wanneer van ledikant naar peuterbed
Kinderen Moederschap

Wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?

Er komt voor iedere ouder een moment dat ze de keus maken om hun kind niet meer in het ledikant te laten slapen, maar in een peuterbed of in een groot bed meteen. Wanneer maken zij deze keuze?

Vanaf welke leeftijd is is je kindje klaar voor een peuterbed?

Ieder ouder maakt hierin zijn eigen keus. Bij mijn oudste, was ik nog veel bezig met wat andere ouders deden. Daardoor werd ik er heel onzeker van dat Jamie nog zo lang in zijn ledikantje sliep. Inmiddels doe ik alles op mijn moedergevoel en dit geeft me veel meer rust. Iedere ouder moet hierin zijn eigen keus maken. En het ene kind is het andere niet. Dus Marley zal ook zeker nog tot 3,5 jaar in zijn ledikantje slapen. Mits hij net zo gevaarlijk gaat doen als zijn grote broer Owen;-) Tot nu toe heeft hij zelfs nog nooit zelf zijn slaapzak opengemaakt. We wachten het af!

Tip, lees ook: Waar let je op bij het kopen van een kinderbed?

Ledikant moet gebruikt worden voor een broertje of zusje op komst

Dit zie ik heel vaak om me heen. Er is een broertje of zusje op komt en dus moet het ledikantje worden doorgeschoven. Vaak is dit dan het moment om voor je dreumes of peuter een nieuw bed te kopen. Jamie was 23 maanden oud toen hij grote broer werd. Toch koos ik hier niet voor. Jamie sliep nog prima in zijn ledikantje en ik vond hem ook nog erg jong. Dus kocht ik een nieuw ledikant voor Owen. Iedere moeder maakt hierin uiteraard zijn eigen beslissing.

De dreumes of peuter klimt uit het ledikant

Sommige kindjes zijn zo ondernemend dat ze zelf uit hun ledikant klimmen. Dit was voor mij de reden om Owen al met anderhalf jaar in een groot bed te laten slapen. Hij deed zelf zijn slaapzakje uit en klom gewoon uit zijn ledikant. En dit niet 1 keer, maar iedere avond opnieuw! Heel gevaarlijk natuurlijk. Wel merkte ik dat hij er eigenlijk nog niet aan toe was. Hij ging steeds uit zijn grote bed. Het heeft echt wel wat weken gekost voor hij in zijn bedje bleef.

Peuter is oud genoeg voor een ledikant

De leeftijd is voor mij nooit een reden geweest om over te stappen naar een ledikant. Behalve Owen, sliepen al mijn kinderen zeker tot 3,5 jaar in hun ledikant. Ze klommen er niet uit en het paste ook nog perfect. Ze sliepen er heerlijk in. En het allergrootste voordeel was toch wel dat ze er niet zelf uitgingen. Dus heerlijk uitslapen! Wat voor een moeder dan onder uitslapen wordt verstaan hihi. 

Tot welke leeftijd sliep jouw kindje in zijn ledikantje? En waarom maakte jij deze keuze?

Liefs Tamara

Lees hier alle blogs van Tamara!

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»