Huisdier; spelende katten
Tips

Een nieuw huisdier uitkiezen, passend bij je gezin

De meeste kinderen houden wel van dieren. Maar uiteindelijk draait een ouder toch meestal voor de zorg op voor een huisdier, helaas. Het is geen lichte keuze en ik geef je tips waar je zeker over na moet denken voordat je een huisdier kiest samen met jouw gezin.

Huisdieren in een huishouden met kinderen

Ik ben een groot voorstander ervan om kinderen met dieren op te laten groeien. Het leert hen verantwoordelijkheid, zorgen en biedt liefde wanneer zij dat nodig hebben. Zelf kan ik me nog goed herinneren dat ik vroeger samen met mijn zus een kat kreeg. We waren gek op het beestje en vonden haar ontzettend lief. Ik nam haar geregeld stiekem mee naar mijn kamer om met haar te knuffelen en vond het gezellig als zij bij mij op bed kwam liggen terwijl ik aan het lezen was.

Emoties

Wanneer ik verdrietig was en er niet over kon of durfde te praten dan had ik contact met de kat. En ondanks dat ik jong was zal ik vast her en der wel voor haar gezorgd hebben. Ook vond ik het gewoon heel gezellig om een kat te hebben. De meeste van mijn vriendinnetjes hadden ook katten en ik was zo jaloers toen ik nog geen kat had.

Katten

Maar goed, ik ben dus een kattenmens. Ik snap heel goed dat mensen honden hebben en daar ultiem van genieten. Voor mij is dat het gewoon niet. Ik vind het heel gezellig dat die beesten er zijn maar vind het ook prima dat zij hun billen grotendeels zelf wel redden. Daarnaast is het nog wel een verschil of er een hond of een kat bij je op schoot ligt. Onze 2 katten hebben we inmiddels wel al een tijdje. De oudste is een dochter van onze oude poes die helaas overreden is. De jongste is een nichtje van de oudste, wij vonden 2 katten toch wel heel gezellig. En dat was het aanvankelijk ook, totdat de jongste wat ouder werd en daarmee de oudste territoriaal. Beetje jammer. Evi weet dus ook niet beter dan dat er 2 katten zijn.

Toen zij heel klein was kon zij de katten weleens aan hun staart trekken of aan hun oren. We zeiden dan dat zij dat niet mocht doen en naarmate ze ouder werd legden we ook uit waarom. Dit heeft prima gewerkt en zo tilt zij bijvoorbeeld de katten nog niet op. Ze weet dat ze dit niet ideaal vinden en dus laat ze het na.Wanneer de katten honger hebben halen ze Evi of ons voor brokjes en Evi geeft dit hen ook al zo’n 2 jaar. 2 Schepjes weet ze en dat doet ze ook keurig. Het is echt heel schattig om dat zo te zien gebeuren. Evi vond het leuk om te doen en zo is dat gegroeid. Maar daardoor weet zij wel dat wij de verantwoordelijkheid hebben voor de katten. Als wij ze geen brokjes geven, dan hebben ze niks. En dat is zielig.

Hamster

Mocht je Beebs and Moms op Instagram volgen dan weet je al dat we een hamster hebben gekocht vorige maand. Dit is het eerste huisdier dat wij met elkaar uitzochten en waar we bewust als gezin voor kozen. Evi koos het diertje zelf uit en met elkaar kozen we de rest van de spullen uit. We hebben afspraken gemaakt met Evi over hoe om te gaan met de hamster. Maar ook spraken wij af dat we de zorg delen met elkaar. Ik vind het namelijk niet de bedoeling dat ik uiteindelijk alles doe terwijl het echt ons beestje is. Lieve Harrie slaapt op Evi haar kamer en sinds hij/ zij daar is slaapt Evi meestal snel in. Ze vond het namelijk “eng” om alleen te slapen op haar kamer en nu Lieve Harrie er is heeft zij dat gevoel niet meer. Top geregeld dus dacht ik zo.

Meet onze nieuwe huisdier. Deze badass is onze nieuwe aanwinst en dient ten alle tijde aangesproken te als Lieve Harrie. Er staat trouwens ook nog eens een nieuwe blog online over Marktplaats. #voeldegezelligheid #huisdier #hamster #hamsters #pet #lieveharriedehamster #blog #marktplaats

Een bericht gedeeld door Kimberly ☆ Beebs and Moms (@beebsandmoms) op

Tips voordat je een huisdier koopt

Heel tof als jullie een huisdier willen met het gezin. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden en om je in te verdiepen:

 • Ruimte, heb je genoeg ruimte voor een huisdier? Een hamster neemt minder ruimte in beslag dan een hond bijvoorbeeld. Hou er rekening mee dat het beestje genoeg ruimte krijgt.
 • Geld, een huisdier kost geld. Bij katten en honden komen vaak ook nog de kosten om de dieren te steriliseren bijvoorbeeld. Hier kun je overigens verzekeringen voor afsluiten.
 • Tijd, dieren hebben tijd nodig. Verzorging, aandacht en eventueel uitlaten. Alles kost tijd en die tijd moet je wel kunnen geven aan het huisdier.
 • Kindvriendelijk, het ene dier is makkelijker in de omgang met kinderen dan het andere dier. Hele schichtige diertjes zijn misschien niet heel verstandig, net zoals een agressieve hond, om maar een paar voorbeelden te noemen. Verdiep je in de ontwikkeling van je toekomstige huisdier en bekijk of dat goed samen kan met je kind(eren).
 • Levensduur, dieren kunnen een jaar of 20 worden of een paar maanden. Het verschilt onderling enorm en dus is het wel noodzaak om je daarover te laten informeren. Want ben jij wel klaar om de komende 15 jaar voor een kat te gaan zorgen? Of gaat jouw kind het wel aankunnen dat de hamster na een paar jaar overlijd? Informeer daar dus goed naar en kijk goed naar jouw situatie.

Ben je er over uit?

En ga je een huisdier kopen? Heel veel plezier met uitzoeken en geniet ervan met elkaar. Ik vind het echt een aanvulling op ons gezin. zelfs wanneer ik de kooi van Lieve Harrie sta schoon te maken of een haarbal van Lexie of Izzy aan het opruimen ben. Evi geniet ervan en dus ik ook. Mocht je nog aanvullingen hebben op mijn tips? Ik hoor ze graag!

 

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een huisdier

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

2 COMMENTS

 • Rachel

  Ooh wat zou ik graag een huisdier willen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen. Helaas is mijn man voor alles allergisch en om nou een kooitje in de tuin te zetten vind ik ook niets. We gaan misschien nog een keer kijken naar een hypoallergene kat of een poedel ???? (ook hypoallergeen) in de hoop dat manlief daar wel tegen kan. ????

  • Kimberly
   AUTHOR

   Jeetje dat is wel erg jammer ja. Gelukkig zijn er steeds meer beestjes die je ook kunt hebben terwijl je allergisch bent. Dat scheelt wel weer.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *