spelende kinderen - 5 tips voor een kindvriendelijke tuin
Home en interieur Lifestyle Tips

5 Tips voor een kindvriendelijke tuin

De lente en zomer komen eraan en dus is het ook tijd om je tuin klaar te maken voor de zonnige dagen. Als ouder is het ook prettig om met je kindjes in de tuin door te kunnen brengen. Daarom geef ik je 5 tips voor een kindvriendelijke tuin, dan kun jij deze zomer optimaal genieten van de tuin samen met jouw gezin.

Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?

Je hebt waarschijnlijk allerlei ideeën om het speelplezier in de achtertuin van je kind te vergroten. Maar begin bij de basis: Controleer eerst of er stenen scheef zijn komen te liggen, of er scherpe hoeken zijn of planten die giftig zijn. Wil jij je tuin volledig gaan veranderen? Hou dan rekening met het comfort van je hele gezin en de toekomst. Zo hebben grote kinderen een andere behoefte dan kleine kindjes. Ik help je in ieder geval op weg met deze tips voor een kindvriendelijke tuin.

1. Tuintafel voor het hele gezin

Een laag avondzonnetje, vrienden, lekker eten en drankjes. Mijn ideale zomeravond. Het is dan ontzettend leuk om met elkaar aan een grote tuintafel te zitten – waar je overdag met elkaar aan kunt knutselen of kleuren. Zoals de tuintafels van Van der Garde. Maar ook kun je ervoor kiezen om een eigen tuintafel voor de kinderen te kopen. Een tuintafel waar zij met hun vriendjes aan kunnen spelen of kunnen eten.

Tip, lees ook: 6 handige tips bij de aankoop van tuinstoelen

2. Speelruimte creëren in de tuin

Kinderen spelen. Dat weten we allemaal wel maar het is dus extra belangrijk in een kindvriendelijke tuin dat er speelruimte is voor je kind. Dit doe je door bijvoorbeeld (kunst)gras aan te leggen in een deel van de tuin, door een groot kleed in de tuin te leggen of door bijvoorbeeld rubberen tegels rondom speeltoestellen neer te leggen. Zo speelt je kindje veilig en comfortabel.

Voor meer ideeën en tips voor een kindvriendelijke tuin kun je mijn Pinterest-bord bekijken.

3. Speeltoestellen yes of nee?

Met een speeltoestel of een trampoline is het vooral afhankelijk van de ruimte in je tuin. Zo hebben wij eerder een glijbaan gehad die we wegdeden omdat onze dochter hem saai vond na 2 jaar. Hetzelfde met een trampoline, erg leuk maar als je kind er niks meer mee doet een sta in de weg. Wij kozen er daarom voor om geen speeltoestellen meer in onze tuin neer te zetten maar andere speelruimte te creëren.

Daarbij kun je denken aan een watertafel, zwembadje, zandbak. Bij de laatste is het belangrijk dat hij af te sluiten is zodat het zand schoon blijft en er geen katten hun behoefte in kunnen doen. Spelen met water op een warme dag is natuurlijk wel erg fijn. Waterpistolen of waterballonnen erbij en plezier is gegarandeerd. Ook is een schommel erg leuk om te hebben in de tuin én als je hem aan haken hangt kun je hem ook weghalen als je kind hem niet gebruikt.

Piraten watertafel Little Tikes Review
Spelen met een watertafel

4. Schaduw aanbrengen

In de zon spelen is heerlijk maar tijdens 12 uur en 3 uur is het sowieso verstandig om je kindje in de schaduw te laten spelen. De zon is dan het felst en schadelijkst. Met een parasol, schaduwdoek, overkapping of met een luifel breng je gemakkelijk schaduw aan in je tuin. Je kindje kan dan veilig spelen en zal het niet te warm krijgen. Een parasol en schaduwdoek zijn het meest flexibel en kun je neerzetten bij de speelruimte of tuintafel van je kind. Als de zon draait kun je een parasol ook nog meedraaien eventueel. Een schaduwdoek span je boven een bepaald gebied, bijvoorbeeld boven de speelplek van je kind. Omdat je een schaduwdoek spant zullen er geen palen in de weg staan.

5. Schoolbord schutting

Op Pinterest zag ik hele leuke schuttingen die tot een schoolbord waren omgetoverd. Ideaal want zo kun je jouw schutting aanpakken, je kunt er zelf iets op schrijven en je kind kan er naar lieve lust op kleuren/ schrijven. Wel moet je er rekening mee houden dat als het schoolbord niet onder een afdak hangt dat je het extra tegen vocht moet beschermen. Of dat je een mogelijkheid maakt om het bord eraf te kunnen halen in bijvoorbeeld te winter.

Veel plezier met het kindvriendelijk maken van je tuin!
Liefs, Kimberly
5 tips voor een kindvriendelijke tuin zodat je optimaal van je tuin zal genieten deze zomer.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *