voorstellen Larissa Nieuwe blogger Beebs and Moms
Column Moederschap

Een gebrek aan groene vingers

Groene vingers… Ik heb ze niet echt, of eigenlijk echt niet. Ondanks dat ik ben opgegroeid in een huis met een tuintje waar echt altijd wel verschillende soorten bloemen en planten te vinden waren, er staat me bij dat er zelfs ooit een boom heeft gestaan, maar dat weet ik niet helemaal zeker heb ik die groene vingers niet meegekregen. Al blufte mijn moeder zich ook regelmatig door het verzorgen van planten heen. Sommige planten trapten daar nog in ook en bleven het leuk doen. Maar daar hebben ze bij mij geen zin in.

Iedere plant laat ik doodgaan….

Ik vind het super gezellig staan in huis en zomers op balkon kan ik heel blij worden als er weer verse gezellige bloemen staan. Maar daar houd het dus echt op. Ik heb de gave zelfs nog een kunstplant dood te laten gaan (oke.. overdrijven is ook een vak), maar een cactus Γ©n een vetplant die toch haast niet dood te krijgen zijn, zelfs langer leven als ze vergeten worden volgens mij, hebben het bij mij niet gered.

Zo door de jaren heen heb ik het opgegeven. Ik heb 1 plant in huis die mij aan kan. Jaren geleden is gekregen van een vriend. Hij wordt af en toe vergeten en zijn stam is meerdere malen deels weg gegeten door Teun (het konijn). Maar hij leeft nog steeds en wordt elk jaar groter. Die plant geeft mijn groene vingers hoop, en zorgt ervoor dat ik elke zomer een challenge met mezelf aan ga. Namelijk de sunflower challenge. Elk jaar plant ik een paar zonnebloempitjes. Geef ze keurig water, praat tegen ze, geef ze zonlicht en ondersteun ze tijdens het groeien met een stok. Red ze af en toen van Teun die een hapje van ze wil proeven. En dat alles met het doel om ze hoger te laten groeien dan mezelf. En even mezelf op mijn schouder kloppend.

Dat lukt me al jaren. En dat inimini stukje groene vinger wil ik uiteraard door geven aan Zannah. Vorig jaar bij haar geboorte kreeg ze van mijn zusje een klein plantenpotje cadeau met daarop een afbeelding van Nijntje. En toen Zannah een maand oud was, en het een goede tijd was om de zaadjes te planten, plantte ik er zoals elk jaar een paar in een pot, en Zannah plante er ook 1, in haar eigen Nijntje potje. Samen praatte we tegen de steeltjes die langzaam meer blaadjes kregen en steeds groter werden. We gaven ze water, zorgde dat ze zonlicht kregen en haalde Teun meerdere malen bij ze weg. Met als resultaat dat wij uiteindelijk tegen de grote gele zonnebloemen opkeken omdat ze hoger waren gegroeid dan dat wij lang zijn. Onze eerste sunflowerchallenge samen was geslaagd.

En ook dit jaar hebben we weer samen de zaadjes gepland, Zannah weer in haar Nijntje potje en ik in mijn eigen potten. Ook mijn schoonmoeder (die hele hele groene vingers heeft, daar kijk ik soms wel tegenop) plantte dit jaar zonnebloemzaadjes. En waar die van mijn schoonmoeder gestagneerd lijken in het groeien, groeien ze bij mij langzaam, maar zeker iedere dag een klein stukje groter. Ik wil natuurlijk niet te vroeg juichen maar dat is haast al een schouderklopje waard. Heel stiekem ben ik er misschien ook wel een beetje blij mee, dat Zannah niet alles van planten en bloemen hoeft te leren van haar oma. Dat ze een klein stukje groene vinger van mij heeft. Dat wij elk jaar trots aan oma en de rest die het wil horen, kunnen vertellen hoe groot onze zonnebloemen zijn geworden.

Een challenge die voor Zannah elk jaar spannender zal worden, want zij groeit, dus moeten haar zonnebloemen elk jaar weer een stukje hoger groeien om tegen ze op te kunnen kijken. Maar mij lukt het ook, samen gaan we er voor. Samen gaan we gewoon elk jaar weer de challenge aan, en zal ik haar leren wat ik door de jaren heen heb geleerd om de zonnebloemen zo mooi en groot mogelijk te laten groeien. Dat wordt gewoon ons groene vingers ding. Mijn sunflower challenge wordt onze sunflower challenge.

En alle andere groene vingers lessen, die laat ik wel aan mijn schoonmoeder over. Wie weet gaat het Zannah ooit wel lukken bloemetjes en plantjes in leven te houden. En zo niet, ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een balkon of tuintje enkel gevuld met zonnebloemen ook heel gezellig is.

Lees hier alle blogs van Larissa

«

»