Zorgen voor je kind voor wanneer jij er niet meer bent
Moms Ondernemen Recente berichten

Zorgen voor je kinderen voor wanneer jij er niet meer bent

Het is één van mijn grootste angsten: Sterven voordat Evi voor zichzelf kan zorgen. Sowieso lijkt het me vreselijk om te sterven maar dat lijkt me heel logisch. Vandaag geef ik een aantal tips om ook wanneer je er niet meer bent nog steeds voor je kinderen te zorgen.

Overlijden

Zoals ik in de inleiding al aangeef, is het één van mijn grootste angsten om te overlijden voordat Evi voor zichzelf kan zorgen. Uiteraard hoop ik nog heel veel van haar leven mee te krijgen en van de kinderen die zij (hopelijk) zal krijgen. Maar er bestaat ook een kans dat ik er dan niet zal zijn. En daarom vind ik het heel belangrijk om e.e.a. te regelen zodat er ook voor Evi zal worden gezorgd als ik er niet meer ben!

Testament

In een testament kun je van alles laten vastleggen die van belang zijn voor je huwelijk, kinderen, huis, bedrijf etc. Het is belangrijk dat je deze punten vastlegt zodat bij scheiding of overlijden duidelijk is wat de afspraken zijn. Het laten opstellen van een testament is wel een flinke uitgave, wij hebben destijds rond de € 1000,-  betaald, maar de BTW kun je terugvragen bij je jaaropgaaf en het scheelt een hoop rompslomp achteraf. Een testament laat je altijd opstellen door een Notaris, deze kan adviseren en ondersteunen. Het is belangrijk om bij bepaalde wijzingen in je persoonlijke situatie je testament te laten wijzigen.

Peetouders

Bij de geboorte van je kind is het ook belangrijk om erover na te denken wie jouw kinderen zal moeten opvoeden wanneer jij (onverhoopt) komt te overlijden. Meestal zijn opa en oma een logische keuze maar wat nou als dat niet het geval is? Dan kun je denken aan tantes/ ooms of misschien wel een hele goede vriend/ vriendin die erg betrokken is bij jouw gezin. Het is wel belangrijk om deze wensen vast te leggen in je testament. Daar heb je ook een goedkeuring van de peetouders voor nodig. Anders zou het wel erg makkelijk zijn om iemand te benoemen tot peetouder. Zeker wanneer er wat onrust in een familie is zal het heel belangrijk zijn om e.e.a. vast te laten leggen.

Verzekeringen

Overlijdensrisicoverzekering

Doordat wij een huis hebben gekocht hebben Patrick en ik ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze is belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat je partner na jouw overlijden nog in jullie huis kan blijven wonen. Dat lijkt me toch heel erg fijn aangezien er al veel te veel op je partner maar ook je kinderen zal afkomen. Zeker omdat ik tegenwoordig als ZZP’er werk en een stukje pensioenbreuk heb is deze overlijdensrisicoverzekering erg belangrijk.

Levensverzekering

Een levensverzekering is geen must maar kan heel fijn zijn. De uitkering kan een uitvaart dekken, dienen als spaargeld en aflossing van schulden. Een levensverzekering keert uit bij bepaalde afspraken. Meer informatie kun je hier lezen.

Uitvaartverzekering

Een uitvaart kost tegenwoordig al snel tussen de € 7.000,- en € 10.000,- Dat is nogal wat. Met een uitvaartverzekering die up-to-date is dek je deze kosten zodat je nabestaanden niet in de schulden komen. Geloof je niet zo in een uitvaartverzekering? Dat hoor ik ook weleens, zorg er dan wel voor dat je voldoende spaargeld hebt voor een uitvaart. Het is natuurlijk wel verschrikkelijk wanneer jouw kinderen en partner in de schulden komen wanneer jij er niet meer bent omdat zij jouw uitvaart hebben moeten betalen. Bespreek ook – en leg eventueel vast bij je uitvaartverzekering – wat jouw wensen zijn op het gebied van een uitvaart. Wil je begraven worden of gecremeerd? Wil je koffie met een plakje cake of liever in het lokale café e.e.a. geregeld hebben? Er is tegenwoordig heel veel mogelijk, belangrijk dus om over na te denken en vast te leggen.

Heb jij deze punten allemaal al geregeld voor wanneer jij er niet meer bent?

Dit artikel is ontstaan door een samenwerking.

Liefs Kimberly

Zorgen voor je kind voor wanneer jij er niet meer bent

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

14 COMMENTS

 • Hippiemeisje

  Ik ben nog maar bezig met fertiliteit en heb dat allemaal al in gedachte geregeld… Volgens mijn psychologe is dat abnormaal…
  Nu ja, ik heb een stiefdochter die geen van beide ouders nog heeft, dus het kan wel…

 • Lodi

  Ik heb het niet allemaal geregeld, maar het is zeker wel iets om over na te denken en mee bezig te zijn. Hoe naar de gedachten ook zijn..

 • Eke

  Heel slecht, maar buiten een levensverzekering voor onze hypotheek, hebben wij nog niks geregeld. Misschien toch maar eens gaan doen…

 • Mieke | mieksmind

  Nee ik ben er eigenlijk nog totaal niet mee bezig. Ik heb geen vriend/man kinderen dus een overlijdensverzekering vind ik nu ook nog niet nodig.

 • Jouvence

  Ook al is het (hopelijk) voorlopig een ver van je bed show, het zijn wel dingen om goed over na te denken. Vindt het trouwens wel veel geld om het vast te leggen bij de notaris.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Wij hebben toen alles laten doen: huwelijkse voorwaarden etc etc etc. Dat zal ook verschil hebben gemaakt qua kosten.

  • Kimberly
   AUTHOR

   niettemin is het een hoop geld

 • Lindsey Beljaars

  Altijd goed om over dit soort zaken goed na te denken. Goed dat je hier een artikel aan wijdt.

 • Blog & Beauty

  Het is inderdaad iets waar je liever niet aan wilt denken, maar zeker wel belangrijk.

 • sofie katelijne

  Vind het zeker niet abnormaal dat je hiermee bezig bent, better safe than sorry zeg ik altijd ?

 • Nicole Orriëns

  Ja, mijn man en ik hebben dit geregeld toen de kinderen nog klein waren. Het is een rottig onderwerp, maar dan heb je het maar geregeld vonden wij.

 • Lien

  Wij hebben wel een en ander geregeld. Dat bezorgt me een soort van rust, ook al is het niet leuk om mee bezig te zijn..

 • Kiki Hasselton

  ik heb geen kinderen, maar ik heb ook niets geregeld voor mijn nabestaanden. Misschien wel eens goed om over na te denken.

 • Sylvahna.nl

  Goed artikel! Ik heb nog geen kinderen, maar heb wel een overlijdensrisicoverzekering voor mijn man!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *