Mijn ervaringen in de opvoeding als HSP moeder
Moederschap Persoonlijk Recente berichten

Mijn ervaringen als HSP moeder

Als HSP moeder merk ik dat ik anders met mijn kind omga dan andere moeders. Waar komt dat door en hoe ervaar ik zelf het ouderschap als hoogsensitieve moeder? Maar ik deel ook hoe ik ervoor zorg dat mijn dochter niet steeds een overprikkelde moeder om zich heen heeft.

Is er iets mis met mij?

Lange tijd dacht ik dat er gewoonweg van alles mis was met mij. Ik kan mijzelf heel goed vermaken, vind sociale contacten best leuk maar vind het verre van onprettig om alleen te zijn. Sterker nog, als kind werd ik op van alles getest. Autisme, ADHD, de testen waren negatief maar wat er dan wel was wist niemand. Sinds er meer duidelijk is over HSP (High Sensitive Person) krijg ik ook steeds meer duidelijkheid in mijn eigen persoontje. Ik ben namelijk niet zo zeer introvert, maar ook niet extravert. Wel heb ik een grote behoefte aan op mijzelf zijn. Hou ik dat niet in de gaten en heb ik veel sociale activiteiten in combinatie met werkdruk? Dan weet ik dat ik een suizend hoofd ga hebben, moe ben, last van mijn lijf en een zeer kort lontje.

Hoogsensitieve moeder

Hoe zeer ik eigenlijk voor mijn eigen ruimte zorgde werd me duidelijk toen ik moeder werd. Ineens moest ik natuurlijk ook rekening houden met mijn dochter die gewoonweg haar moeder nodig had. Ik was moe, had soms een enorm kort lontje en zeker als ik veel gewerkt had. Steeds meer werd ik mij bewust van mijn eigen grenzen maar ook de druk die ik mijzelf oplegde. Inmiddels heb ik helder dat ik goed voor mijzelf moet zorgen, zeker aangezien mijn dochter ook HSP is. Zorg ik niet goed voor mijzelf, dan voelt zij dat feilloos aan en kan ik er zeker van zijn dat we tegen elkaar klappen. We krijgen dan ruzie om de kleinste dingen en dat willen we uiteraard niet.

Door aan te voelen wat er gebeurt bij mijzelf en te merken dat er behoefte aan alleen zijn is kan ik daaraan toegeven. Wel pas op de momenten dat het mogelijk is uiteraard. Maar ik kan enorm uitkijken naar de avonden dat mijn man gaat sporten en dat Evi op bed ligt. Gewoon even niemand die tegen mij aanpraat of iets van mij verwacht.

Andere opvoeding door mijn HSP

Doordat ik me ben gaan inlezen in HSP merk ik dat ik juist zelf als hoogsensitieve ouder mijn dochter beter kan opvangen. Ik herken kriebeltjes door labels of andere stoffen. Zand aan de voeten in schoenen? Ik maak er geen ding van, ze hoeft van mij niet op haar tanden te bijten. Ik herken de signalen en vraag haar wat zij wil dat ik doe daaraan. Samen komen we tot de oplossing. Het kan anderen best storen omdat ik Evi ook heb geleerd om te zeggen wat er is. Dan kan er dus gebeuren dat Evi zegt dat zij mij niet leuk vind of dat ik haar niet blij maak. Dat vind ik dus prima want zo voelt zij dat op het moment, ik pak dat niet persoonlijk op. En eerlijk gezegd heb ik liever dat zij zegt dat ik haar niet blij maak (doordat ik op dat moment een nee verkoop bijvoorbeeld) dan dat zij explodeert omdat zij geen kant op kan met haar emoties.

Het is een flinke weg die we hebben afgelegd en met de kennis die ik nu opgedaan heb zou ik het 6 jaar anders hebben opgepakt. Maar goed, zouden we dat niet allemaal met van alles willen doen? Evi weet dat haar emoties er mogen zijn, dat we elkaar geen pijn doen, dat als zij boos is dat ze het beste even alleen kan zijn (ontprikkelen) en dat ze altijd bij mij terecht kan. Volgens mij is dat de basis.

Overprikkelde moeder

Wel blijft het moeilijk om haar gedachtengang te volgen. Evi is zomaar een stuk of 5 stappen verder of de andere kant op dan dat mijn gedachten zijn. Ben ik zelf erg geprikkeld, dan lukt het me een stuk minder om haar te volgen. Ben ik ontspannen, dan kan ik haar volgen of met haar samen de stappen volgen. Ik moet alert zijn erop dat ik mijzelf niet te veel terugtrek want daar help ik mijn dochter niet mee. Aan de andere kant heeft zij ook niets aan een overprikkelde moeder. Het is balanceren, aanvoelen wat ik voel en waar ik behoefte aan heb maar ook waar mijn dochter behoefte aan heeft.

