tips voor beginnende bloggers
Blogs voor bloggers Ondernemen Tips

Tips voor beginnende bloggers

Er zijn veel bloggers op deze wereld, heel veel bloggers en net zoveel vragen over bloggen. In dit bloggen voor beginners – artikel lees je een aantal tips en antwoorden op vragen die jou als beginnende blogger veel kunnen helpen. Ben je geen blogger? Dan vind je het misschien vind wel interessant om te lezen wat er allemaal achter de schermen gebeurd.

Bloggen voor beginners

Het is tegenwoordig een beste business dat bloggen. Het wordt vaak nog afgedaan als een hobby maar dat is het voor sommigen echt al lang niet meer. Van bloggen kunnen sommigen een (goede) boterham beleggen. Maar soms is het enorm zoeken naar het systeem waar jij je site op laat draaien, plug-ins die enorm handig zijn, hoe je afbeeldingen voor Pinterest maakt en ga zo maar door.

Sinds 2016 onderhoud ik mijn eigen blog en dankzij veel zelf ontdekken heb ik een aantal tips voor bloggers. Zo maak je jouw blogstart een stuk gemakkelijker en is zelfs bloggen voor beginners een stuk gemakkelijker. Je vind in dit artikel mijn blogtips, van software tot ontwerpen.

Wat is bloggen?

Als eerste neem ik jullie mee in de start van een blog om daarna de misverstanden rondom bloggen te bespreken. Laten we bij het begin starten: Bloggen is een soort dagboek in schrijvende vorm op internet. Zoals Beebs and Moms dus. Ik schrijf over alles dat mij bezighoudt en dat noemen ze dus bloggen. Zou ik het in een videovorm doen, dan is dat vloggen.

Waarom zou je gaan bloggen?

Over het algemeen beginnen bloggers met bloggen omdat zij het heerlijk vinden om te schrijven (over hun passie). Of omdat zij een manier zoeken om hun gevoelens te uiten, deze een richting te geven. Hierdoor heb je bloggers die schrijven over koken, reizen, mode, kinderen, de technische kant van bloggen, sport en allerlei aanverwante onderwerpen. Bloggers met een bepaalde onderwerp worden ook wel nichebloggers genoemd. Deze bloggers hebben een bepaalde specialiteit. Net als de reguliere wereld is ook de wereld van het bloggen hierdoor zeer divers.

Beginnen met bloggen

Er zijn meerdere mogelijkheden om te beginnen met bloggen. Zo kun je gratis starten op WordPress.com met een account, dan krijg je dus als site wanneer je pietjeprecies heet: www.pietjeprecies.wordpress.com. Wil je een directe site met bijbehoren domein dan is het belangrijk om je te verdiepen in hosts en om te kijken of je gewenste sitenaam bestaat. Ook handig is om te kijken of deze naam beschikbaar is op Social Media. Weet je al waar je over wilt schrijven, gaat het je lukken om daar langere tijd over te schrijven? Hou hier rekening mee met je naam.

Op welke software laat jij je blog draaien?

Er zijn verschillende software waar je site op zou kunnen draaien. Aangezien ik zelf alleen ervaring heb met WordPress – en deze software het meeste gebruikt wordt door bloggers – licht ik deze toe. WordPress is het systeem waar je jouw blog kan ontwerpen en heeft een groot gebruiksgemak. Niet voor niets dat veel websites op WordPress draaien.

In WordPress kun je blogs typen, bewerken, diverse pagina’s en categorieën maken en deze persoonlijker maken door de verschillende plug-ins. Deze plugins licht ik later toe. Ik vind WordPress een fijn systeem om mee te werken en wanneer je tegen e.e.a. aanloopt ben je snel geholpen door hun servicedesk. Op Facebook zijn er meerdere groepen die zich richten op WordPress waar jij je vragen zou kunnen stellen en eventueel tips kan krijgen. Maar ook via Google vind je veel antwoorden op jouw vragen.

Een naam voor je blog kiezen

Als bedenker van Beebs and Moms (veelal als Biebs and Moms uitgesproken) heb ik ook weleens spijt van mijn naam. Aanvankelijk schreef ik vooral moedergerelateerde blogs, inmiddels vind ik het ook erg leuk om meer over lifestyle te schrijven. Dat past niet geheel binnen mijn sitenaam maar wel weer onder het credo: voor #badassmoeders, want moeders hebben zeer uiteenlopende interesses. Ook onderwerpen gerelateerd aan het ondernemen vind ik fijn om te schrijven want dat is waar ik tegenwoordig mee bezig ben. Achteraf gezien had ik liever een algemenere naam gehad voor mijn site maar het is niet anders.

