Je eigen lichaam accepteren, zo deed ik het
Lifestyle Mindset

Leren je eigen lichaam te accepteren, zo deed ik het

Onzekerheid, ik denk dat iedereen daar weleens mee te maken heeft. In een eerdere blog gaf ik al aan dat mijn onzekerheid me compleet overgenomen had als puber. Dat heeft jarenlang enorm veel energie gekost en tegenwoordig heb ik nog maar weinig momenten waarin ik me heel erg rot voel over mijn lichaam of mijn persoonlijkheid. Gelukkig maar, want het bied me veel meer ruimte om te zijn wie ik ben. Hoe ik het voor elkaar heb gekregen om mijn eigen lichaam te leren accepteren? Ik deel mijn tips met je.

Onzekerheden over mijn lichaam

Tsja waar je ook kijkt en luistert, overal worden meningen over lichamen gespuid en bij je aangedragen. Reclamebeelden en series bevatten over het algemeen altijd dunne (witte) vrouwen, mensen complimenteren je zodra je bent afgevallen of wanneer je er slank uitziet. In de jaren ’90 werden vrouwen die in een maat 38 zaten al vaak uitgemaakt voor dik of stevig. Idioot natuurlijk want voor veel vrouwen is zo’n lichaam helemaal niet haalbaar. Ik als jong meisje vond de dunne vrouwen het ideale beeld, dat mijn lichaam er niet zo uitzag was een heikel punt. Een punt dat ik jarenlang toch probeerde te tackelen zodat ik wel aan dat ideale beeld kon voldoen.

Mijn veranderende lichaam na mijn zwangerschap

Een zwangerschap verandert een lichaam, zo is het nou eenmaal. Dat is ook niet zo raar want je laat leven in je buik groeien, je organen schuiven om ruimte te maken, je komt aan (dat is gezond!) en hormonen razen door je heen. Maar ik zag in de media allerlei vrouwen die werden bejubeld omdat zij binnen een week weer in hun oude jeans pasten en er vooral uitzagen alsof zij niet zwanger waren geweest. Nu paste ik redelijk snel weer in die jeans maar mijn buik zag er absoluut heel anders uit dan van die andere vrouwen. Ik sportte na 3 maanden, lette op en het ging allemaal prima. Maar toch bleef het door mijn hoofd gaan dat ik niet genoeg mijn best had gedaan.

Mijn eigen invloeden kiezen

Toen op een gegeven moment HET inzicht kwam dat ik mijn mindset moest aanpassen, ging ik op onderzoek uit. Ik volgde op social media al meerdere vrouwen die groot voorstander waren van bodypositivity en bodyacceptance. En om mijn eigen proces te versnellen koos ik ervoor om meer vrouwen te gaan volgen die staan voor het accepteren van je eigen lichaam, hoe je er ook uit ziet. Dat deed me goed, ik zag meer vrouwen die – net zoals ik – midsize of plussize lichamen hadden. Ik zag hen als de prachtige vrouwen die zij zijn, inspirerend in hun zelfliefde en acceptatie.

Ik las me in en deed oefeningen om mijn lichaam te leren accepteren

Zelfacceptatie begint bij het veranderen van je wereldbeeld. Dat deed ik door mijn blik op het vrouwenlichaam te veranderen. Maar daarna moest ik ook zelf flink aan de gang. Dat deed ik door verschillende boeken te lezen over zelfacceptatie en je eigen ding doen. Zo vind ik “The subtle art of not giving a fuck” heerlijk!

Iedere dag stond ik stil bij hoe ik me voelde, waar mijn behoeftes lagen op dat moment en de regie houden. Maar vooral ging ik positieve dingen aan mijn persoonlijkheid en lichaam hardop tegen mezelf zeggen. Zo gaf ik steeds meer de positieve dingen aandacht i.p.v. de negatieve, wat voor een hele andere mindset zorgde, met horten en stoten. Vooral deze laatste 2 dingen zorgden voor een enorme switch in mijn zelfacceptatie. Fijn want daardoor kan ik veel meer genieten van het leven zonder stil te staan bij de meningen van anderen. Het draait namelijk om mijn eigen mening en zolang ik zelf tevreden ben, maken de meningen van anderen niet zoveel uit.

Inmiddels coach ik andere moeders op het gebied van balans en zelfacceptatie. Wil je daar meer over weten, check dan vooral de link hieronder.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»