Thuiskantoor maken op je zolder tips
Home en interieur Ondernemen

Maak van je zolder een thuiskantoor

Sinds begin van dit jaar werk ik vanuit huis als ZZP’er. Van de zolder maakten we een thuiskantoor maar waar moet je op letten als je dat gaat doen en welke tips heb ik voor je om jouw productiviteit te verhogen?

Hoe maak je van je zolder een thuiskantoor?

Er zijn vaak een aantal loze ruimtes in je huis. Vaak zijn dit de kelder, de zolder of de garage. Vaak fungeren deze ruimtes opslag, maar ze zijn ook op andere manieren te gebruiken: bijvoorbeeld als thuiskantoor. Van deze drie leent de zolder zich het beste voor een kantoor, omdat er vaak veel ramen in zitten en waarschijnlijk het minste aan hoeft te gebeuren. Hoe maak je van je zolder een goede werkplek?

Lees ook: Mijn start als ZZP’er 

Bereid de ruimte goed voor

Je wilt natuurlijk graag in een warme omgeving zitten als je aan het werk bent. Een warme zolder creëren is niet moeilijk, maar vereist wel de nodige aandacht. Zo is de isolatie van een zolder meestal niet optimaal, waardoor het snel gaat tochten. Als gevolg hiervan is vaak ook de luchtvochtigheid te hoog. Kort om: een klamme en koude ruimte, niet erg stimulerend voor je productiviteit. Check daarom voor je de ruimte gaat inrichten het glas in de ramen. Vervang enkelglas altijd door dubbel- of driedubbelglas waar mogelijk, deze ramen isoleren namelijk beter. Zorg daarnaast dat je goed ventileert, zodat er geen vochtbeschadiging optreed. Is dat wel het geval, schakel dan een professional in voor de vochtbestrijding.

Thuiskantoor op je zolder maken

Richt de ruimte in zodat het positiviteit stimuleert

Twee belangrijke factoren in het belemmeren van productiviteit zijn te veel spullen en te weinig licht. Een zolder is vaak in gebruik als opslag en is in dat geval ook erg rommelig. Probeer je spullen uit de ruimte weg te halen of plaats een schot, waardoor je een afscheiding hebt tussen opslag en kantoor. Hoe minimalistischer de ruimte is, hoe groter de kans is dat jij je straks goed concentreert. Zorg ook dat je genoeg daglicht heb. Hierdoor krijg je meer energie en doe je dus ook meer. Plaats grote ramen of een dakkapel om optimaal gebruik te maken van daglicht. Naast daglicht heb je natuurlijk lampen nodig voor ’s avonds. Kies voor fel licht. Wanneer je de hele dag/avond naar een scherm kijkt in een donkere ruimte, krijg je sneller last van vermoeide ogen. Ook is bewezen dat je zicht sneller achteruit gaat als je dit dagelijks doet.

Besteed aandacht aan de inrichting

Kijk zorgvuldig naar wat voor kleurenpallet je gebruikt in je inrichting. Kleur heeft namelijk erg veel invloed op je gemoedstoestand. De beste kleuren om te gebruiken in een kantoor zijn blauw en wit. Deze kleuren stimuleren creativiteit wanneer er genoeg daglicht is. Groen is een goede kleur voor mensen die snel afgeleid zijn, omdat het rust en ontspanning stimuleert. Waar je ver van weg moet blijven in een kantoor is de kleur rood. Deze kleur staat er om bekend onrust te veroorzaken, niet ideaal dus in en omgeving waar je je wilt concentreren.

Dit is een gastblog.

Liked it? Pin het op Pinterest!

Hoe maak je van je zolder een effectief thuiskantoor

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *