Elektrische auto kopen volledig elektrisch of hybride
Lifestyle

Elektrische auto kopen: volledig elektrisch of hybride

Als je een elektrische auto wilt kopen, kun je kiezen tussen een volledig elektrische auto of een hybride variant. Wat zijn exact de verschillen en wat past het beste bij jouw levensstijl? Dat lees je hier!

Wanneer een elektrische auto?

Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor en is daardoor ontzettend interessant als je duurzaam wilt rijden. Dit zijn de voordelen van een elektrische auto:

 • Lagere brandstofkosten
  Brandstof is tegenwoordig behoorlijk duur. Elektrische auto’s hebben helemaal geen benzine of diesel nodig, dus deze kosten kun je volledig wegstrepen. Elektriciteit is in verhouding veel goedkoper, dus de ‘brandstofkosten’ van een elektrische auto liggen een stuk lager dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt.
 • Lagere onderhoudskosten
  Elektrische motoren hebben minder onderhoud nodig dan reguliere verbrandingsmotoren.
 • Minder belasting
  Als je een elektrische auto hebt, heb je belastingvoordeel.

Een elektrische auto kopen is voor je portemonnee dus een prima plan als je kijkt naar de vaste lasten van je autogebruik. Daarnaast zul je merken dat een elektrische auto heerlijk stil en rustig rijdt. 

Wanneer een hybride auto?

Een hybride auto geeft je het beste van twee werelden: de duurzaamheid van een elektrische auto en de actieradius van een auto die op benzine of diesel rijdt. Een plug-in hybride auto heeft namelijk zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Hierdoor profiteer je nog steeds van de voordelen van een elektrische auto, maar hoef je je niet druk te maken dat je onderweg stil komt te staan. 

Er zijn verschillende types hybride auto’s:

 • Half hybride
  Deze auto’s rijden nooit op alleen elektriciteit, maar op een combinatie van brandstof en elektriciteit. In Nederland zie je ze zelden.
 • Plug-in hybride
  Deze auto’s rijden op zowel elektriciteit als met een verbrandingsmotor. De elektrische actieradius is meestal een paar honderd kilometer. De benzinemotor kan bijspringen. 
 • REEV
  Bij deze auto’s wordt de accu weer opgeladen door een verbrandingsmotor. De BMW i3 is een goed voorbeeld.

Voorbeelden van hybride auto’s zijn de Fiat 500 elektrisch, de Volkswagen Golf GTE en de Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid. 

Welke elektrische auto kopen?

Of je nu een volledig elektrische auto koopt of gaat voor een hybride auto, in beide gevallen maak je een duurzame keuze. Bovendien gaan je maandlasten voor autogebruik waarschijnlijk omlaag, ongeacht de keuze die je maakt. Een extra voordeeltje is dat een elektrische auto vliegensvlug optrekt, omdat er geen versnellingsbak in zit. Dit zal niet voor iedereen de belangrijkste feature zijn, maar een mooie bijkomstigheid is het zeker.

«

»