Offline gaan
Coach Persoonlijk Recente berichten

Even offline gaan voor meer rust in mijn hoofd

Al jarenlang roep ik dat mensen goed voor zichzelf zorgen, dat het belangrijk is om jezelf als moeder niet uit het oog te verliezen. Toch besefte ik van de week ineens dat ik flink over mijn eigen grenzen was gegaan. En daarom besloot ik even offline te gaan zijn voor meer rust in mijn hoofd.

Offline gaan, waarom?

Veel van mijn werkzaamheden zijn online. Als blogger (en micro-influencer), coaching en social media VA ben ik dus veel online. Ik hou in de gaten wat anderen doen, waar trends liggen en vind het gewoonweg leuk om contacten online te onderhouden. Maar ineens merkte ik dat het ineens te veel was.

Wat was er aan de hand?

Ik merkte dat ik al even veel moeite had om te ontspannen, mijn telefoon had ik geregeld in de hand en steeds opende- sloot – en opende weer apps. Er zat geen noodzaak achter maar het was vooral een automatisch proces. Vanwege de negativiteit en vele meningen die mensen nu ventileren op socials kwam ik dus ook in een neerwaartse spiraal. Had ik net mijn eigen negativiteit opzij gezet, dan kwam de stroom aan meningen die ik op social media zag weer voorbij.

Al een paar dagen – misschien wel weken – voelde ik een berg onrust. Dat weet ik aan de instabiele tijd van de quarantaine maar ik kon het niet van me afschudden. En toen ik tijdens het scrollen op Instagram weer dat gevoel over me heen voelde komen als een deken van negativiteit besefte ik het ineens: ik moest maar eens offline gaan want dit gevoel zou zomaar door social media kunnen komen!

Hoe ging ik offline met mijn telefoon?

Direct besloot ik om offline te gaan. Ik haalde de snelkoppelingen van de Twitter- en Instagram – app te verwijderen. Zo zou ik direct dat automatisme doorbreken en ik besloot 2 dagen deze apps niet te gebruiken. Facebook gebruik ik al nauwelijks (om deze reden) dus dat scheelde ook. Omdat ik een aantal opdrachten zou hebben kon ik als eerste 2 dagen offline gaan met die apps.

Wel bleef ik Whatsapp gebruiken, net zoals mijn mail e.d. De meeste tijd die ik aan social media besteed is aan Instagram en Twitter. Ik wist dus ook dat het stilleggen van het gebruik van deze 2 apps me al enorm zou helpen. Voor mijn werk als VA kan ik ook van andere planners en pagina’s gebruik maken om de social media van mijn klanten door te laten gaan. Dit heb ik dus ook gebruikt. Uiteraard opende ik ook een paar keer een andere snelkoppeling van een app die nu op de plek van Instagram zat, ik blijf natuurlijk wel een gewoontebeestje.

Lees ook: Help, ik zit in een Whatsapp-groep!

Wat voor effect had het stoppen met social media op mij?

De eerste dag merkte ik dat mijn batterij wel heel langzaam leeg ging, aan het einde van de dag had ik nog 70 % over ! Bizar ook wel om te merken. Ik deed nog meer dingen samen met Evi dan normaal, organiseerde mijn kledingkast ( en die van Evi) en de tweede dag ging ik bakken. Er kwam een berg rust over me heen en waar ik de eerste dag steeds mijn telefoon mistte wanneer ik tv aan het kijken was, was die noodzaak de 2e dag al weg. Ik zorgde ervoor dat mijn telefoon steeds uit de buurt lag zodat ik hem niet steeds uit gewoonte zou gaan pakken. Dat gejaagde gevoel ging uit mijn lijf en ik sliep een stuk rustiger de laatste nachten.

Toen ik weer gebruik maakte van Instagram na 2 dagen had ik een paar berichtjes met de vraag of het wel goed ging. Heel erg lief en ik waardeer dat enorm! Ik wijdde er een post aan en vermeldde in mijn Instagram-stories waarom ik offline was. Veel vrouwen herkenden zich in het gevoel dat ik had en in mijn waarom. Toch prettig om te merken dat ik niet de enige was met mijn gevoelens.

Hoe nu verder?

Waar ik in vakanties meestal al enorm probeer om offline te zijn, besef ik mijn “verslaving” en gewoontes met social media nu des te meer. Daarom is mijn voornemen om het gebruik op deze manier voort te zetten, zeker voorlopig. Mijn telefoon uit de buurt en beseffen dat mensen niet direct een respons nodig hebben. Maar dat ook zeker mijn kleintje de aandacht verdiend. Mijn concentratie is beter de afgelopen dagen maar ik merk ook dat ik stiekem behoorlijk moe ben. Zodra ik begin met lezen val ik eigenlijk direct in slaap, dat al weken.

#zelfzorg

Het is dus duidelijk dat ik behoorlijk wat signalen van mijn lijf toch voorbij heb laten gaan. En dat als coach die een groot voorstander is van zelfzorg! De besten overkomt het dus om in die kuil te vallen, dat blijkt maar weer. De waas van informatie in mijn hoofd is wat aan het opklaren en ik voel steeds meer rust. Offline gaan is voor mij duidelijk meer een mogelijkheid om mijn hoofd uit te zetten en ik vind het heerlijk.

Al eerder maakte ik het voornemen om vaker offline te gaan, deze keer voelt het echt heel anders. De behoefte aan het controleren van mijn socials is nihil momenteel. Dat zal wel weer komen vermoed ik, al heb ik nu duidelijke afspraken met mijzelf gemaakt. Het helpt me ook enorm dat die snelkoppelingen van de eerste pagina van mijn telefoon af zijn, als ik ze wil gebruiken zal ik ze echt moeten opzoeken. Dat ga ik dus zo houden. Ik ben benieuwd hoe ik er over een paar weken me omga!

Ga jij weleens een paar dagen offline, hoe doe je dat?

Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vijf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.