Mediawijs maken van je kind
Moederschap

Kinderen mediawijs maken?

Tegenwoordig bevinden we ons voor een groot deel online. Wij als volwassenen maar ook steeds vaker de kindjes. Daarom vraag ik me af wanneer je moet beginnen met het mediawijs maken van kinderen. Wanneer vind jij dat je kinderen moet wegwijs maken om met Social Media om te gaan?

Mediawijs maken van kinderen

Steeds jonger maken onze kinderen gebruik van internet. Beetje filmpjes kijken op YouTube, een spelletje op je telefoon of de tablet. Het sluipt er tegenwoordig al best snel bij in omdat we zelf zoveel gebruik maken van onze telefoons e.d. Maar wanneer is het nou wijs om je kindje(s) te leren verstandig om te gaan met internet en alles wat erbij komt?

In de gaten houden

Naast het mediawijs maken van je kindje is het ook fijn om in de gaten te houden wat je kind allemaal doet met de tablet of telefoon. Daar zijn mogelijkheden voor zoals Grownhub. Deze app helpt jou om controle, kennis en inzichten in het mediagebruik van jouw kind te krijgen. Deze app helpt ook nog eens met het maken van afspraken met je kind en zij zoeken op dit moment mensen die de app (gratis) willen testen. Grownhub is volgens YoungStartup de startup van de maand.

Maar ook Parent Control functies zijn vaak in te stellen op de media. Denk aan kinderomgevingen of stel bijvoorbeeld een leeftijdsgrens in op YouTube. Op YouTube kun je ook bepaalde gebruikers blokkeren zoals makers van The Fingersong. Graag gedaan voor deze tip. Scheelde mij een berg frustraties in ieder geval.

Maar waarom mediawijs maken?

We kunnen uiteraard zeggen dat er niet van digitale media gebruik wordt gemaakt en ik ben er zelf ook van overtuigd dat alles met mate moet zijn. Maar tegenwoordig krijgen kinderen op school ook al les op de tablet of laptop. Wij kunnen hen dan het beste ondersteunen in het leren omgaan met deze digitale media. Dus wissel af, geef je naam aan niemand, let op met foto’s en welke spelletjes wel of niet. Op deze manier maak jij je kind weerbaar in het gebruik van digitale media. Maar leer jij het ook om balans te vinden tussen mediagebruik en andere spelletjes.

Wanneer beginnen?

Eigenlijk zodra je een tablet of telefoon in de handen van je kind geeft is het al belangrijk om bepaalde punten duidelijk te hebben:

  • Tijdsduur – hoe lang mag mijn kind van de digitale media gebruik maken?
  • Onderwerpen – welke onderwerpen en filmpjes/ spelletjes vind ik ok?
  • Bescherming – staat er een parentcontrol op de tablet/ telefoon en wil ik deze gebruiken?

Hierna kun je stapsgewijs met de leeftijd van je kind meegaan. Leer het bijvoorbeeld als je kind foto’s o.i.d. maakt met Instagram, dat de foto’s opgeslagen worden en niet te publiceren. Ga er stapsgewijs in mee, leg op het niveau van jouw kind uit waarom en zorg ervoor dat helder is wat de afspraken zijn. Pas dit altijd aan op het niveau van jouw kind.

Klik hier om te lezen hoe ik met de online privacy van mijn kind omga.

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Mediawijs maken van je kind wanneer en hoe

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

1 COMMENT

  • Susanne

    Ik denk dat ik er al mee moet beginnen zodra ze me kan begrijpen. Ze is ruim 6 maanden, maar vindt nu alles met een scherm al zó interessant. Als ze helemaal overstuur is hoef ik maar mijn telefoon te laten zien en ze is stil…. Kan niet helemaal goed zijn haha. Overigens werkt het scherm van de babyfoon of de fotocamera ook.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *