Blog Diëtiste Cassandra
Food

De week zonder vlees, welke voordelen zijn er?

Het is weer zover, de nationale week zonder vlees (8-14 maart). Maar wat is hier het nut van? En heeft het ook voordelen voor jou?

Is vegetarisch eten gezond?

Een Hollandse maaltijd bestaat vaak uit groenten, aardappelen en een stuk(je) vlees. Lekker toch? Waarom zou je dat vervangen voor dat neppe vlees? Heel simpel: niet alleen voor het dierenwelzijn of het milieu, het kan ook voor jou goed zijn! Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat een vegetarisch eetpatroon, of een eetpatroon met minder vlees, kan bijdragen aan een lagere bloeddruk & een lager risico op hart- en vaatziekten.

Is vegetarisch eten dan wel gezond? Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de productkeuzes die je maakt. Wil je een geheel vegetarisch eetpatroon gaan creëren? Waak er dan voor dat je geen tekorten op loopt. In vlees zit o.a. vitamine B12 en ijzer. Dit kan je ook door andere producten binnenkrijgen (o.a. vleesvervangers, sojaproducten, peulvruchten en noten), maar houdt het wel goed in de gaten!

Waar moet een vleesvervanger aan voldoen?

Wanneer is een product een volwaardige vleesvervanger? Het bevat:

  • Toegevoegd vitamine B12: 0.24 mcg per 100 gram
  • Toegevoegd ijzer: 0.8 mg per 100 gram
  • Voldoende eiwit: meer dan 12% van de totale energie aan kilocalorieën

Bij een kant-en-klare vleesvervangers komen daar nog de volgende eisen aan:

  • Het bevat geen toegevoegde suikers
  • Het verzadigd vet is niet meer dan 2.5 gram per 100 gram
  • Het bevat niet meer dan 1.1 gram per 100 gram zout

Inspiratie voor vegetarische recepten

Kortom: deze week is bedoeld om jou meer inzichten te geven over een week zonder vlees, maar wilt jou natuurlijk niet verplichten om vegetariër te worden. Deze week is een leuke uitdaging om wat inspiratie op te doen, je kennis te laten maken met vleesvervangers etc.

De komende tijd zal ik een aantal vegetarische recepten delen op mijn Instagram. Houdt deze dus in de gaten! Heb je zelf recepten? Superleuk als je die met mij wilt delen! Heb je vragen? Let me know!

Lees hier alle blogs van Cassandra

Cassandra

Mijn naam is Cassandra Akersloot en ik ben diëtiste, sportdiëtiste & leefstijlcoach. Een jonge ondernemer, die niet stil kan zitten. Ik kan denk ik wel met zekerheid zeggen dat ik geen doorsnee diëtiste ben. Ik kijk graag samen met jou waar jij behoefte aan hebt.

«

»