Lieve Merel
Column

Overprikkeling voorkomen bij een kind met HSP?

Prikkels krijgen we allemaal, ook onze kinderen. Maar hoe ga ik daarmee om en hoe zorg ik dat ik overprikkeling kan voorkomen bij mijn kind zodat ze niet stuiterend door het huis gaat?

Een stuiterend kind voorkomen?

Lieve Merel,

Je vroeg me vorige week hoe ik voorkom dat Evi stuiterend thuiszit of thuis komt? En of ik haar zelf grenzen laat aangeven waarop ik me aanpas?
Eerlijk gezegd vind ik het een enorm lastige vraag. Zeker omdat Evi als HSP’er anders omgaat met prikkels en we zoekende zijn nog steeds.

Eerder schreef ik al over de moeilijkheden waar we tegenaan lopen als HSP moeder met een HSP dochter. Het zorgt ervoor dat ik alert ben op wat Evi doet en dat ik rustige momenten inbouw om bij te komen. Her en der een moment om alleen te zijn, alleen te spelen, te lezen en even de prikkels te verwerken die binnen zijn gekomen. Evi krijgt als vroege leerlinge toch flink wat prikkels mee op school. Vooral sociaal is het af en toe nog best wennen of aanpassen voor haar.

Daarom probeer ik geregeld toch wat speelafspraken af te houden. Als het aan Evi ligt spreekt zij namelijk elke dag af terwijl ze al moe is van school. Daarom probeer ik tussen de middag dan kindjes mee te nemen, al gaat die vlieger steeds minder op omdat steeds meer kindjes overblijven.

Evi geeft zelf wel geregeld aan als zij moe is, als zij een vol hoofd heeft en bij moet komen. Dat scheelt enorm. Maar ook vaak genoeg gaat zij gewoon maar door. Niet zo raar want ze is 6 en wil gewoon spelen met vriendinnen. Dat zij dan ineens zich terugtrekt en alleen op haar kamer gaat lezen bewonder ik ook wel weer maar is natuurlijk verre van fijn voor haar vriendinnetje.

We zijn dus nu bezig met een snelheidsmeter waarmee zij kan aangeven hoe zij zich voelt. Deze is verdeeld in blauw – moe, hongerig, groen – precies goed en vrolijk, en rood – boos, druk, vol hoofd en het overzicht kwijt. Deze helpt duidelijk wel want nu kunnen we samen bespreken wat zij nodig heeft om in het groen te blijven. En het valt me op dat Evi eigenlijk heel goed weet wat zij nodig heeft. Ik ga hier dus in mee, binnen de afspraken die wij samen in huis hebben.

Zo geeft Evi ook aan het niet fijn te vinden om over te blijven. Ze heeft dat momentje nodig tussen de middag om even in contact te zijn met mij, om even uit de drukte te zijn. Dat terwijl ik denk dat als het standaard zo is dat ze overblijft of een continue rooster zou hebben dat ze het wel prettig zou vinden. Voor nu ga ik er in ieder geval in mee en geef ik haar gehoor aan haar wensen, mits ik niet buiten de deur werk. Dan is het natuurlijk niet anders.

Lieve Merel, Hoe ga jij om met dat overblijven van je meiden, nu ook de jongste naar school gaat?
Liefs, Kimberly

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks brieven naar elkaar over de meest uitlopende dingen. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. De brieven van Merel lees je via Lotus Writings.

Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *