musthaves voor het thuiswerken
Home en interieur Lifestyle Ondernemen

De must haves om optimaal thuis te kunnen werken

Sinds 2020 zijn er ineens veel thuiswerkers dankzij de quarantaines die we hebben gehad. Maar nu de samenleving steeds meer richting het oude gewoon gaat komt er ook meer naar voren dat er veel vaker vanuit huis gewerkt kan worden. Welke dingen zijn echte must haves om optimaal thuis te kunnen werken? Je leest het in deze blog.

Wat heb je nodig om optimaal te kunnen thuiswerken?

Sinds 2018 run ik mijn eigen onderneming vanuit huis. Aanvankelijk vanaf de eetkamertafel, de plek waar velen van ons begonnen met thuiswerken. Al snel merkte ik dat dit niet optimaal was en dat mijn rug er flink onder te leiden had.

1. Een goede internetverbinding

Het allerbelangrijkste voor het thuiswerken is een goede en stabiele internetverbinding. Een glasvezel abonnement biedt stabiliteit en is sneller dan een reguliere internetverbinding. Als het mogelijk is op jouw adres, dan zou glasvezel een goede keuze kunnen zijn voor jou als thuiswerker. Check of een glasvezel abonnement mogelijk is op jouw adres. Is glasvezel helaas nog niet mogelijk voor jou? Dan loont het om te kijken naar een snelle DSL verbinding, eventueel kun je overleggen met je werkgever over een tegemoetkoming voor het zakelijk gebruik van de internetverbinding.

2. Laptop of pc

Om de snelheid en het comfort te verhogen is een snelle laptop of een pc wel prettig. Niets is zo vervelend als het werken met een oude laptop die pas na een minuut of 10 is opgestart en die veel tijd in beslag neemt tijdens het opslaan. Let op dat de laptop en het scherm van je pc op de juiste hoogte zijn afgesteld om rug- en nekklachten te voorkomen. De juiste hoogte voor het scherm is wanneer de bovenkant van het scherm gelijk is aan jouw ooghoogte. Lees er hier meer over.

3. Een goede stoel om op te werken

De basis begint toch wel bij een juiste werkhouding. De hele dag werken op een krukje zal waarschijnlijk voor rug- en nekklachten zorgen helaas. Investeer dus in een goede bureaustoel die op meerdere manieren te verstellen is en daarmee jouw lichaam een correcte ondersteuning zal geven. Ook wanneer je werkt aan de eettafel is het beter om op een bureaustoel te werken zodat je lichaam een goede ondersteuning heeft en je daarmee klachten kunt voorkomen. Eventueel kun je bij je werkgever informeren naar de mogelijkheden voor een vergoeding. Ben je een zelfstandige? Dan loont het om de stoel zakelijk aan te schaffen zodat je de BTW kunt aftrekken.

4. Een aparte plek als werkruimte

Toen ik nog aan de eettafel werkte maakten we een werkplek voor mij op zolder zodat ik ongestoord kon gaan werken. Echter hoorde ik hier steeds de wasmachine (van de buren), was het erg warm in de zomer en erg koud in de winter. Daarbij deelde ik de ruimte met de hobby van mijn man, het bleek geen optimale plek te zijn voor 36+ uren in de week. We ruilden de inhoud van een kamer van de eerste verdieping met mijn kantoor en dit werkt een stuk prettiger. Doordat ik de deur van de kamer dicht kan doen, kan ik ook daadwerkelijk mijn werk afsluiten.

Maar uiteraard heeft niet iedereen de luxe om een apart kantoor in te richten. Zorg er dan voor dat je een ruimte creëert die je gemakkelijk op kunt ruimen door er bijvoorbeeld een kastje voor in te richten. Zo kun je je werkspullen opruimen en het werkgedeelte afsluiten. Blijf je deze spullen zien, dan zal je merken dat je steeds aan je werk herinnert wordt. Zonde want zo kun je minder gemakkelijk loslaten en ontspannen. Een hoekje in de kamer maken kan natuurlijk ook, een roomdivider of kamerscherm kan dan een goede uitkomst zijn.

Waarom thuis blijven werken?

Het gemak van thuiswerken heeft veel steun ontvangen van de vele thuiswerkers tijdens de quarantaine. Minder tot geen files meer, minder nutteloze overleggen en meer daadwerkelijk effectieve werkuren. Er zijn veel voordelen van het thuiswerken, naast het absolute voordeel van werken in je huispak natuurlijk 😉 Overleg met je werkgever naar de mogelijkheden en eventuele tegemoetkomingen die getroffen kunnen worden.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»