Je kind loslaten en leren vertrouwen
Moederschap Persoonlijk Recente berichten

Je kind loslaten en leren vertrouwen

Ik zei het van de week tegen mijn vader: Vanaf dat je kindje uit je buik is moet je leren je kind los te laten. Het blijft een lastig ding en je groeit erin mee. Hoe gaat dat kind loslaten en leren vertrouwen mij af, wat vind ik er zo lastig aan?

Leren loslaten van je kind

Onze bff Elsa zong het al: Laat het los, laat het gaan. Maar dat vind ik soms wel erg makkelijk gezegd of nou ja gezongen dan door Elsa. Mijn kind vertrouw ik in een hoop en ze is voorzichtig maar de rest van de wereld is er ook nog. Buitenspelen, fietsen en andere mensen die ik niet zo vertrouw. We proberen allemaal onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote buitenwereld.

Je kind voorbereiden op de buitenwereld

Natuurlijk zijn er veel tips en trucs om je kind voor te bereiden op de buitenwereld. Bij buitenspelen horen nu eenmaal regels, het is belangrijk om eerlijk te zijn en uit te leggen wat zij kunnen verwachten. Al eerder schreef ik erover. Maar naast kinderlokkers (kinderfoppers noemt Evi hen) en andere grote enge dingen zijn er ook kleinere dingen die je los moet laten.

Die eerste keer school

Mijn hart hield het bijna niet maar die eerste keer naar school vond ik echt een helse ervaring. Sowieso merk ik dat het loslaten van je kind op de basisschool één grote test is. Er zijn dagen die gewoonweg veel spanning opleveren en dan zou ik het liefste mijn kindje dicht bij mij houden. Je kunt niet alles weghalen en hen beschermen voor de hele wereld. Er zijn andere kinderen die dingen zeggen die verdriet opleveren, er gebeuren dingen die je los moet laten.

Wanneer ben je nou overbeschermend?

Soms gebeuren er ook dingen waar je als ouder direct op moet anticiperen. Zo plaatste de basisschool ooit de kindjes in ondergoed op Facebook. Ik had de dag ervoor een avonddienst en zag dus pas de volgende ochtend wat er gaande was. Dankzij het algoritme van Facebook hadden veel ouders het gemist. Ik gooide wat balletjes op, meldde zelf bij school dat ik het pertinent niet wilde en met mij andere ouders. Uiteindelijk haalde school de foto’s eraf, zij hadden er geen kwaad in gezien omdat het om een gymles ging. Gelukkig zullen dit soort dingen in het kader van de AVG-wet nu niet meer snel voorkomen.

Maar wat is het verschil tussen overbeschermend zijn en moeite met loslaten hebben? Ik denk zelf dat de lijn dun is. Zoals met alles in het leven ben ik ervan overtuigd dat je moet doen wat voor jou het fijnste voelt zolang je er niemand kwaad mee berokkend. Mag dat vriendje van je kindje die ene drukke weg alleen oversteken maar wordt jij daar nerveus van? Vooral niet doen dus. Is je kindje 12 en verkeersveilig? Dan zou ik het toch loslaten 😉 . Vraag eventueel bij andere ouders na wat zij ervan zouden vinden, dat schept een referentiekader voor jezelf. Hou vooral voor ogen dat het ene kind het andere niet is en kijk naar de mogelijkheden van je kindje.

Loslaten als ouder

Eerlijk gezegd vind ik je kind loslaten echt een rot uitspraak. Hoezo laat je je kind los? Het is geen ballon, je houdt je kind altijd vast en zal altijd en eeuwig klaarstaan voor je kindje. Dus loslaten, tja rotterm maar ik kan geen andere ervoor bedenken. Op het moment dat ik dit schrijf is mijn dochter voor het eerst met school zwemmen. Ook weer een moment dat ik moet “loslaten”en ervaren hoe het gaat. Vertrouwen op haar eigen zwemkunsten, de kunde van de andere mensen die aanwezig zijn en zorgen dat ik klaar sta voor al haar verhalen straks. Maar dat bandje tussen haar en mij is er, van loslaten is geen sprake. Van vertrouwen des te meer.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *