pauze van instagram en minder online zijn als moeder en blogger
Blogs voor bloggers Lifestyle Mindset Moms

Pauze van Instagram en minder online zijn

Jaren had ik het geweldig goede voornemen om minder online te zijn maar iedere keer glipte het er weer tussendoor: voor ik het wist zat ik toch weer eindeloos te scrollen. Inmiddels lukt het me heel goed om ieder weekend van Instagram af te zijn en had ik laatst zelfs ruim 2 weken moeiteloos pauze van Instagram.

Tijdelijke pauze Instagram

Geregeld zie ik mensen op Instagram hun excuses aanbieden voor het feit dat zij offline waren. ONZIN vind ik dat. Ik heb dat nooit zo goed begrepen want waarom zou je daar je excuses voor moeten aanbieden? Als jij druk bent geweest met het gewone leven, geen zin had of gewoonweg geen tijd had voor Instagram, dan is het toch prima als jij daar je aandacht naar hebt laten gaan. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je teveel prikkels krijgt door al die meningen en opgeflufte foto’s die je op Instagram ziet. Een pauze van Instagram kan dan juist heel heilzaam zijn.

Ik voelde steeds een verplichting naar mijn volgers op Instagram

En ik weet zeker dat ik niet de enige ben, daar zullen die excuses wel vandaan komen. Omdat ik juist erg profileer dat zelfzorg belangrijk is hakte ik de knoop door: ik ging (nog) meer voor mijzelf kiezen. Instagram slokte dusdanig veel tijd van me op dat ik het gewoon ook beschamend vond worden. Sommige dagen liep het op tot zo’n 5 uur en ondertussen voelde het steeds alsof ik enorm druk was. Enorm druk zijn en ondertussen 5 uur bezig zijn op Instagram? Dat kon ik niet met elkaar rijmen.

Tijdens de eerste lockdown i.v.m. Corona verwijderde ik de app en dat gaf bergen rust. Het was ideaal want ik voelde veel minder prikkels en kon mijn eigen mening veel beter vormen zonder al die meningen van anderen die ik steeds zag op Instagram.

Meer rust in mijn hoofd en meer kwalitatieve tijd met mijn gezin

Steeds vaker merkte ik dat ik doelloos aan het scrollen was op Instagram en in die tijd kon ik ook mijn gezin meer tijd geven. Over 20 jaar zal ik wel nog mijn gezinsleden hebben en hebben we herinneringen gebouwd met elkaar. Ik ga er zomaar vanuit dat over 20 jaar de volgers die ik nu op social media (Instagram) heb, dat er dan maar een handje vol van over is. Waarom geef ik dan zoveel tijd en aandacht aan dat platform i.p.v. mijn gezin? Ik kon het niet rijmen voor mezelf.

De behoefte aan gewoon vrij zijn was groot maar ook de rust in mijn hoofd was hard nodig. Maar ook wil ik mijn kind andere herinneringen meegeven dan een moeder die continue doelloos zit te scrollen op haar telefoon. En zo besloot ik om mijn prioriteiten anders te stellen. Werken kan ik prima doordeweeks, de weekenden zijn volledig voor mij en mijn gezin. Ook gaf ik mijzelf het doel om op de dagen die ik wel op Instagram doorbreng de schermtijd drastisch te verlagen.

Een pauze nemen van social media

Ik zocht op Google naar pauze van Instagram en kwam erachter dat je óf je hele Instagram account op pauze moet zetten óf dat je de app kan verwijderen om later weer te installeren. Mijn accounts op pauze zetten wilde ik niet; je bent dan namelijk ook niet meer zichtbaar en dat is voor mijn bedrijven verre van ideaal. Ik koos er dus voor om het eerste weekend van november de app te verwijderen. Het leek me allemaal een beetje omslachtig om dat ieder weekend te moeten doen. Maar zolang de app op mijn telefoon mijn naam blijft roepen, kan ik de verleiding gewoonweg niet weerstaan. Ik gaf aan in mijn stories wat ik ging doen en waarom, zo wisten mijn vaste volgers ook waar zij aan toe waren en had ik een stok achter de deur.

De eerste avond merkte ik dat ik onbewust toch een paar keer op het punt stond om Instagram te openen maar omdat deze app eraf was zat ik ineens in mijn mail 😉 Hoe meer tijd er verstreek, hoe minder mijn behoefte was aan Instagram. Later bedacht ik dat dit gewoonweg afkickverschijnselen waren. Ondertussen genoot ik van mijn gezin, van mijn rust, het ontbreken van de behoefte om iedere scheet te delen en ik maakte zelfs amper foto’s. Wat een rust! Op maandagochtend zette ik schoorvoetend de app weer op mijn telefoon en ik merkte dat met deze balans het een stuk leuker werd.

Lieve berichten van herkenning

Toen ik op maandagochtend in mijn privéberichten keek zag ik minstens 10 berichten van andere moeders die zich herkenden in mijn gevoel. Ook zij vonden het moeilijk om die balans te vinden maar bleven doelloos doorscrollen. Ik had hen geïnspireerd om ook pauzes in te gaan lassen! Hartstikke gaaf natuurlijk en voor ik het wist was november voorbij. Een maand waarin ik iedere maand de Instagram-app van mijn telefoon had gehaald en waarbij me dat steeds minder moeite kostte.

Ik besloot dat mijn experiment goed gelukt was en dat ik het voortaan een gewoonte wil maken om de weekenden vrij te zijn. Mijn mail zie ik voorbij komen maar ik reageer niet, de app van Instagram gaat er dus vanaf op vrijdagavond en de app van Facebook heb ik al zeker een jaar of 2 niet meer op mijn telefoon. Het geeft me bergen aan positieve energie! Daarom koos ik ervoor om met de kerstvakantie ook de Instagram- app van mijn telefoon te halen. En eerlijk? Ik heb het geen moment gemist! Sterker nog, ik had het doel gewoon het weekend offline te zijn maar voor ik het wist was het de maandag na de vakantie. Ik zag er zelfs tegenop om weer de app te installeren en aan het werk te gaan!

Social media opvoeding van mijn kind

Na dat eerste weekend proefdraaien heb ik met Evi afgesproken dat zij de Instagram-app van mijn telefoon mag halen. Zo ziet zij dat ik een bewuste keuze voor haar en haar vader maak, maar ook voor mezelf. Ik leg uit waarom de app eraf gaat en dat er meer is dan volgers in het leven. Zij weet dat het dan echt weekend is en ik vind het een stukje social media opvoeding van mijn kind. Inmiddels heeft ze zelf ook telefoonloze / tabletvrije dagen ingelast om lekker met papa en mama te zijn 😉

Stop met excuseren voor offline zijn

Stop er dus mee met sorry te zeggen wanneer je gewoon lekker aan het leven bent en even offline bent. Je bent niemand wat verplicht (afgezien van opdrachten o.i.d.) en gun het jezelf om die offline tijd te pakken. Zelf heb ik er dus voor gekozen om een pauze van Instagram te nemen, Twitter en Tiktok hou ik wel. Daar kan ik veel makkelijker vanaf blijven en dus vormen die niet zo’n uitdaging. Op de dagen dat ik wel Instagram heb ben ik nu hooguit 2,5 uur op de app bezig en dat zijn de dagen dat ik daadwerkelijk post, anders is het nog minder. Mijn tijd op de Instagram-app is dus gehalveerd. Kijk voor jezelf waar voor jou de crux ligt en onderneem actie. Jij en je gezin zijn het waard om aandacht aan elkaar te geven zonder afleidingen! Veel succes!

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»