Column Moms

Je relatie leuk houden terwijl je een angststoornis hebt

We zijn allemaal mensen en hebben allemaal onze moeilijkheden in het leven. Een relatie leuk houden terwijl je een angststoornis hebt is één van mijn moeilijkheden. Maar toch lukt het ons het merendeel van de tijd. In deze blog vertel ik je waar wij tegenaan zijn gelopen in onze relatie de afgelopen jaren maar ook wat ons helpt, want ik zal vast niet de enige zijn met een relatie en een angststoornis!

Hoe hou je je relatie leuk?

Goede vraag eigenlijk en ik denk dat ik niet de enige ben die soms hulp erbij nodig heeft. Tuurlijk, we zijn allemaal mensen. Al geloof ik soms dat veel papa’s en mama’s dat heel goed is gelukt als ik sommige socials zie. Nou hier gaat het echt niet altijd over rozen en het komt allemaal niet vanzelf. Aan iedere relatie moet je werken, dus ook aan je relatie met elkaar, maar hoe dan?

Tegenwoordig moeten we zoveel! Naast het werk, moeten we ook nog zoveel doen in het huishouden, sociale contacten, je eigen tijd en denk dat het lijstje meterslang is. Toch wil je ook je partner die aandacht geven die hij of zij verdiend. En je wilt ook zelf een fijn gevoel hebben bij je relatie. Daarom de vraag…. Hoe houdt je je relatie leuk? Ik denk dat er maar 1 goed antwoord op is: Communiceer met elkaar! En hallo, ik ga natuurlijk jou niet vertellen hoe JIJ het moet aanpakken in je relatie, maar ik neem je mee in die van mij. En nope, mijn man en zijn vrienden lezen ook mee. Dus ik ga niet TE privé, maar deel wel hoe wij met de dagelijkse sleur om gaan!

Vrouw met angststoornis en een relatie

Inmiddels 8 jaar zijn we samen. Ik leerde Ralf kennen via een datingsite en daar raakten we aan de praat. Ik moet bekennen dat ik na een paar dates de strijd had opgegeven en mijn moeder was de persoon die zei: “Joh, ga gewoon online. Wie weet raak je met iemand aan de praat en klikt het!” Nou dat gebeurde! Ik was wel de vrouw die de boot een beetje afhield en dacht, nja het zal wel weer hetzelfde gaan. Alleen Ralf die hield vol en we kwamen er achter dat we best wel veel gemeen hadden. We woonden niet dicht bij elkaar, maar zeker ook niet heel ver.

Mijn ouders gaan altijd in de beurt van Roermond naar een camping en het weekend (hemelvaart) voordat ik Ralf leerde kennen in het echt had ik de schrik van mijn leven. Ik kwam erachter dat hij ook naar het Outlet ging en ik op dat moment niet in mijn meest charmante kloffie rond liep. Nou zoals jullie weten is het allemaal goed gekomen.

De angst speelde een grote rol in ons leven samen

Vanaf dag 1 waren we echt helemaal verliefd, maar dit sloeg bij ons echt al snel om in een andere verliefdheid en meer naar het houden van. Ralf bleef slapen na 3 weken en is nooit meer uit mijn leven vertrokken. Daar ben ik heel blij om! Nog steeds krijg ik kriebels als ik hem zie en hou ik heel veel van hem. Iets wat soms best wel even anders is geweest en dat is omdat mijn angst een hele grote rol in ons leven samen heeft gespeeld. Daardoor kon ik mij soms niet altijd geven en duwde ik Ralf ook best vaak weg. Dan wilde ik geen knuffel of kus en ook de steun die hij mij gaf duwde ik weg. En ik kon mij dan irriteren aan de kleinste dingen.

Maar kijk nou eens wat een toffe gast, hij is er nog steeds! Hij heeft mij gesteund door dik en dun en mij soms vaster vast gehouden als ik het niet wilde waardoor ik vaak smolt.

Tip, lees ook: Investeren in je relatie, waarom zou je dat doen?!

