Borstvoeding in de eerste maand wat kun je verwachten
Baby Moederschap Zwangerschap

Borstvoeding in de eerste maand: wat kun je verwachten?

Ga je straks als je kindje er is borstvoeding geven? Voor de eerste keer borstvoeding geven, is best een beetje wennen. Hoe vaak moet ik borstvoeding geven? En wanneer heeft hij genoeg gedronken? Wanneer moet ik kolven? Hieronder leggen we uit wat je moet weten over het geven van borstvoeding in de eerste week na de bevalling.

Hoe vaak moet ik borstvoeding geven?

Hoeveel voeding je baby nodig heeft is afhankelijk van zijn gewicht. In de eerste week moet je je kindje overdag minstens elke drie uur voeden. ’s Nachts mag hier wat langer tussen zitten, zo’n vijf uur. Pasgeboren baby’s hebben een kleine maag die snel groeit. Je baby heeft genoeg gedronken als hij of zij uit zichzelf de tepel loslaat. Ook kan het zo zijn dat hij niet meer actief drinkt of voldaan in slaap sukkelt.

Heb ik wel genoeg borstvoeding?

Hoe vaker je baby in het begin drinkt, hoe beter het is voor de melkproductie. Bied tijdens het voeden van je baby beide borsten aan. Zo weet je zeker dat je baby genoeg binnenkrijgt en de melkproductie goed gestimuleerd wordt. Meestal zal je baby uit de eerste borst meer drinken dan uit de tweede. Onthoud dit voor jezelf zodat je hem bij de volgende voeding aan de borst kan leggen waar hij de vorige keer voor het laatst uit gedronken heeft.

Blijft je baby na de borstvoeding nog onrustig? Dit kan betekenen dat je onvoldoende melkproductie hebt. Als je je zorgen maakt over of je wel genoeg borstvoeding geeft en je baby niet te veel afvalt, neem dan contact op met een consultatiebureau. Zij kunnen dit in de gaten houden en je vervolgens verder helpen.

Wanneer moet ik kolven?

Het kan gebeuren dat je kindje problemen heeft met zuigen of dat het niet lukt om hem goed te laten happen. Je kunt dan overwegen om te gaan kolven en de moedermelk met een flesje te geven. Kolven kan ook helpen bij het op gang krijgen van de melkproductie. Een voordeel bij kolven is dat jouw partner op deze manier de baby ook kan voeden.

Gewichtsverlies na de geboorte

Het is niet gek als je kindje in de eerste week na de geboorte een beetje afvalt. Het maakt niet uit of je borst- of flesvoeding geeft, de baby weet nog niet goed hoe hij moet drinken of hij heeft daar de kracht nog niet voor. In de weken die volgen komt je baby meestal weer op zijn geboortegewicht.

«

»