leeftijd kind eerste telefoon
Moederschap Schoolgaand kind

Wel of niet je kind een eigen telefoon laten hebben?

Waar het vroeger pertinent niet aan de orde was, is het tegenwoordig een groot vraagstuk voor vele ouders: op welke leeftijd geef je je kind een eigen telefoon? In deze blog leg ik je uit welke leeftijd het beste is en hoe je dat hebben van een eigen telefoon het beste kunt aanpakken.

Op welke leeftijd een telefoon voor je kind?

De ideale leeftijd voor een eigen telefoon is volgens de experts van Bureau Jeugd en Media rond de 11- 12 jaar. Op deze leeftijd kun je ervoor zorgen dat jij je kind goed kunt begeleiden in het omgaan met een telefoon voordat hij of zij naar de middelbare school gaat. Steeds meer kinderen hebben echter eerder een telefoon voor spelletjes en contact met klasgenootjes. Zo heeft praktisch ieder kindje uit mijn dochter haar groep 6 inmiddels een eigen mobiele telefoon, deze kinderen zijn 9 á 10 jaar. De meeste telefoons zijn eerder van (groot)ouders geweest en beschikken over een prepaid simkaart. Nog niet de ideale leeftijd volgens de experts dus maar wel in het bezit van een telefoon. Toch zijn er wel wat verschillen tussen het gebruik van een telefoon op 9 jarige leeftijd en 11 jarige leeftijd.

Wat zijn de afspraken die de meeste ouders met hun 9- en 10 jarige kind hebben gemaakt:
De meeste kinderen hebben echter alleen een telefoon die zij thuis gebruiken, waar eventueel Whatsapp op staat en waar ze spelletjes mee spelen. De telefoon gaat niet mee naar buiten en er zijn tijden aan het gebruik verbonden.

Een sim-only abonnement voor je kind?

Een Sim Only abonnement is een telefoonabonnement zonder de kosten voor een nieuwe telefoon. Je kunt dit abonnement dus gewoon afsluiten wanneer je een telefoon hebt die het nog prima doet. Dit zou dus een prima oplossing zijn voor je kind. Je weet van tevoren welke kosten je kunt verwachten, je kind is bereikbaar en jullie hoeven niet te rommelen met beltegoed. Bij het abonnement krijg je een simkaart die je in de telefoon kunt doen, eventueel kan een eerder prepaid kaartje omgezet worden naar het Sim Only abonnement.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de telefoon simlockvrij is. De meeste nieuwe telefoons zijn dat wel waardoor je simkaarten van alle verschillende providers in de telefoon kunt doen. Echter zijn oudere telefoons niet simlockvrij, bekijk dit dus voordat je een Sim Only abonnement afsluit.

Beginnen met het mediawijs maken van je kind

Volgens de experts in een artikel hierover van de Volkskrant begin je hier al zeker mee wanneer je kind 9 jaar is. Bespreek wat er op social media te zien is, wat er waar is, wat niet en hoe deze social media werkt. Leg ook uit hoe de telefoon werkt, dat er vreemden zijn die contact kunnen zoeken via social media en wat je kind dan kan doen. Zorg ervoor dat je kind weet wat het kan verwachten en dat jij er bent om hierin te begeleiden.

Tamara is moeder van 5 kinderen en schrijft al langere tijd voor deze website. Eerder schreef zij een blog over hoe zij het begeleiden van een eerste telefoon van haar kinderen heeft aangepakt.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»