tips voor beginnende bloggers
Ondernemen Recente berichten Tips

Tips voor beginnende bloggers

Er zijn veel bloggers op deze wereld, heel veel bloggers. Maar soms is het enorm zoeken naar hoe je zelf foto’s kunt bewerken of plug-ins die enorm handig zijn. Ik help je op weg met een aantal tips die jou als beginnende blogger veel kunnen helpen. Ben je geen blogger? Dan vind je het misschien vind wel interessant om te lezen wat er allemaal achter de schermen gebeurd.

Bloggen

Het is tegenwoordig een beste business dat bloggen. Het wordt vaak nog afgedaan als een hobby maar dat is het voor sommigen echt al lang niet meer. Van bloggen kun je een (goede) boterham beleggen. Al is dat voor mij nog niet aan de orde en zal dat misschien wel nooit komen. Geen probleem want ik ben echt gestart en bezig met bloggen omdat het mijn hobby is. Het delen van mijn hersenspinsels vind ik heerlijk en dat mijn publiek langzaam maar zeker wat groter aan het worden is, dat is gewoon tof. Wel heb ik na anderhalf jaar bloggen en veel zelf ontdekken een aantal blogtips voor andere (beginnende) bloggers. Je vind in dit artikel mijn blogtips, van systeem tot ontwerpen tot aan plug-ins.

Site-systeem

Er zijn verschillende systemen waar je site op zou kunnen draaien. Aangezien ik zelf alleen ervaring heb met WordPress licht ik alleen deze toe. WordPress is het systeem waar je jouw blog kan ontwerpen. Er zijn verschillende thema’s waar je uit kan kiezen en die je kunt personaliseren naar jouw smaak. Ook zijn er thema’s te koop. Deze hebben meer mogelijkheden en mogelijkheden om persoonlijker te maken. Zelf heb ik nog steeds een gratis thema. Deze vind ik nog steeds mooi, al heb ik wel eens gekeken naar een ander thema. Nog steeds kan ik niet kiezen uit een ander thema die voldoet aan mijn wensen. In WordPress kun je ook je blogs typen, bewerken, je categorieën maken en deze persoonlijker maken door de verschillende plug-ins. Deze licht ik later toe. Ik vind WordPress een fijn systeem om mee te werken en wanneer je tegen e.e.a. aanloopt ben je snel geholpen door hun servicedesk. Op Facebook zijn er meerdere groepen die zich richten op WordPress waar jij je vragen zou kunnen stellen en eventueel tips kan krijgen.

Canva.com

Canva is een gratis designprogramma waar je ontzettend veel in kunt ontwerpen. Zo ontwerp ik daar mijn uitgelichte foto’s in, dus de afbeelding die jullie zien op Social Media maar ook die bovenaan mijn bericht op mijn site staat. Zo zijn ze allemaal van hetzelfde formaat en dat vind ik mooi. Maar ook heb ik daar mijn omslagen voor Social Media en de site ontworpen, de uitnodiging van Evi’s verjaardag, printables, mijn visitekaartjes, mijn CV en de spullen die ik voor mijn praktijk gebruik. Er zijn verschillende lay-outs die je kunt overnemen en aanpassen naar jouw smaak maar je kan ook zelf je lay-out bepalen. Het logo voor de blog heb ik laten ontwerpen, maar een logo kun je goed maken in Canva. Daarnaast beschikt Canva over gratis stockfoto’s die je mag gebruiken. Dat scheelt je weer zoeken naar een stockfoto.

Lees ook: De babyshower, tips en gratis printables

Stockfoto’s

Belangrijk is dat je als blogger niet zomaar je foto’s van google af haalt. Op deze foto’s staat copyright en het kan betekenen dat je later een flinke boete krijgt voor het gebruiken zonder toestemming van de foto. Zeker wanneer je een slechte bronvermelding geeft. Stockfoto’s zijn foto’s die je gratis kunt gebruiken en die rechtenvrij zijn. Er zijn meerdere sites waar je terecht kunt voor gratis stockfoto’s. Uiteraard kun je ervoor betalen, dan is de keuze ook groter maar ik kan me voorstellen dat je nog geen inkomsten genereert uit je blogactiviteiten. De sites die ik het meeste gebruik zijn: Pixabay.com , Unsplash.com en Pexels.com. Maar ook in Canva heb je dus gratis stockfoto’s die je kan gebruiken. Shutterstock heeft een grotere keuze maar is niet gratis, het is dus net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Plug-ins

Er zijn meerdere plug-ins erg handig maar je moet er altijd voor oppassen dat je niet te veel plug-ins hebt geïnstalleerd omdat deze je site vertragen. Welke vind ik nou heel fijn om te gebruiken en heb ik geïnstalleerd?

