Alle ballen hoog houden ik kan het niet
Column Moms Recente berichten

Alle ballen omhoog houden? Ik kan het niet!

Ik zie het vaak op Instagram of op het schoolplein: van die moeders die het allemaal voor elkaar lijken te hebben. Maar eerlijk is eerlijk, alle ballen hoog houden? Ik kan het duidelijk niet!

Stoppen met alle ballen hoog houden!

Altijd legde ik mijzelf verschillende (hoge) doelen op. Ik moest zoveel van mijzelf, het was niet heel raar dat ik niet alle ballen hoog kon houden. Je kunt gewoonweg niet alles even goed doen. En daarom besloot ik vorig jaar om te stoppen met alle ballen hoog te houden. Dat ik er zelfs steeds beter in zou worden, dat had ik dan weer niet verwacht!

De eeuwige faalhaas

Instagram is over het algemeen geen goed medium als je de werkelijkheid van het moederschap wil zien. Dat weet ik inmiddels heel goed en gelukkig laten ook steeds meer moeders zien dat zij ook maar wat doen. Ik had zo’n rooskleurig beeld van het moederschap en dat bleek gewoonweg heel anders te zijn dan dat ik had bedacht. Steeds weer had ik het gevoel te falen en een slechte moeder te zijn. Ik kleurde namelijk niet hele dagen met mijn kind, bakte niet elke dag de sterren van de lucht, hield niet mijn sociale leven ongelooflijk goed bij naast mijn werk en alle andere dingen die ik moest doen. Pittig vond ik het allemaal maar en steeds weer had ik het gevoel een faalhaas te zijn. Want ik moest toch alles kunnen doen en ondertussen al regenboog-ruftend verder door het leven gaan?!

Weer genieten als moeder

Het werd me duidelijk dat ik op deze manier niet door kon gaan en echt het geluk weer naar me toe mocht halen. Klinkt wat zweverig besef ik me, maar ik wilde het plezier weer terughalen in mijn moederschap. Genieten dat we sukkelig voor de tv hangen en Netflix of Videoland kijken, borrelen als avondeten en gewoon ook maar zien wat we doen.

Hoewel het me steeds beter afgaat om de lat minder hoog te leggen merk ik dat ik op bepaalde dingen het rot vind om dat niet te kunnen nog. Zo bakte ik ieder jaar voor Evi haar verjaardag 2 taarten voor de visite. Maar ik heb er de laatste 2 jaar helemaal geen zin meer in. Ik maakte het al iets makkelijker door geen dingen meer te boetseren. En eigenlijk wil ik gewoon een taart bestellen, alleen weet ik dat ik daar weer opmerkingen over ga krijgen waar ik geen zin in heb. Ik moet er van mijzelf dus zin in maken. Misschien ga ik een middenweg doen en maak ik er 1 i.p.v. 2, het maakt uiteraard niet uit of de taarten uit de winkel komen. Ik heb nog anderhalve week dus wie weet wat ik ga doen die dag.

Alle ballen uit de lucht houden

Mij hielp het enorm door max. 7 dingen op te schrijven per dag van noodzakelijk naar minder noodzakelijk. Zo begin ik de dagen eerst met de dingen die ik het meest belangrijk vind en kan ik daarna rustiger aan doen. Maar ook bekijk ik per ding of ik het echt noodzakelijk vind of dat ik het gewoon wil doen. Dat scheelt echt enorm al voor mijn gevoel en de druk die ik mijzelf opleg. Daarnaast hou ik mijzelf goed voor dat het echt niet nodig is om maar druk te blijven, ik kan gewoonweg niet alles goed doen. Liever heel goed in een aantal dingen dan in matig in alles.

Hoe hou jij alle ballen uit de lucht?

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

5 COMMENTS

 • Marjoleine

  Nou niet 🙈 ik zit nog volop in t leerproces van baby, man, vrienden, werk en huis balanceren en ik vind t best moeilijk moet ik zeggen!! Ik denk dat ik je priolijst van 7 even ga uitproberen klinkt me best! Enne wat die taart betreft ik zeg bestel een mooie met een print bij een lekkere bakker of een geboetseerde, je hebt heel veel mensen die dat doen tegenwoordig en t scheelt jou echt werk!!! Leuk stuk weer met een hoop herkenbaarheid!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Lief van je! Op naar de prio 7, scheelt enorm

 • Merel

  Alle zeurpieten die zelfgemaakte taart willen gaan dan ook zelf maar in de keuken staan hoor 😊 groot gelijk heb je. Als je er geen zin meer in hebt, lekker mee stoppen.

  Dat is mijn grootste les in het ouderschap: omarm wat je wel kan en laat de rest los. Zolang wat je doet met liefde gebeurt, maakt het niet uit of het Netflix of als een brave huismoeder zelfgemaakte appeltaart maken met je kind (zonder irritatie omdat ze de bloem omgooien en met opgewassen vingers door het deeg gaan…) En dat lukt lang niet elke dag, maar gaat steeds beter. Die 7 dingen opschrijven vind ik een mooie. Maakt het behapbaar.

  • Merel

   Ik bedoelde omarm wat je zelf kan en wil
   En ongewassen vingers

   Dat was m haha!

 • Lisanne Bons

  Nee, helemaal niet. En ik voel me soms zo schuldig….alsof ik aan alle kanten tekort schiet. En ondanks dat ik ergens wel weet dat mijn to do list niet echt realistisch is…..trap ik er iedere keer weer in. Dus echt goed advies kan ik je niet geven. Maar idd kleine stapjes.is een goed begin.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *