Tamara Mamavriendin #zelfzorgvrijdag
Column Moederschap Moms

De voordelen en nadelen van een groot gezin

Voor mij is het al heel normaal om een groot gezin te hebben en ik sta er niet vaak echt bewust bij stil. Ik las laatst ergens dat moeders met minimaal vier kinderen het gelukkigst zijn. Dit bracht me op het idee om eens alle voordelen en nadelen van een groot gezin op een rijtje te zetten. Deze zijn uiteraard gebaseerd op mijn mening.

Voordelen van een groot gezin

Iedereen vind overal wat van, zo ook van 1 kind hebben of van een groot gezin hebben. Wat vind ik als moeder van 5 kinderen de voordelen van een groot gezin?

Altijd gezelligheid in huis

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het bij ons thuis altijd gezellig is. Dit is uiteraard niet waar. In ieder gezin wordt er weleens gekibbeld, dus ook in een groot gezin. Het zou niet gezond zijn als dit niet zo zou zijn. Toch is er wel altijd iemand die grapjes maakt of vrolijk is. Ik hoef nooit lang te zoeken naar gezelligheid thuis.

Geen leeg nest syndroom

Het lege nest syndroom zal bij ons geen kans krijgen. Tegen de tijd dat iedereen het huis uit is, zijn Johan en ik al bejaard!;-) Zonder gekheid kunnen wij er natuurlijk veel makkelijker aan wennen. De oudsten zullen al geruime tijd het huis uit zijn, als de jongsten zullen vertrekken. 

Hulp en oppassen van de oudsten

De oudste kinderen helpen vaak een handje mee in het huishouden. En ook met de kleintjes springen ze vaak even bij. Dit doen ze vaak uit zichzelf al. Ook vinden de oudsten het vaak niet erg om even op de jongsten te passen. Zo hebben Johan en ik sneller onze handen even vrij, dan een gezin met alleen jonge kinderen. Dit vind ik echt een enorm voordeel aan een groot gezin.

Altijd iemand om mee te spelen en altijd aandacht

De kinderen hebben altijd wel iemand om mee te spelen. De oudsten kunnen ook echt genieten van het contact met de jongsten. Dit is zo mooi om te zien. Ze kunnen soms net zo trots als wij op de kleintjes zijn. Als Marley iets nieuws heeft geleerd of als Daley iets grappigs doet, dan kunnen de oudsten daar ook echt van genieten.

Volle tafel met kerst

Wij hebben altijd een volle tafel. Ook tijdens corona heb ik dit als een groot voordeel gezien. We zijn nooit echt eenzaam en er zijn altijd genoeg mensen om spelletjes spelen. Als er later kleinkinderen komen, dan hebben we een overvolle tafel met kerst:-)

Nadelen van een groot gezin

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen, laten we eerlijk zijn. De volgende punten vind ik de grootste nadelen van een groot gezin hebben:

Er komt geen einde aan de bergen wasgoed

Laten we maar meteen beginnen met het allergrootste nadeel!! Was, was, was!!! Echt bergen wasgoed heb ik iedere week te wassen en op te vouwen. Strijken ben ik allang mee gestopt! Ik kwam er laatst achter, door een probeerverpakking capsules uit te proberen, dat ik gewoon 14 wassen per week draai! En dan hebben wij een gezin van zeven, dus vraag me echt af hoe de grotere gezinnen door de bergen wasgoed heen komen;-)

Een oneindige drukte en overvolle agenda

Dit valt nu wel mee met corona, want heel veel gaat niet door voor de kinderen. Het scheelt ook dat de oudsten inmiddels zelf naar sport gaan. Maar deze drukte zal binnenkort weer zijn intrede doen, als Daley gaat zwemmen en sport en later Marley natuurlijk. Het is echt belangrijk dat ik alles noteer in mijn agenda, want ik vergeet anders echt alles tegenwoordig. Dus alles binnen het gezin staat met een goede planning.

Een tekort aan ruimte in huis en auto

Ik vind het heel jammer dat we niet alle kinderen een eigen kamer kunnen geven. Onze droom en doel is dan ook om ooit een huis te hebben met genoeg slaapkamers voor iedereen van ons gezin. Moet Jamie voorlopig nog niet uit huis gaan:-) Ik heb overigens niet het idee dat ze hier echt onder lijden, want we proberen altijd voor ieder kind een eigen plekje te creëren. Als je meer dan drie kinderen krijgt, dan kom je er niet onderuit om een grotere auto te kopen. Wij hebben nu een 7 persoons auto.

De hoge kosten

Voor ons zijn de kosten nooit een issue geweest voor de beslissing voor een kind. Of in ieder geval de beslissing voor het proberen te krijgen van een kind. Johan en ik hebben armoede gekend en we maken ons daar echt niet druk om. Kinderen hebben in de basis natuurlijk ook niet veel nodig. Met veel liefde, goede voeding, huisvesting, speelgoed en kleding is een kind al snel tevreden. Als ouder maak jezelf de keus hoeveel geld je aan deze aspecten wilt uitgeven. En het mooiste is dat liefde altijd gratis is! 

Lees hier alle blogs van Tamara!

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»