Een relatie is hard werken

Doordat ik de grootste tijd van onze relatie best wel last heb gehad van mijn angststoornis hebben wij veel gevochten voor elkaar. Laatst kwam ik een tekst tegen: “Een relatie is hard werken..” Misschien is hard werken niet de juiste bewoording, maar vechten voor elkaar en elkaar altijd bijstaan op een bepaalde manier vind ik wel heel erg belangrijk. En alle grote en kleine dingen die wij samen hebben meegemaakt heeft ons wel sterk gemaakt.

Tuurlijk heb ik wel eens gedacht en ook uitgesproken: “Ralf, weet je wel zeker dat je bij mij wilt blijven? Misschien moet je maar iemand anders zoeken die er wel 100% altijd voor je kan zijn..” Dat was natuurlijk mijn angst die sprak en gelukkig wist en weet Ralf dat ook. Hij kneep dan nog harder in mijn hand. Op dat moment werd ik dan boos, want hij hield mij vast en dat moest hij niet doen, maar ergens ook heel fijn.

Communiceren in je relatie is belangrijk!

In andere relaties liepen de mannen dan ook direct weg als ik dat zei. Soms denk ik wel eens: had ik een bepaalde bindingsangst ofzo? Iedere keer als er iets serieus ging gebeuren kreeg ik weer die angst en die gedachten. Hij kwam toch wel heel dichtbij. Praten heeft ons er iedere keer doorheen gehaald, en ook wel discussiëren, boos worden, meningsverschillen, lachen, plagen en heel veel knuffels en kusjes.

Maar de communicatie die je met elkaar hebt is zo ontzettend belangrijk. En dat is iets wat natuurlijk de één iets beter kan dan de ander! Praten kunnen vrouwen best goed, maar ik weet dat ik door mijn onzekerheid soms ook wel mensen kan wegduwen of confrontatie uit de weg ga. Inmiddels heb ik geleerd dat ik beter kan bespreken wat iets met mij doet en vraag hoe de ander erin staat! Ralf vind het moeilijker om ergens over te praten en vind het dan ook heel vervelend als ik dan weer eens aan zijn hoofd blijf “zeuren”, maar uiteindelijk komt er toch een heel fijn gesprek. Op dat gebied zijn we onze tegenpolen, maar we leren er wel van, en ja dat maakt ons een sterk team.

Toen werden we ouders, zou onze band veranderen?

We hebben verschillende testmomentjes gehad tijdens de afgelopen jaren. Van een tent opbouwen in Spanje tot een verhuizing, en vrij recent (2,5 jaar geleden) werden we ouders van een ontzettend groot boefje. Dat brengt ook weer verschillende testen met zich mee. Je weet namelijk vooraf echt nog niet hoe je bent als ouder. We hebben het er wel veel over gehad. Wat vind jij belangrijk en wat vind jij dat hij moet leren of juist niet? De opvoeding, tja dat is weer een heel ander onderwerp, maar dat doet natuurlijk wel iets met je relatie. En vooral als je vrouw ook in de afgelopen jaar het hoogtepunt van haar angststoornis heeft bereikt en vorig jaar zelfs een burn-out heeft gehad. Ja, dan wordt je leven samen echt wel getest, maar he, ook dat maakt ons weer sterker.

Iedere dag leren we weer van elkaar. En steeds vaker heb ik ook weer de vlinders in mijn buik. Ralf is altijd in mij blijven geloven en van mij blijven houden. En ik natuurlijk ook heel veel van hem. Onze relatie is dus eigenlijk in positieve zin veranderd het afgelopen 2,5 jaar. Wij wilden namelijk samen onze zoon opvoeden en hem laten zien hoe belangrijk liefde, begrip, respect en praten is. Tevens wilden wij dat hij zag dat mama en papa soms boos kunnen zijn op elkaar, maar dat we het ook goed kunnen maken.

Tip, lees ook: Je relatie leuk houden na een kind?

