Een kinderfeestje thuis organiseren
Kinderen Moederschap Tips

Een kinderfeestje thuis organiseren? Dat doe je zo!

Je kind is bijna jarig en daar hoort natuurlijk een kinderfeestje bij! Je kind weet al precies welke vriendjes en vriendinnetjes er uitgenodigd gaan worden en heeft al weken van te voren voorpret. Terwijl bij jou als ouder het zweet al uitbreekt bij het idee aan 8 stuiterende jongens en meiden op een kinderfeestje thuis……

Tips en trucs voor een ontspannen kinderfeestje thuis

Wat moet je gaan doen? Houden ze van knutselen….of juist niet? Wat voor spelletjes zijn leuk en wat heb ik daar allemaal voor nodig? Doen we met eten of niet? Is 2 uur lang genoeg of veel te kort? Waar moet je beginnen?! Er komen een hoop vragen bij je naar boven zodra je thuis een kinderfeestje wilt gaan organiseren.

Plan het partijtje

Een simpele planning neemt een hoop stress weg. Maak het vooral niet moeilijker voor jezelf dan dat nodig is, de tips in deze blog zijn allemaal gemakkelijk uit te voeren. Zo kan je kind genieten van het kinderfeestje maar jij ook!

Thema’s voor een kinderfeestje

Bedenk eerst, uiteraard samen met je kind, een thema wat centraal zal staan tijdens het feestje. Denk bijvoorbeeld eens aan een unicornfeest, een ruimtefeest, een dinofeest of een high tea thema. Als het thema eenmaal gekozen is en de datum is geprikt kun je zorgen voor uitnodigingen die bij het gekozen thema passen. Ben je heel creatief, dan maak je deze wellicht zelf. Maar anders vind je na een korte zoektocht op het internet vast en zeker een leuke, passende uitnodiging! Als de uitnodigingen eenmaal de deur uit zijn kun je op zoek gaan naar alle benodigdheden voor het feest. Zorg voor slingers, ballonnen, een tafelkleed, bordjes, bekers, feesthoedjes etc. die passen bij het gekozen thema.

Wat zet je op de uitnodigingen voor het partijtje?

Deel de uitnodigingen zo’n 2 a 3 weken van te voren uit. Handige dingen om op zo’n uitnodiging te zetten:

  • Datum
  • Begin- en eindtijd
  • Locatie van het feestje
  • Moeten de kinderen gebracht en gehaald worden?
  • Is het met lunch en/of avondeten?
  • Cadeautip
  • Contactgegevens (telefoonnummer en/of e-mailadres)
  • Het is verstandig om zelf ook de telefoonnummers te verzamelen van alle ouders van de kinderen die komen. Just in case….
  • Denk ook aan mogelijke voedselallergieën in verband met de hapjes die je wilt serveren!

Spelletjes en activiteiten tijdens het kinderfeestje thuis

Werk een aantal spelletjes en/of knutselactiviteiten uit die simpel uitvoerbaar zijn. Vaak kun je bestaande spelletjes heel simpel aanpassen zodat het binnen het thema past. In plaats van koekhappen wordt het bijvoorbeeld sterhappen bij een ruimtefeest, het welbekende ezeltje prik tover je om tot unicorn prik waarbij de hoorn van de eenhoorn op de goede plek geplakt moet worden.

Houd je kind erg van knutselen? Dan is het leuk om ook een knutselactiviteit te bedenken. Laat de kinderen bijvoorbeeld een schilderijtje maken op kleine schilderdoeken, knutsel een raket of maak high tea gebakjes van schoonmaaksponsjes. Zorg ook dat je altijd iets achter de hand hebt, zoals kleurplaten of stoepkrijt. Mocht je dan tijd over hebben kun je zoiets altijd makkelijk erbij pakken. Zorg dat je de wat actievere spelletjes afwisselt met wat meer rustige activiteiten. Is het aantal kinderen best wat aan de grote kant? Maak dan twee groepjes die ieder door een volwassene begeleidt worden. Op die manier hoeven de kinderen niet zo lang te wachten totdat ze aan de beurt zijn bij een spel.

Hapjes en eten tijdens het partijtje

Als alle versiering hangt, de tafel is gedekt en de spelletjes klaar staan kan het feest beginnen! Als alle gasten gearriveerd zijn is het leuk om aan de feestelijk gedekte tafel te beginnen. Natuurlijk wordt er gezongen voor de jarige en wordt er taart gegeten (of misschien zelfs wel broodjes knakworst of pannenkoeken als lunch). Het is ook altijd een succes om van het tafelkleed te eten: doe een plastic tafelkleed dat in het thema past over de tafel en leg de patat met hapjes direct op het tafelkleed. Doe ook de sausen direct op het tafelkleed, de kinderen vinden het zeker weten hartstikke leuk!

Tussendoor is er natuurlijk ook even tijd voor wat eten en drinken. Maak het niet te moeilijk voor jezelf dus koop bijvoorbeeld kant en klare cupcakes die de kinderen kunnen versieren en daarna opeten. Ook zijn borrelschalen altijd een leuk idee gevuld met wat lekkere snoepjes, chips, popcorn, zelfgemaakte mini donuts en rauwkost.

Spelletje maken van het cadeau geven

Vervolgens is het tijd om de cadeautjes te geven. Ook hier kun je een feestje van maken door er een opdracht bij te bedenken. Geef bijvoorbeeld alle gasten een kaartje met een nummer. Zorg voor opgeblazen ballonnen waar deze nummers ook in zitten. De jarige prikt steeds een ballon stuk en diegene die zijn/haar nummer ziet mag het cadeau geven.

Het feestje afsluiten en een bedankje?

Sluit het feestje af met een gezamenlijke activiteit zoals een quiz of een leuk tikspel. De kinderen gaan niet met lege handen naar huis natuurlijk, ze krijgen van de jarige nog een leuk bedankje mee. Dit kan bijvoorbeeld een cadeautasje zijn met wat lekkers en een klein uitdeelcadeautje passend bij het thema.

Kinderfeestje thuis laten organiseren of een kant en klaar pakket bestellen?

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Er zijn mensen die van feestjes geven hun beroep gemaakt hebben. Zo kun je bijvoorbeeld bij www.limonademetprik.nl kant en klare draaiboeken bestellen en ook feestpakketten met daarin alle versieringen, benodigdheden voor alle spelletjes, uitnodigingen etc. Op die manier geef je heel gemakkelijk een geslaagd feestje bij je thuis, zonder stress!

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»