Vind je het een te grote stap om direct met een eigen site te beginnen? Dan bestaat altijd nog de mogelijkheid om te gastbloggen voor een andere blogger. Vooral grotere bloggers doen hier oproepen voor en bieden de mogelijkheid om gastblogs aan te leveren. Dit is veelal gratis maar je kunt hier afspraken over maken met de blogger. Kijk vooral wel of je raakvlakken hebt met de site waar je voor zou willen bloggen en of je hier langere tijd voor zou kunnen schrijven. Overleg goed over de verwachtingen en eisen, het kan maar beter helder zijn voor jullie beide. Ook bieden meerdere bloggers de mogelijkheid om eenmalig een blog in te leveren. Ik bied vrouwen die hun verhaal over het verlies van hun baby willen delen, je leest de voorwaarden hiervoor in Mijn Zwangerschapsverlies.

Een thema voor je site op WordPress?

Er zijn verschillende gratis WordPress thema’s waar je uit kunt kiezen en die je kunt personaliseren naar jouw smaak. Ook zijn er thema’s te koop via WordPress, Etsy en Creative Market. Deze thema’s hebben meer mogelijkheden en ook meer opties om de site naar jouw wensen aan te passen. Zelf heb ik een thema dat ik heb gekocht op Creative Market. Voor mij was het belangrijk dat mijn thema over een aantal mogelijkheden beschikte. Deze mogelijkheden heb ik voor mijzelf genoteerd en pas toen ik al deze mogelijkheden vond in een thema was ik tevreden.

Als tip voor bloggers wil ik meegeven dat je het beste eerst rond kunt kijken op andere websites van bloggers. Wat vind je prettig werken, wat vind je mooi, wat vind je niet zo mooi en wat vind jij belangrijk op jouw eigen website? Noteer deze en bepaal voor jezelf welke punten wensen zijn en welke punten eisen. Zo maak je jouw zoektocht een stuk makkelijker.

Afbeeldingen maken voor Pinterest e.d.

Al mijn afbeeldingen voor Pinterest e.d. maak ik in Canva. Canva is een gratis online designprogramma waar je ontzettend veel in kunt ontwerpen. Dit programma is één van de beste tips voor bloggers! Zo ontwerp ik daar mijn uitgelichte foto’s in, dus de afbeelding die jullie zien op Social Media maar ook die bovenaan mijn bericht op mijn site staat. Zo zijn ze allemaal van hetzelfde formaat en dat vind ik mooi.

Maar ook heb ik op Canva mijn omslagen voor Social Media en de site ontworpen, de uitnodiging van Evi’s verjaardag, printables, mijn visitekaartjes, mijn CV en de spullen die ik voor mijn praktijk gebruik. Er zijn verschillende lay-outs die je kunt overnemen en aanpassen naar jouw smaak maar je kan ook zelf je lay-out bepalen. Het logo voor de blog heb ik laten ontwerpen, maar een logo kun ook zelf maken in Canva. Daarnaast beschikt Canva over gratis stockfoto’s die je mag gebruiken. Dat scheelt je weer zoeken naar een stockfoto.

Wat zijn stockfoto’s?

Eén van de belangrijkste tips voor bloggers is dat je als blogger niet zomaar je foto’s van Google af haalt. Op deze foto’s staat Copyright en het kan betekenen dat je later een flinke boete krijgt voor het gebruiken zonder toestemming van de foto. Zeker wanneer je een slechte bronvermelding geeft. Dat is een risico dat je niet moet willen nemen, je zou het zelf ook niet prettig vinden als iemand zomaar iets van jou kopieert en gebruikt.

Stockfoto’s zijn rechtenvrije foto’s die je gratis kunt gebruiken.

