Larissa Beebs and Moms
Column Moederschap

Wat lijkt ze toch op haar vader!

Tijdens onze zwangerschap begonnen Dennis en ik al te fantaseren over hoe ons toekomstige kindje eruit zou komen te zien. Toen we bij de geslachtsecho hoorden dat we een dochter zouden krijgen zag ik het al helemaal voor me: een klein meisje met grote bruine ogen en blonde krulletjes.

Aan het fantaseren over mijn dochter

Bruine ogen kon haast ook niet anders dacht ik. Ik heb zelf bruine ogen, Dennis heeft weliswaar blauwe ogen maar één oog van Dennis is voor 1/3 bruin. En aangezien bruine ogen overheersen, dacht ik, zou onze dochter bruine ogen krijgen. Blond waren we beide toen we klein waren, dus blond zou ze vast ook zijn. Een 3D echo wilden we niet, fantaseren was zo leuk en dan bleef haar uiterlijk nog een beetje een verrassing.

En toen was het zover, mijn vliezen braken en de weeën begonnen, het zou niet lang meer duren voor we haar echt zouden zien. Maar Zannah kwam klem te liggen en werd uiteindelijk gehaald met een vacuümpomp. Met een groot ei op haar hoofd van de pomp en een gezichtje waar je aan kon zien dat ze klem gelegen had werd Zannah geboren. Er was niet gelijk duidelijk op wie ze leek. Maar Dennis bekeek haar centimeter voor centimeter. Ik weet nog dat toen we de volgende dag wakker werden in het ziekenhuis, Dennis iemand aan de telefoon had en Zannah haast aan het ontleden was: ‘Ze heeft mijn vorm ogen, maar heel donker blauw van kleur en mijn neus. Maar weer de mond en oren van Laris’. De zuster die mij hielp in de kamer knipoogde naar me. ‘Een trotse papa, misschien is het nog te vroeg, je ziet vanzelf op wie ze lijkt’ zei ze. En ze had gelijk.

Naarmate Zannah ouder werd begon ze steeds meer op Dennis te lijken. Inderdaad, ze had zijn vorm ogen. En ze veranderden van diep donker blauw naar felle lichtblauwe ogen. Onze moeders hebben ook beide blauwe ogen dus dat overheerst waarschijnlijk dan toch. Ze heeft zijn neus en in tegenstelling tot wat hij zei vlak na haar geboorte heeft ze ook zijn oren, die van Dennis staan iets verder van zijn hoofd af. Ik zeg niet dat hij flaporen heeft maar ze staan verder van zijn hoofd af dan die van de gemiddelde mens, en die van Zannah dus ook. Ze zijn echt bijna één gezicht.
Het wordt ook regelmatig benoemd.

Als ik bij onze vaste snackbar binnenkom met Zannah wordt ik standaard begroet met ‘hee Laris en mini-Dennis, alles goed? Vaste recept?’ Bij onze vaste dierenwinkel werd Zannah laatst begroet als ‘mini-Dennis met een staartje ‘ en zelfs mijn collega’s begroeten haar regelmatig als mini-Dennis. Heel soms als ik ergens kom waar ze Dennis niet kennen zeggen ze tegen me: ‘ja ze heeft wel iets van je weg’ SCORE! Ze heeft WEL IETS van me weg!! Ondanks dat ik van mezelf heel zeker weet dat ik erbij was toen ze gemaakt werd is het soms toch fijn dat iemand dat bevestigd. Maar dan komt Dennis binnen, ‘owwwwwww maar het is wel duidelijk wie de vader is’, weg die SCORE van mij. Het schijnt een oerdingetje te zijn dat baby’s bij hun geboorte op hun vader lijken. In de oertijd waren de mannen vaak van huis om te jagen en als de baby dan op hun leek wisten ze in ieder geval zeker dat het hun kind was. Dennis hoeft in ieder geval niet te twijfelen.

En naast het uiterlijk wordt het ook steeds zichtbaarder dan ze het karakter van Dennis heeft. Het gooien met iets als het niet in 1 keer lukt. Als een stukje paprika iets groter gesneden is dan hoe ik het normaal snijd weten ze dat beide haarfijn tussen het eten uit te vissen en met een vies gezicht naast hun bord neer te leggen. Maar ook beide kunnen ze uit het niets behoefte hebben aan een knuffel en komen die dan tussen de bezigheden door even bij me halen. Het zijn de momenten waarop ik regelmatig tegen Zannah zeg: ‘je bent net je vader’.

Soms vind ik het wel jammer, dat mensen het niet over Zannah en mij zeggen dat ze op me lijkt. Dat tegen haar het zinnetje gezegd wordt: ‘je bent net je moeder’. Maar wie weet verandert dat nog als ze ouder wordt. Gaat ze dan ineens heel erg op mij lijken en is het toch ineens duidelijk dat ze mijn dochter is. Al is Dennis al ruim 9 jaar één van mijn meest favoriete personen en daar heb ik nu een kopietje van gekregen❣

Lees hier alle blogs van Larissa

«

»