CommentLuv –

Dit maakt het gemakkelijk om te reageren op mijn blogs. Voor andere bloggers maakt het mogelijk dat er een linkje naar hun meest recente blog komt. Dat is een stukje vriendelijkheid naar je collega-bloggers.

Akismet Anti-Spam –

De titel verraad het wel al, deze plug-in beschermt jouw site tegen spam. Toch wel heel fijn.

Instagram Feed –

Ik vind het leuk om te kunnen laten zien op mijn site welke foto’s ik post op Instagram. Deze plug-in zorgt ervoor dat deze Instagram foto’s te zien zijn.

JQuery Pin It Button for Images –

Deze plug-in heb ik nog niet zo lang maar door deze plug-in kunnen de foto’s van mijn website worden gepind op Pinterest. Erg fijn want daardoor kan ik ze zelf ook pinnen en is het mogelijk om verkeer naar mijn site te krijgen via Pinterest.

Related Post-

Onder mijn blogs staan altijd 3 opties met andere blogs die je misschien wel interessant vind en die zijn gerelateerd aan de blog die je net hebt gelezen. Daar zorgt deze plug-in voor.

To Top –

Dit is een hele kleine plug-in die ervoor zorgt dat wanneer je mijn blog kijkt en je bent onderaan de pagina, dat je niet weer helemaal naar boven hoeft te scrollen. Een klein dingetje maar zo fijn, je klikt op het pijltje rechts en huppa je bent weer bovenaan. Deze pijl kun je volledig passend maken bij jouw site en is vooral voor het lezersgemak.

Yoast SEO –

Om gevonden te worden op Google is het belangrijk om SEO te schrijven. Dus kopjes, duidelijke zinnen en interpuncties gebruiken. Deze plug-in ondersteunt je om SEO te schrijven en geeft door middel van een stoplichtje aan in hoeverre jouw artikelen daaraan voldoen. Fijn om als leidraad te gebruiken maar niet zaligmakend.

Jetpack –

Deze helpt je met het publiceren van je blogs op je social media en nog zoveel meer.  Jetpack vind ik in ieder geval heel fijn.

Public Post Preview –

Krijg je op een gegeven moment wat opdrachten of vind je het fijn om bepaalde blogs eerst te laten lezen door iemand anders? Dan is deze plug-in een echte aanrader. Via deze plug-in kun je een link naar de post aan de opdrachtgever etc. sturen voordat de blog online staat. Zij zien dan de blog zoals jij hem hebt aangemaakt en zou willen publiceren. Het gemak dient de mens 😉

Nog meer blogtips?

Heb je nog meer blogtips nodig om verder te kunnen gaan met bloggen of heb je gewoonweg vragen? Dan is het handig om bijvoorbeeld blogchick, blogtrommel of Digitale Dromers een bezoekje te brengen. Dit zijn blogs gespecialiseerd in het verder helpen van bloggers en zijn een gigantische bron aan blogtips.

 

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Tips voor beginnende bloggers. Wat moet je weten. Blogtips. Canva.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

21 COMMENTS

 • Nicole

  Wel nog een tip…qua foto’s. Soms staan er foto’s op een van die gratis sites die je niet mag gebruiken.
  Hoe ik dat weet? Omdat iemand claimt dat een foto van mijn dochter erop stond en zij die dus gebruikt heeft voor haar blog.
  Uiteindelijk kon ze het me niet aantonen want ze wist hem niet meer te vinden, dus of het helemaal klopt weet ik niet.. Maar toch. altijd voorzichtig zijn met dat soort gratis sites, want iedereen kan een foto uploaden en claimen dat je hem mag gebruiken.
  Nicole onlangs geplaatst…Dingen waar ik geen genoeg van krijg (tag)My Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Oh ja dat was ik helemaal vergeten dat jou dat toen gebeurde! Bizar verhaal ook nog steeds.

