De lekkerste wijnen bij het diner
Food Lifestyle

De lekkerste wijnen bij het diner

Eigenlijk is geen diner compleet zonder een goed glas wijn, maar welke wijn kies je dan? Het aanbod is enorm en dan is het lastig kiezen. Gelukkig is er altijd wel een oplossing om de juiste wijn te vinden. Hoe? Dat leggen we je even uit.

Smaken verschillen

Ten eerste ligt het natuurlijk aan je eigen smaak. Waar houd je wel van en waar niet van? Je gaat natuurlijk geen wijn drinken die je niet lekker vindt. Maar misschien past je favoriete wijn helemaal niet bij het gerecht. Het is daarom belangrijk om van te voren al te bepalen wat je wil gaan maken, zodat wijn inkopen een stuk makkelijker is. Bedenk daarna goed wat de meest overheersende smaken zijn in het gerecht.

Frisse wijnen

Is het een salade met citrusdressing en/of geitenkaas, dan past een wijn met een mooie zuurbalans het beste. Denk bijvoorbeeld aan een frisse Sauvignon Blanc. Echt de ideale combinatie. Andere wijnen voor frisse gerechten zijn Pinot Grigio, een mousserende wijn, Vinho Verde en bijvoorbeeld Riesling.

Kruidige wijnen

Koken met kruiden kan de meest saaie gerechten helemaal doen laten leven. Al moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet uitschiet met je kruidenpotje. Zo’n kruidig gerecht mag dan ook wel een wijn hebben met wat kruidigheid. De smaken zullen elkaar versterken en een mooi geheel vormen. Heb je een wat vlakke wijn, dan heb je kans dat het gerecht er zo overheen walst. Een Côtes du Rhône wijn is bijvoorbeeld een goede keuze. Daar zit de juiste hoeveelheid kruidigheid in, zonder dat de wijn veel en veel te zwaar is. Wijnen uit de noordelijke Rhône, zoals Crozes-Hermitage, Côte Rotie en Saint-Joseph, zijn een stuk strenger en steviger.

Zwoele wijnen

Wijnen uit warme gebieden zijn soms wat zwoel. Denk bijvoorbeeld aan een Primitivo uit het zonnige Puglia, in de hak van de laars van Italië. Of een Zinfandel uit het warme Californië in de Verenigde Staten. Deze wijnen zijn uitermate geschikt om ze in een stoofpotje te gebruiken en dan bij het serveren er ook een lekker glas van te drinken. Een klassieke combinatie met de Boeuf Bourguignon is natuurlijk een rode Pinot Noir uit de Bourgogne. Geen zwoele wijn, maar wel een top combinatie.

Vuistregels

Zoals je hierboven al wel ziet, draait het er vooral om dat je zorgt dat de intensiteit van het gerecht ook past bij de intensiteit van de wijn en andersom. Wijn en eten moeten elkaar aanvullen en niet aanvallen. Twijfel je bij een wijn? Vraag dan hulp aan de verkoper of kijk online bij de proefnotitie. Daar staat vaak ook al een wijn en spijs suggestie bij.

«

»