oude radiator vervangen of verwijderen
DIY Home en interieur

Een oude radiator vervangen of verwijderen?

Ons huis is uit 1989 en dus zijn langzaam maar zeker een aantal dingen in huis toe aan vervanging. Zo ook de radiatoren. Deze doen doet nog goed maar zijn duidelijk verouderd en verre van mooi. Daarom ging ik verder kijken naar de mogelijkheden die we nu hebben met die oude radiatoren bij ons in huis.

Hoe lang gaat een radiator mee?

Een radiator gaat zo’n 20 á 30 jaar mee, dat geldt ook voor een design radiator. Investeren in een goede nieuwe (design) radiator loont zeker omdat je lang met de radiator doet. Eventuele roestvlekken kan je behandelen met speciale verf.

Oude radiator vervangen door een design radiator

Heb je een oude radiator in huis? Dan kan je deze vervangen door een nieuw model radiator zoals de thermar super 8 plateau zodat jouw verwarming er weer jaren tegenaan kan. In plaats van voor een gewone radiator kan je ook kiezen voor een design radiator zoals de henrad alto line. Met een nieuwe radiator doe je jaren dus de investering die ervoor nodig is haal je er met groot gemak uit.

Je dient wel de aansluitingen van je nieuwe radiator in de gaten te houden zodat deze goed aansluiten op de oude aansluitingen. Sluiten zij niet aan dan is het raadzaam om je nieuwe radiator aan te laten sluiten door de vakman. Zo voorkom je onder andere schade aan de leidingen en je nieuwe radiator. Met een nieuwe radiator bezuinig je op je stookkosten en maak je de ruimte beter warm.

Radiator verven

Doet de radiator het nog goed maar is de kleur niet mooi meer? Dan kan je ervoor kiezen om de radiator te verven met speciale radiatorverf. Deze verf is verkrijgbaar in een pot of als spuitfles. Aangezien ik de radiator in de gang graag in de kleur van de muur zou willen hebben of in het zwart is het behoorlijk zoeken. De bouwmarkten mengen geen radiatorverf op kleur en zwart is lastig te koop in een pot. Maar online kan je wel radiatorverf op RAL kleur vinden, het online zoeken kan je dus wel verder helpen wanneer je een andere kleur dan wit op je radiator zou willen hebben.

Ombouw maken om je (oude) radiator

En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid om een ombouw te maken om je (oude) radiator. Dat kan je doen door middel van de bouwpakketten die te koop zijn in de bouwmarkt maar je kan dit ook een stuk goedkoper zelf maken. Voor de laatste mogelijkheid koop je de onderdelen los in de bouwmarkt en laat de latten op de juiste maat zagen in de bouwmarkt. Dan kan je zelf thuis de onderdelen in elkaar zetten voor jouw ideale radiatorombouw. Er is naast de lagere kosten die deze oplossing met zich meebrengt ook nog eens een ander voordeel: je kan de ombouw in alle kleuren schilderen!

Op deze manier kan ik namelijk houtverf laten mengen in de bouwmarkt in de kleur die ik op de muur heb zitten. Zo valt de ombouw met radiator weg tegen de muur en zal er een rustigere sfeer ontstaan.

Zelf een radiatorombouw maken?

Wil je zelf aan de slag gaan met het maken van een radiatorombouw? Met de volgende twee blogs met een duidelijke uitleg voor een DIY radiatorombouw gaat het je (of je partner) lukken! Het was zelfs Patrick en mij duidelijk hoe we het zullen moeten gaan doen dankzij deze blogs.

Zelf een radiatorombouw maken en budget radiatorombouw.

Radiator vervangen door vloerverwarming

Ben je de radiatoren in huis helemaal zat? Dan zou je kunnen kijken naar vloerverwarming. Deze vervanging is echter wel het meest kostbaar aangezien de vloer opengebroken moet worden. Wel heeft vloerverwarming de voordelen dat het milieubewust is, dat het de waarde van je woning verhoogt en dat de stookkosten lager zullen zijn.

Veel succes met klussen!

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»