Laatst had ik een realisatie. Ineens besefte ik me: Waar maak ik me druk om?! Als mijn kind nu behoefte heeft aan stilte in haar hoofd en dat voor elkaar krijgt dankzij een tv, waarom zou ik dat nu dan tegenhouden omdat men zegt dat het niet te veel moet? Die molens in mijn hoofd staan nooit stil, pas als ik tv kijk of in het bos loop / op het strand loop krijg ik rust in mijn hoofd. Ik herken dit erg bij Evi, dus mag ze van mij dan even tv kijken en lekker bij haar moeder hangen.

Wat werkt bij ons?

Wel merk ik steeds vaker dat ik als hoogsensitieve moeder anders opvoed dan veel andere moeders om mij heen. Ik zal niet snel zeggen dat Evi haar tranen moet drogen of zich niet moet aanstellen. De erkenning voor haar emoties vind ik heel belangrijk. Vind ik dat het de tranen niet nodig is, dan probeer ik haar een alternatief aan te dragen. En uiteraard zeg ik Evi ook wel dat ze niet zo moet zeuren of dat ik er genoeg van heb. Ik sta over het algemeen niet boven mijn dochter maar veelal naast, ook al weet ze best dat ik de beslissende stem heb. Sinds het voorjaar merk ik dat deze complete aanpak het beste werkt.

Ruimte geven werkt het beste wanneer we allebei overprikkeld zijn. Zo zijn we op vakantie standaard de eerste 1 á 2 dagen overprikkeld door de nieuwe omgeving, geuren en indrukken. Maar ook het andere bed en de mensen om ons heen zijn prikkels. Dan zorg ik er altijd voor dat we wat basisregels hebben en dat er verder wat ruimte is. Daarna kunnen we het dan weer oppakken samen en gaan we weer als vanouds verder.

Balans als HSP moeder

Mijn faalangst overheerst soms nog wel en dan krijgt het me te pakken. Ik vind dan dat ik van alles anders moet doen, beter moet doen. Dat ik meer moet knutselen, creatief moet doen, buiten moet zijn en moet stimuleren. Ik probeer dat in de hand te houden waardoor de balans er meer is maar het wisselt wel. Balans is heel belangrijk. Voor Evi, voor mij en voor mijn gezin. Die kern ligt bij mij want ben ik in balans, dan kan ik Evi daar ook beter in ondersteunen en is het gezin gewoonweg in balans.

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Opvoeding als HSP moeder HSP mama Overprikkelde moeder

Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

6 COMMENTS

 • Avatar
  Jeanet

  Wauw wat mooi geschreven en enorm herkenbaar!

  • Avatar
   Kimberly
   AUTHOR

   Dank je wel!

 • Avatar
  Madelon

  Ik heb al een aantal jaar dat ik ook vraag wat er mij aan de hand is. Maar ik herken zoveel punten in je verhaal. Nu dat er een tweede kind bij ons erbij is, merk ik dat ik steeds meer momenten nodig heb om mijzelf op te laden als moeder. Ben ik overprikkeld, dan ben ik ook echt niet leuk.
  Mag ik misschien vragen welke boeken jij hebt gelezen over HSP?
  Ik heb bewondering voor je. Liefs madelon

  • Avatar
   Kimberly
   AUTHOR

   Wat lief, dank je wel! Ik heb vooral veel online gelezen en andere blogs waardoor ik steeds meer ging herkennen. Er zijn ook goede blogs van coaches op dit gebied die helpen met tips etc.

 • Avatar
  Mier

  Wat een golf van herkenning. Ik weet sinds kort dat ik hsp ben/heb. Wat een puzzelstukjes die in elkaar vallen. De twijfel is daar of het een combi is met adhd. Ik heb totaal nog niet onder controle hoe ik het ouderschap het beste invul. Ik doe het voor mezelf nooit goed genoeg en heb te weinig ontspanning voor mijzelf. Heb drie jongens, waarvan er 1 vermoedelijk ook hsp is. Hij heeft een super kort lontje en ik heb dat ook. Dus botsen we best vaak! Ik bewonder hoe je het hebt geaccepteerd en ermee omgaat. Hopelijk gaat dat mij ook lukken !

  • Avatar
   Kimberly
   AUTHOR

   Wauw wat fijn dat je me een bericht stuurt! Ook bij ons is het af en toe enorm worstelen en zoeken, maar me ertegen verzetten heeft weinig zin. Heel veel sterkte met het stukje acceptatie en je weg zoeken ❤

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *