringen aan Kimmie

  • Kimberly
   AUTHOR

   Absoluut! Hele fijne herinneringen aan die lieve man ❤

 • Charlotte

  Ah wat een mooie woorden! Ik heb in mijn omgeving eigenlijk helemaal niemand met het Downsyndroom. Wel goed om zo wat meer aandacht te genereren voor het Downsydroom.

  • Kimberly
   AUTHOR

   ❤❤❤❤

 • Hippiemeisje

  In de wijk hebben wij hier ook iemand van een jaar of 50 wonen die het syndroom heeft. Hij woont nog bij zijn avder,z ijn moeder is overleden. Blijkbaar woonde vroeger in het huis naast hem ook een vrouw met het syndroom van down, de tante van mijn buur net naast de deur. Ze waren ongeveer even oud en blijkbaar speelden ze veel me elkaar en hadden ze ook veel aan elkaar. Mijn buur kan alleszins ook heel innemend vertellen over zijn tante en dan haar buur die hetzelfde had en die ongeveer even oud waren….

  Wat ik vooral vind van die man? Hij si de vriendelijkste van de hele wijk. Meestal goedgeluimd, wil iedereen helpen en is zo blij als een klein kind als je hem aanspreekt voor hij de kans gekregen heeft. Als je dan nog zegt “ha, ik was je voor, hè!” moet hij heerlijk lachen…

  Ik denk echt dat hij de meeste gekende man van onze wijk is en daarnaast ook de meest geliefde man van de wijk… bij de kinderen en de volwassenen.

  En wat zijn je woorden mooi, zeker over je oom!

 • Jacqueline

  Mooi dat je hier aandacht aan hebt gegeven. En van mij mag er ook nog wel genoeg aan de beeldvorming veranderen. Ik doe zelf aan inclusiedans en in ons gezelschap hebben we ook dansers met het syndroom van Down. Zelfs ouders of begeleiders onderschatten soms wat mensen met het syndroom van Down in hun mars hebben, tot ze zien wat ze bij ons doen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pingback: Lees mee 65 | Mijn favoriete blogs van afgelopen weken - Lotus Writings on 21 maart 2018