Reviews Speelgoed

Wijsneus het spel, review en spelregels

Is jouw kindje (of je partner) ook zo’n enorme wijsneus die claimt alles al te weten? Wijsneus het spel is een heel leuk familiespel dat je met elkaar kunt spelen om te kijken wie nou de grootste wijsneus is van het gezin! Maar er is wel iets waar je op moet letten bij het spelen met jonge kindjes. Waarop? Dat lees je in deze review.

Over het spel

Wijsneus het spel is te spelen vanaf 8 jaar en met 2 tot 6 spelers. Een potje duurt zo’n 30 minuten en maximaal 60 minuten. Het spel bevat 1 speelbord, 6 speelfiguren 2 twaalfzijdige dobbelstenen en 300 vragenkaarten (86x Wat ben ik, 86x Waar ben ik, 86x Wie ben ik en 42x Breinbrekers).

Spelregels Wijsneus het spel

 • Iedere speler kiest een speelfiguur en zet deze bij Start. De kaarten worden allemaal op de bijbehorende plek op het speelbord gelegd, de breinbreker kaarten bevatten 2 vragen, begin met de bovenste vragen en wanneer alle bovenste vragen zijn gesteld speel je verder met de onderste vragen.
 • De oudste speler is speler 1 en deze mag als eerste een vraag lezen en rolt de gekleurde dobbelsteen. Blauw is Wat ben ik?, groen is Waar ben ik? en oranje is Wie ben ik?
 • Als de categorie is bepaald, neemt speler 1 de juiste kaart en leest deze de eerste hint. Alle spelers mogen op ieder moment hun antwoord roepen, ze hoeven zelfs niet te wachten tot de hint volledig gelezen is. Maar… ze mogen slechts één keer raden. Spelers die een fout antwoord roepen, doen niet meer mee voor die kaart.
 • Speler 1 leest alle hints één voor één voor, tot één van de andere spelers het juiste antwoord geeft. Die speler rolt de genummerde dobbelsteen en zet zijn figuur het geworpen aantal vakjes vooruit.
 • Als geen van de spelers de vraag juist kan beantwoorden nadat de laatste hint werd gelezen, wint speler 1 de ronde. Deze rolt de genummerde dobbelsteen en zet zijn figuur het geworpen aantal vakjes vooruit.
 • Het spel gaat verder met de klok mee: de speler links van speler 1 wordt de nieuwe lezer.
 • Gelijkspel: Als er discussie is over wie als eerste het juiste antwoord riep, moet de lezer beslissen wie vooruit mag op het bord. Als de lezer echter aangeeft dat de spelers exact tegelijk hebben geantwoord, krijgen de spelers een nieuwe
 • vraag. De lezer neemt een kaart van de BREINBREKERS, waarop enkel de spelers in gelijkstand mogen antwoorden. De eerste speler die de vraag juist beantwoordt, wint de ronde en mag met de genummerde dobbelsteen gooien. Als geen van de spelers juist kan antwoorden, wint de lezer en mag hij de genummerde dobbelsteen gooien.
 • Diegene die als eerste de finish heeft bereikt is de grootste wijsneus en dus de winnaar van het spel.

Let op bij de volgende vakjes op het speelbord:

 • DOMOOR: Dit is een strafvak. Als een speler na een worp met de genummerde dobbelsteen op dit vak terecht komt, mag deze speler tijdens de volgende ronde niet antwoorden. Deze speler moet dus een beurt overslaan. Als het zijn beurt zou zijn om de vraag te lezen, gaat het spel verder naar de volgende speler. Als iemand op het DOMOOR-vakje komt tijdens een spel met twee spelers, mag de andere speler de genummerde dobbelsteen gooien en gaat het spel weer verder.
 • BREINBREKER: Dit is een bonusvak. Als een speler na een worp met de genummerde dobbelsteen op dit vak terecht komt, neemt de lezer een bonusvraag van de BREINBREKER-stapel en leest deze voor. Enkel de speler op het BREINBREKER-vakje mag antwoorden. Als hij correct antwoordt, mag hij nog een keer met de genummerde dobbelsteen gooien. Als hij fout antwoordt, gaat het spel gewoon verder. Opgelet: bij de BREINBREKER-vragen mag de lezer NIET met de genummerde dobbelsteen gooien bij een fout antwoord.
 • STRUIKELBLOK: Wie op dit vakje komt, moet 3 plaatsen terug

Review Wijsneus het spel

Wijsneus is een hartstikke leuk spel, maar het kan best wel lastig zijn voor de jongere spelers. Waar het spel wordt aangeraden voor kinderen vanaf 8 jaar, zijn de vragen her en der best ingewikkeld. Voor de ouders is een vraag over Idols gemakkelijk, maar voor de jongere kindjes niet. Overigens staat er als antwoord bij deze vraag Idool terwijl het duidelijk over Idols gaat maar dat terzijde. Het is een leuk spelletje om te doen met elkaar en eventueel ook tegen andere gezinnen. Als je ervan uitgaat dat je kindje net even wat meer tijd en hints krijgt, dan maakt dat het al een stuk leuker voor alle partijen.

Check hier de reviews van Oma’s Woeste Waslijn en In een Handomdraai

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»