Bijzonder vlees op de BBQ of in de keuken
Food

Bijzonder vlees op de BBQ of in de keuken

Ben je een groot liefhebber van vlees, dan zal je vooral in de zomer je hart ophalen. Juist de BBQ geeft je namelijk volop mogelijkheden om bijzondere stukken vlees te bereiden. Langzaam te laten garen, op precies de juiste temperatuur, en met die heerlijke smaak die alleen de BBQ kan geven. Maar ook als buiten koken er even niet in zit zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden. Ook gewoon in je keuken kun je prima aan de slag met bijzonder vlees.

Bijzonder vlees op de BBQ: de bavette

Een paar jaar geleden hadden de meeste mensen er nog niet of nauwelijks van gehoord, en ook vandaag de dag is het niet het vlees dat je het meest in de supermarkt tegenkomt. Maar onder echter BBQ-liefhebbers is een duidelijke trend zichtbaar. Hen zie je steeds vaker bavette kopen. Het vlees is in korte tijd ontzettend populair geworden, in ons land en erbuiten, en doet het specifiek heel goed op de barbecue.

De bavette komt uit de flank van een rund, en dat is een deel dat doorgaans veel beweging heeft gehad. Dat zie je terug in het vlees. Het is mager, met een grove structuur. De draad is lang en redelijk grof, waardoor het vlees een stevige bite heeft. Maar het allerbelangrijkste: de smaak is geweldig, zeker als je een bavette van een goed rundersoort koopt. Denk aan Black Angus of Wagyu. Niet de goedkoopste soorten vlees, maar in dit geval de moeite meer dan waard.

Op de BBQ kun je er vervolgens alle kanten mee op. Je kunt het stuk vlees, dat doorgaans lang en plat is, simpelweg in zijn oorspronkelijke vorm garen, maar een rollade ervan maken is ook een prima optie.

Bijzonder vlees in de keuken: de ribeye

Wil je in de keuken eens wat anders bereiden dan een gehaktbal of speklapje? Dan is een rib eye een prima idee. Misschien niet voor iedere dag, maar voor momenten waarop je even iets bijzonders wilt bereiden een goede keuze.

De ribeye wordt, de naam zegt het al, gesneden uit de fijne rib van het rund. Het vlees is goed gemarmerd, er zit dus veel vet door het vlees heen, dat zorgt voor een heerlijke smaak en zacht en mals vlees. Je bakt hem binnen een paar minuten in de pan, hij staat dus zo op tafel. Maar ook op de BBQ kun je met dit vlees prima uit de voeten. Lekker allround, een smaak die iedereen kan waarderen, en snel klaar: een stuk vlees dat niet voor niets zo populair is.

«

»