Je huis winterklaar maken
Home en interieur Tips

Zo maak je je woning winterklaar

De temperaturen dalen en je weet wat dat betekent: geurkaarsen aan en lekker cocoonen. Maar ook je huis heeft zo zijn behoeften en moet klaargestoomd worden voor de koude maanden. Is jouw woning al winterproof?

Energie besparen en schade voorkomen

Je woning winterklaar maken heeft ook de voordelen dat je energie zal besparen en schade kan voorkomen. En heb je de periodieke huishoudklusjes, waaronder het cv onderhoud, al afgevinkt? We helpen je op weg: met deze drie tips zorg je dat je stulpje goed gewapend is tegen de kou.

Tip 1: Denk aan de beveiliging

Als we op vakantie gaan, proberen we ons huis altijd zo goed mogelijk te beveiligen. Lichtschakelaars aan, krant op tafel, auto op de oprit. Hoewel zulke trucjes dit jaar niet nodig zullen zijn, kunnen inbrekers altijd toeslaan. Ook als je de deur uit bent voor een coronaproof kerstdiner, boodschappen of een ommetje met de hond. Maar met een goed alarm in huis past er dag en nacht iemand op je huis. Kies voor een slim (en, indien nodig, huisdiervriendelijk) alarmsysteem dat automatisch in- en uitschakelt – op die manier heb je er nul omkijken naar.

Tip 2: Eerst vegen, dan stoken

Niks lekkerder dan opgekruld bij de knetterende open haard liggen, inclusief kop warme chocolademelk binnen handbereik. Maar écht slim en onbezorgd stoken begint bij een schone schoorsteen. Jaarlijks je schoorsteen vegen is ontzettend belangrijk. Hiermee voorkom je namelijk rook, of erger, brand in huis. In Nederland vinden er wel 13 woningbranden per dag plaats, en vaak is vuil in de schoorsteen de boosdoener. Door op tijd te vegen houd je je gezin veilig.

Kun of wil je niet zelf het dak op? Laat het dan doen door een vakman. Met een abonnement op een schoorsteenservice ben je verzekerd van een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een deskundige schoorsteenveger. En, niet onbelangrijk: het kost maar een paar euro per maand.

Tip 3: Als de cv maar oké is

Ook je cv-ketel kan roet in het eten gooien en heeft aandacht nodig. Want als je cv, kachel of geiser oud of slecht onderhouden is, kan dat flink wat problemen veroorzaken. Maar ook een moderne cv-ketel die verkeerd aangesloten is, kan voor allerlei ellende zorgen. Zoals een koude douche. Daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. Maar een cv-ketel kan ook te veel koolmonoxide produceren. Dit gas proef je niet, ruik je niet, en als je het inademt raak je al snel bewusteloos. Levensgevaarlijk, dus. Zorg daarom dat je tweejaarlijks je cv-ketel laat controleren en onderhouden door een vakman. Daarmee voorkom je koolmonoxidevergiftiging. Geef de ketel, als het kan, een plekje in een ruimte die je goed kan ventileren. En hang CO2-melders op zodat je gewaarschuwd wordt als er koolmonoxide vrijkomt. Zo kom je wel veilig en warm de winter door.

«

»