 • Marieke

  Handig blog met nuttige tips! Canva en ik kunnen maar geen vriendjes worden. Op de een of andere manier hebben we gewoon geen klik.
  Marieke onlangs geplaatst…Haarspeldjes, strikjes en armcandy – winactieMy Profile

 • nicole

  Bloggen is een voortdurend leerproces is mijn ervaring. Dat maakt het leuk. Er vallen altijd weer nieuwe dingen te leren.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ja dat absoluut! Je blijft maar bezig met ontdekken en wat handig is. Daarom volg ik ook een aantal bloggers die bloggen over het bloggen (snap je hem nog?). Dan blijf ik ook via hen op de hoogte.

 • Christa

  Heel veel dingen gebruik ik inderdaad ook.
  Uiteraard WordPress, Canva en de meeste van de plugins.
  Het handige van betaalde thema’s is dat sommige plugins daar standaard in zitten en je die niet apart hoeft te downloaden.
  Ik ben inderdaad ook wel voorzichtig met stockfoto’s. Sowieso is geloof shutterstock het meeste waterdicht, maar die vind ik nog te duur in aanschaf.
  Pixabay gebruik ik zo af en toe …

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Het is wel kijken hoor, mijn thema is nog gratis en daar zit veel in tegenwoordig. Een tijdje terug kon ik dus ook wat plug-ins verwijderen ????

 • Wat handig Kimberly! Wij zijn nog maar net begonnen, dus dit artikel is heel fijn! Je kan volgens mij alleen plug-in’s installeren als je de ‘duurste’ versie van wordpress hebt toch? Moeten we ook maar eens doen denk ik…
  Dank je voor de tips!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Nee hoor, ik heb ook een gratis thema en kan allerlei plug-ins installeren. Veel dingen zitten al bij m’n thema in. Dat is erg prettig. ???? En graag gedaan ????

 • Jamey

  Wat een handige tips! Ik gebruikte Canva ook heel veel.

 • Rachel

  Ik probeer me net wegwijs te maken in wordpress.org, dus ben erg blij met je tips! Thanks
  Rachel onlangs geplaatst…– Review – CRYSTAL Body DeodorantMy Profile

 • Charlotte

  Fijne tips! Canva staat nog steeds op mijn lijstje om te leren kennen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nog steeds onbewerkte foto’s gebruik, omdat ik de tijd nog niet heb gevonden om ze wel te bewerken. Ooit kom ik er vast aan toe…

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Canva is zo fijn! Foto’s bewerk ik ook nauwelijks, soms licht ik ze iets op met het standaard programma op de laptop. Verder heb ik daar ook geen kaas van gegeten ????

 • rory

  Blogtrommel is een hele fijne om tips te vinden. Dank ook voor jouw tips. Ik zit nog steeds te rommelen met mijn Disqus-comment systeem. Hartstikke fijn en houdt bijna alle spam tegen. Maar men moet wel een account aanmaken en niet iedereen wil dat (begrijp ik). Verder wil ik echt de tijd nemen om wat meer uit te zoeken, maar die tijd is er gewoonweg niet. Waardoor er weer veel op mijn to do-lijst beland die steeds groter wordt (is inmiddels een boekje geworden).
  rory onlangs geplaatst…Beauty findings rond je veertigste levensjaar #2My Profile

 • Fleur

  Fijne tips! De Plugin voor Pinterest kende ik nog niet. Die ga ik eens opzoeken

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ben er een tijd mee bezig geweest maar dankzij BMellow lukt het nu tenminste ????

 • Judith

  Ik gebruik canva ook veel, vooral voor Pinterest

 • Marie de Jonge

  Ik ben ook van plan om mijn eigen blog op te zetten, maar wil natuurlijk wel een goed plan van aanpak hebben. Ik heb veel gehoord over stockfoto’s en ben ook van plan om deze te gebruiken wanneer ik zelf geen geschikte foto’s heb. Ik zal me dan ook verder gaan verdiepen in auteursrechten.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.