7 financiële veranderingen bij het krijgen van een kind
Wanneer je een kind krijgt verandert er van alles in je leven. De tijd voor jezelf, met je partner en je sociale leven in het algemeen zal vele veranderingen doormaken. Maar ook je lichaam, je kijk op je leven en je prioriteiten veranderen. Naast al deze veranderingen zullen er ook op financieel gebied het een en ander gaan veranderen. Deze dingen heb ik voor je op een rijtje gezet en lees je in deze blog.
Uitgaven bij het krijgen van een baby
Naast het inrichten van de babykamer, de aanschaf van kleertjes en spullen voor de baby veranderen ook je andere uitgaves. Denk hierbij aan de hoogte van de boodschappen, aanschaf van luiers, toename aan gebruik van gas, elektra en water. Maar ook de veranderingen in belastingen, kosten voor opvang, hobby’s, school, vakanties, auto, stoeltjes voor auto en fiets maar ook de verzekeringen zorgen voor een ander uitgavepatroon.
Hebben jij en je partner een geregistreerd partnerschap, zijn jullie getrouwd of hebben jullie andere documenten die via de notaris zijn afgesloten? Controleer of er iets in deze documenten moet worden aangepast. Dit zal waarschijnlijk wel kosten met zich meebrengen.
Veranderingen in je inkomsten?
Ga jij en/of je partner minder werken na de geboorte van jullie baby? Dan verandert er naast je uitgaven ook van alles in je inkomsten. Misschien heb je wel recht op diverse toeslagen waardoor je inkomsten wat hoger uitkomen.
Maak daarom een helder overzicht van inkomsten en uitgaven zodat je het overzicht hebt en kunt houden.
Sparen als ouder
Ervan uitgaande dat je kind gaat studeren en dat er in de verre toekomst grote uitgaven zullen komen, is sparen essentieel. Via een beleggingsrekening, spaarrekening of online sparen kun je een bedrag sparen voor nu en/of voor later. Er zijn spaarrekeningen speciaal voor kinderen, deze komen op de naam van het kind te staan en wanneer het kind 18 jaar wordt heeft deze toegang tot de rekening. Vaak ontvangen deze spaarrekeningen een hogere rente dan reguliere spaarrekeningen.
Je kunt er ook voor kiezen om een eigen spaarrekening (naast een kinderspaarrekening) te openen waar je op kunt sparen zodat je daar aanspraak op kunt maken bij bepaalde hogere kosten zoals orthodontie, autorijlessen of studiekosten. Sommige spaarrekeningen hebben bepaalde voorwaarden zoals het niet kunnen opnemen van het gespaarde bedrag. Verdiep je hier dus wel goed in voordat je een spaarrekening opent.
Belastingen na het krijgen van een kind
Kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag zijn de verschillende toeslagen die ouders kunnen ontvangen. De kinderbijslag vraag je aan bij de SVB en ontvang je ieder kwartaal totdat je kind 18 jaar is. Het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomsten en je lasten, deze ontvang je van de Belastingdienst. Maak je gebruik van kinderopvang? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag, deze vraag je aan bij de Belastingdienst.
Ook voor je zorgtoeslag en huurtoeslag kan het krijgen van een kind gevolgen hebben. Zo kan je er na het krijgen van een kind wel recht op hebben, of het bedrag kan hoger uitvallen. Hou ook in de gaten dat wanneer je partner en jij toeslagpartner worden, dat ook dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van je toeslagen.
Het bedrag dat je voor je kind op een spaarrekening hebt telt ook mee in je vermogen en heeft dus mogelijk gevolgen voor je toeslagen en belastingen. Ook de gemeentelijke belastingen kunnen hoger uitvallen door verandering in de samenstelling van je gezin.
Kinderopvang kosten
De kosten van kinderopvang en peuterspeelzaal kunnen behoorlijk hoog uitvallen. Wanneer je gebruik maakt van een geregistreerde opvang kun je (misschien) ook kinderopvangtoeslag aanvragen. Check dit wel altijd goed van tevoren voordat je gedesillusioneerd de eerste rekening van de opvang ontvangt.
Verzekeringen voor gezinnen
De geboorte van je baby heeft ook gevolgen voor de verzekeringen die je al hebt afgesloten. Maar ook voor je kindje zelf is het belangrijk om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Bij verschillende verzekeringen kan jouw kindje tot de 18e verjaardag onder één van de polissen van de ouders worden verzekerd. Denk hierbij aan een zorgverzekering. Een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering is wel verstandig om op je kindje af te sluiten voor wanneer je kind (een ander) schade berokkend.
Verschillende soorten verlof voor (aanstaande) ouders
Er zijn verschillende soorten verlof waar je aanspraak op kunt maken wanneer je een kindje krijgt:
- Zwangerschaps- en bevallingsverlof: in principe (minimaal) 16 weken wanneer je in loondienst werkt. Werk je als zelfstandige? Dan kun je via het UWV een uitkering krijgen. Ontvang je een werkeloosheidsuitkering? Dan heb je recht op een uitkering gebaseerd op het salaris van voordat je werkeloos werd.
Voor deze uitkeringen geldt dat je deze minimaal 3 weken voor de gewenste ingangsdatum zal moeten aanvragen. - Ouderschapsverlof: in het eerste levensjaar van je kind heb je recht op 9 weken betaald verlof. Je krijgt dan 70% van je dagloon door het UWV uitbetaald. Daarnaast is het ouderschapsverlof een regeling die je als ouder kunt aanvragen totdat je kind 8 jaar is. Dit verlof houdt in dat je 26 x je contracturen per week kunt aanvragen.
- (Aanvullend) geboorteverlof voor partners: tijdens de eerste 4 weken na de geboorte van jullie kindje kan je partner een week betaald verlof opnemen. Het salaris wordt dan gewoon doorbetaald.
Het aanvullende geboorteverlof houdt 5 weken verlof in die moeten worden opgenomen tijdens de eerste 6 maanden na de geboorte van jullie kindje. Je partner ontvangt dan een uitkering van het UWV.