Er zijn meerdere sites waar je terecht kunt voor gratis stockfoto’s. Uiteraard kun je ervoor betalen, dan is de keuze ook groter maar ik kan me voorstellen dat je nog geen inkomsten genereert uit je blogactiviteiten. De sites die ik het meeste gebruik zijn: Pixabay.com , Unsplash.com en Pexels.com. Maar ook in Canva heb je dus gratis stockfoto’s die je kunt gebruiken. Shutterstock heeft een groter aanbod aan foto’s maar is niet gratis, het is dus net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Wat is een plugin?

Plugins zijn apps die je installeert op je website om deze beter te laten functioneren voor jouzelf of voor jouw bezoekers. Door plugins te gebruiken vergroot je het gebruikers gemak voor jullie beide. Elke blogger gebruikt plugins op zijn of haar website.

WordPress Plugins tips voor bloggers

Er zijn meerdere plug-ins erg handig maar je moet er altijd voor oppassen dat je niet te veel plug-ins hebt geïnstalleerd omdat deze je site vertragen. Welke vind ik nou heel fijn om te gebruiken en heb ik geïnstalleerd?

Elementor –

Met Elementor kun je bepaalde pagina’s bouwen met verschillende blokken. Op deze manier is deze pagina aangepast aan jouw wensen en kun je een andere layout gebruiken dan op reguliere WordPress pagina’s.

CommentLuv –

Hierdoor kunnen bezoekers makkelijker reageren onder mijn artikelen. Dat scheelt hen accounts aanmaken en ga zo maar door.

Akismet Anti-Spam –

De titel verraad het wel al, deze plug-in beschermt jouw site tegen spam. Toch wel heel fijn.

Instagram Feed plugin –

Ik vind het leuk om te kunnen laten zien op mijn site welke foto’s ik post op Instagram. Hiervoor gebruik ik 10Web Social Photo Feed. Deze plug-in zorgt ervoor dat mijn Instagram foto’s te zien zijn. Je kunt een keuze maken uit een rijtje foto’s onderaan de site of een blok aan de zijkant.

JQuery Pin It Button for Images – Pinterest

Door deze plug-in kunnen de foto’s van mijn website worden gepind op Pinterest. Erg fijn want daardoor kan ik ze zelf ook pinnen en is het mogelijk om verkeer naar mijn site te krijgen via Pinterest.

Yoast SEO Premium –

Om gevonden te worden op Google is het belangrijk om SEO – blogs te schrijven. Dus kopjes, duidelijke zinnen en interpuncties gebruiken. Deze plug-in ondersteunt je om jouw artikelen SEO- proof te schrijven en geeft door middel van een stoplichtje aan in hoeverre jouw artikelen daaraan voldoen. Fijn om als leidraad te gebruiken maar niet zaligmakend. Bloggen voor beginners zal makkelijker worden met de gratis versie van Yoast en als professioneel blogger helpt deze plugin je te professionaliseren.

Jetpack voor WordPress –

Deze helpt je met het publiceren van je blogs op je social media en nog zoveel meer.  Jetpack vind ik in ieder geval heel fijn.

Preview plugin voor WordPress –

Krijg je op een gegeven moment wat opdrachten of vind je het fijn om bepaalde blogs eerst te laten lezen door iemand anders? Dan is de plug-in WPDraftsForFriends een echte aanrader. Via deze plug-in kun je een link naar de post aan de opdrachtgever etc. sturen voordat de blog online staat. Zij zien dan de blog zoals jij hem hebt aangemaakt en zou willen publiceren. Het gemak dient de mens.

Nog meer tips voor bloggers nodig?

Bloggen voor beginners is een stuk makkelijker wanneer je duidelijke websites hebt waar je vragen kunt opzoeken. Deze 3 websites vind ik erg prettig aangezien zij duidelijk en helder schrijven maar ook nog eens boordevol tips voor bloggers staan: blogtrommel , bloggenbaartkunst of Digitale Dromers . Deze 3 blogs zijn gespecialiseerd in het verder helpen van bloggers en het helpen in professionaliseren van blogs. Daarnaast zijn zij een gigantische bron aan tips voor bloggers.

Dit artikel Bloggen voor beginners is
geupdate in januari 2020

Liefs, Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Tips voor beginnende bloggers. Wat moet je weten. Blogtips. Canva.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

21 COMMENTS

  • Nicole

    Wel nog een tip…qua foto’s. Soms staan er foto’s op een van die gratis sites die je niet mag gebruiken.
    Hoe ik dat weet? Omdat iemand claimt dat een foto van mijn dochter erop stond en zij die dus gebruikt heeft voor haar blog.
    Uiteindelijk kon ze het me niet aantonen want ze wist hem niet meer te vinden, dus of het helemaal klopt weet ik niet.. Maar toch. altijd voorzichtig zijn met dat soort gratis sites, want iedereen kan een foto uploaden en claimen dat je hem mag gebruiken.

