Een gezin van 3 compleet met 1 kindje gezin
Column Moms

Een gezin met 1 kindje compleet?

“Je mag wel opschieten” of “Wanneer komt de volgende?” zijn maar twee opmerkingen van de vele die ik als moeder van 1 dochter geregeld heb gekregen. En ook andere moeders van 1 kindje hoor ik erover: het lijkt wel alsof een gezin van 3 niet helemaal meetelt in de maatschappij. En daar vind ik behoorlijk veel van!

Ongewenste secundaire kinderloosheid

In ons geval kwam een tweede (levend) kindje niet op ons pad, niet omdat we het niet probeerden maar vooral omdat er een medische complicatie was. Die is er nog steeds en mede daarom zijn wij nog steeds een gezin van 3. Voor velen met ons is een tweede kindje niet weggelegd, tot groot verdriet. Opmerkingen als dat je weleens mag opschieten zijn dan ronduit kwetsend en ik heb om die reden altijd teruggekaatst dat ik dat wel had gedaan als het kon.

Lees ook: mijn tweede zwangerschap, van droom tot nachtmerrie
Wat is secundaire kinderloosheid?

Een bewuste en vrijwillige keuze voor 1 kindje

Maar naast vele vrouwen die met alle liefde een tweede (levende) kindje in hun armen zouden sluiten, zijn er ook vele vrouwen die een bewuste keuze maken. Niet iedere moeder heeft namelijk de wens om meerdere kindjes te dragen en baren. En het kan ook zijn dat een vrouw uit praktische overwegingen ervoor kiest om 1 kindje te baren. Er zijn vele mogelijkheden en laten we daar alsjeblieft voor open blijven staan.

Een gezin van 3

Wij zijn dus een gezin van drie en het lijkt wel alsof iedereen automatisch aanneemt dat wij dus zwangerschapsmoeilijkheden hebben. Nou is dat in onze situatie ook zo maar er zijn ook veel gezinnen met 1 kindje die dat heel bewust gedaan hebben. Dan is het dus echt een rottige situatie als mensen naar je kinderwens vragen. Dat vind ik sowieso een heel persoonlijke vraag die je niet zomaar moet stellen. Die scrupules lijken sommige mensen gewoonweg niet te hebben en dan het liefste zo’n vraag hardop vragen tijdens een kringverjaardag of tijdens het boodschappen doen. Idioterie vind ik het.

Maar ook bij vele gezinsaanbiedingen voor pretparken e.d. gaat op dat deze gelden vanaf 4 personen. Of dat je bij bepaalde restaurants pas vanaf 4 personen kan reserveren. Ik drijf af met mijn gedachtenstroom maar ik vind het echt stom.

Egoïstisch als je 1 kindje hebt?

“Ja, jij hebt er maar één dus je hebt makkelijk praten”. Yup, ik weet best dat je met 2 of meer kinderen je handen meer vol hebt en dat je drukker bent. Maakt het niet minder belangrijk dat ik ook rekening te houden heb met mijn dochter. Maar ik heb ook wel leden van de moederclub horen zeggen dat ze het egoïstisch vinden als een moeder (bewust) voor 1 kind kiest. Wat je reden dan ook is om voor 1 kindje te kiezen (in zoverre je de keuze hebt), wat maakt het in vredesnaam uit?! Ben je minder moeder als je 1 kindje hebt in plaats van meerdere? En is het werkelijk egoïstisch als je kindje enig kind is? Ik ken genoeg gezinnen waarin de broers/ zussen elkaar de meest vreselijke dingen toewensen.

Bij 1 kindje houden

Wij houden het bij 1 kindje vanwege de medische redenen die ons parten spelen. En wat jouw reden ook is, het is prima om je eigen hart te volgen. Geen moeder worden, wel moeder worden, 1 kindje, een groot gezin of 2 kindjes. Volg je hart, volg jezelf en laat je vooral niet gek maken door wat de moederclub of een vreemde op straat ervan vindt.

Liefs, Kimberly
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»