Hoe houden wij onze relatie in combinatie met mijn angststoornis dan leuk?

Ralf en ik zijn beide types die houden van spontane uitjes. Laat dat het afgelopen jaar iets minder zijn geweest, maar toch hebben we geprobeerd alles eruit te halen wat erin zit. En ik kan je zeggen Ralf is geen romanticus, dat laat hij aan mij over en het regelen van uitjes of verrassingen dat wilt hij wel, maar ik heb alles heel snel door. Over het algemeen verrast hij mij wel met cadeaus. Al heb ik dan wel al veel erna gevraagd en herinneringen gestuurd als er iets belangrijks aankomt! Is hij het 1 keer vergeten dan krijgt hij het dus wel meerdere keren te horen. Ja, ben en blijf echt een vrouw… Ik denk dat veel vrouwen (en ook mannen) nu knikken, herkenbaar.

We zijn nog niet veel samen uiteten of op stap geweest, pas een aantal keer. En eigenlijk hoeft dat van ons ook niet! Wij vermaken ons prima met ons gezinnetje en gaan graag met elkaar weg. Wij pakken onze momenten samen meestal in de avond en af en toe als het zich voordoet gaan we samen eten. Ik geniet al als we samen op de bank zitten met ons favoriete programma en iets lekkers erbij hebben. Even gek doen samen of lekker vroeg naar bed om een film te kijken. Ik hoef niet perse een weekend zonder Dex weg of een vakantie zonder hem te doen. Want hij is een makkelijk boefje, waardoor we in de avond altijd tijd hebben voor elkaar.

Tip, lees ook: 15 date night ideeën voor een leuke avond

Het zijn de kleine dingen die het leuk maken

Het zijn dan de kleine dingen die het leuk maken! Elkaar verrassen door broodjes te bestellen als we samen thuis werken, bloemen meenemen vanuit het hotel (of chocolade) als Ralf weg is geweest (al gebeurde dat pas 1 keer), leuke kleren mee bestellen voor de ander, vertellen dat je van elkaar houdt, iets langer knuffelen, een tik op de kont, een dikke kus als je elkaar aankijkt en knuffelen op de bank. Wij zijn echt een burgerlijk stel, hebben alleen nog geen ANWB outfit samen, maar voor de rest! Weet je, ik hou ervan. De spanning is ook steeds meer terug tussen ons!

Door mijn angsten vanuit mijn angststoornis voelde ik sommige dingen (in onze relatie) iets minder en werd ik een beetje down. Ralf heeft hierdoor niet minder van mij gehouden en vind mij mooi zoals ik ben. Dat compliment geeft hij mij vaak en dat is gewoon heel fijn. En nee, ook bij ons is het echt niet altijd feest, maar het goedmaken is dan altijd weer heel leuk. En we leren elkaar iedere dag weer op een andere manier kennen. Ik denk dat dat nooit stopt!

Een relatie én een angststoornis? Dit is mijn tip!

Nou… communiceren! En als iemand dat lastig vind, geef die ander de tijd en de ruimte om dat wel te kunnen doen. Praat over alles wat je dwars zit met elkaar, ook al vind je het niet leuk om te doen. Geef elkaar de ruimte om leuke dingen met elkaar, zonder elkaar en alleen te kunnen doen. Ook als de ander misschien meer hobby’s of vrienden heeft. Respecteer elkaars keuzes, je hoeft het niet altijd eens te zijn. En…. Vergelijk niet met anderen! Want van anderen zie je alleen de buitenkant of de socials, maar niet hoe het er echt aan toe gaat. Wees gewoon jezelf. En werk aan jezelf, want als je niet van jezelf houdt is het voor je partner heel moeilijk om je dat fijne gevoel te geven. Iedere compliment is fijn, maar als je het zelf gelooft is het nog fijner.

Hoe is jullie relatie veranderd de afgelopen jaren? En wat doe jij om het leuk te houden?

Liefs mama Suus

Lees hier alle blogs van Suus

«

»