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Oh ja dat was ik helemaal vergeten dat jou dat toen gebeurde! Bizar verhaal ook nog steeds.

  • Marieke

    Handig blog met nuttige tips! Canva en ik kunnen maar geen vriendjes worden. Op de een of andere manier hebben we gewoon geen klik.

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Dat is wel echt zonde, love Canva !

  • nicole

    Bloggen is een voortdurend leerproces is mijn ervaring. Dat maakt het leuk. Er vallen altijd weer nieuwe dingen te leren.

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Ja dat absoluut! Je blijft maar bezig met ontdekken en wat handig is. Daarom volg ik ook een aantal bloggers die bloggen over het bloggen (snap je hem nog?). Dan blijf ik ook via hen op de hoogte.

  • Christa

    Heel veel dingen gebruik ik inderdaad ook.
    Uiteraard WordPress, Canva en de meeste van de plugins.
    Het handige van betaalde thema’s is dat sommige plugins daar standaard in zitten en je die niet apart hoeft te downloaden.
    Ik ben inderdaad ook wel voorzichtig met stockfoto’s. Sowieso is geloof shutterstock het meeste waterdicht, maar die vind ik nog te duur in aanschaf.
    Pixabay gebruik ik zo af en toe …

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Het is wel kijken hoor, mijn thema is nog gratis en daar zit veel in tegenwoordig. Een tijdje terug kon ik dus ook wat plug-ins verwijderen ????

  • Wat handig Kimberly! Wij zijn nog maar net begonnen, dus dit artikel is heel fijn! Je kan volgens mij alleen plug-in’s installeren als je de ‘duurste’ versie van wordpress hebt toch? Moeten we ook maar eens doen denk ik…
    Dank je voor de tips!

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Nee hoor, ik heb ook een gratis thema en kan allerlei plug-ins installeren. Veel dingen zitten al bij m’n thema in. Dat is erg prettig. ???? En graag gedaan ????

  • Jamey

    Wat een handige tips! Ik gebruikte Canva ook heel veel.

  • Rachel

    Ik probeer me net wegwijs te maken in wordpress.org, dus ben erg blij met je tips! Thanks

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Graag gedaan!

  • Charlotte

    Fijne tips! Canva staat nog steeds op mijn lijstje om te leren kennen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nog steeds onbewerkte foto’s gebruik, omdat ik de tijd nog niet heb gevonden om ze wel te bewerken. Ooit kom ik er vast aan toe…

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Canva is zo fijn! Foto’s bewerk ik ook nauwelijks, soms licht ik ze iets op met het standaard programma op de laptop. Verder heb ik daar ook geen kaas van gegeten ????

  • rory

    Blogtrommel is een hele fijne om tips te vinden. Dank ook voor jouw tips. Ik zit nog steeds te rommelen met mijn Disqus-comment systeem. Hartstikke fijn en houdt bijna alle spam tegen. Maar men moet wel een account aanmaken en niet iedereen wil dat (begrijp ik). Verder wil ik echt de tijd nemen om wat meer uit te zoeken, maar die tijd is er gewoonweg niet. Waardoor er weer veel op mijn to do-lijst beland die steeds groter wordt (is inmiddels een boekje geworden).

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Herkenbaar hoor, je blijft aan de gang ????

  • Fleur

    Fijne tips! De Plugin voor Pinterest kende ik nog niet. Die ga ik eens opzoeken

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Ben er een tijd mee bezig geweest maar dankzij BMellow lukt het nu tenminste ????

  • Judith

    Ik gebruik canva ook veel, vooral voor Pinterest

  • Marie de Jonge

    Ik ben ook van plan om mijn eigen blog op te zetten, maar wil natuurlijk wel een goed plan van aanpak hebben. Ik heb veel gehoord over stockfoto’s en ben ook van plan om deze te gebruiken wanneer ik zelf geen geschikte foto’s heb. Ik zal me dan ook verder gaan verdiepen in auteursrechten.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *