Suzanne- Blogger Beebs and Moms
Column Peuter en Kleuter

Wanneer laat je die luier eens los?

Dex is sinds oktober 3 jaar! Inmiddels zijn we wel wat pakken luiers verder sinds de eerste keer verschonen. En er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Meneer is zo eigenwijs als wat. Daarnaast gebeurt het echt zoals hij het wil en is dat nog niet op een potje zitten. Hij is er wel mee bezig en daarom ben ik stiekem wel hoopvol. Hoopvol dat hij ineens zelf zijn luier uit doet om op de WC te gaan zitten en ik hou mezelf maar voor dat ik nog nooit een 18-jarige heb gezien met een luier om.

Een zindelijkheidstraining voor een tweejarige?

Een ruim jaar geleden kocht ik een zindelijkheidstraining voor Dex. Ik las er goede verhalen over en vooral bij kindjes van net 2 die al snel zindelijk zouden zijn. Dus hup de stickers gepakt, potje van zolder en wc verkleiner (die had ik allemaal al 2 x). Hij rende vrolijk rond in zijn blote billen en ging op het potje zitten. Nou je raad het al. Er gebeurde helemaal niets. Behalve dat hij een hele lange tijd op het potje een filmpje ging kijken. Lekker luchtig zonder luier denk ik dan maar. Er waren van dat moment tot nu wel kleine succesmomentjes. En dan was hij ook heel blij dat hij had geplast. Zoals het hoorde zwaaiden wij ook het plasje weg. En de stickers? Ja die waren vooral heel leuk om op zijn kleurboek te plakken, toch niet om hem te belonen. En cadeautjes die had ik ook nog niet gekocht. Ik kan wel stellen dat het geen succes was.

In de zomer lukte het overigens ook nog niet. De reden hiervan was dat we best wel wat momentjes onderweg waren! En het weer was ook niet zo denderend dat ik dacht ik kan hem de hele tijd rond laten rennen. Daarom hebben wij nog steeds een manneke die niet zindelijk is. Ik begin hem langzaam te knijpen. Ik lees de strenge regels van de basisschool en dat hij niet mag gaan als hij niet zindelijk is. Wat als het nou niet lukt voor zijn 4e verjaardag? Wat nou als hij denkt: “Ja doei, ik doe het lekker niet, ik vind het wel makkelijk zo”? Nee, ik ben even ten einde raad. Gelukkig zeiden ze op het CB al snel dat het bij jongens heel normaal is dat het langer duurt en dat ik mij echt geen zorgen hoef te maken. Daarnaast sprak ik veel vriendinnen waarbij de kids ook echt weigerden nog op het potje te gaan. En ik weet dat dit heel vervelend voelt, maar ergens vond ik het persoonlijk wel fijn te horen dat Dex niet de enige is. En ja… ik weet dat er veel kindjes van zijn leeftijd al lang zindelijk zijn. Gelukkig bestaan er ook wondertjes. Dex die doet andere dingen weer wat sneller, dus dat is ook prima.

Dus… nu? We wachten geduldig tot hij vind dat het tijd is. Hij zegt nu al vaker bah natte broek of mama ik ben aan het poepen. Dat zijn tekenen dat ze er wel mee bezig zijn. Daarom duw ik hem in de lente met blote billen naar buiten. Dan gaan we eens flink op zijn tempo aan de slag met zindelijk worden. Ik voel dat het gaat lukken, maar die druk van school is pittig. Het is overigens bij meer dingen dat Dex denkt ik doe het toch lekker zoals ik het wil. En uiteindelijk is dat ook allemaal goed gekomen.

 

Hoe gaat het bij jullie?

 

Liefs Suus

«

»