Een negatieve ervaring in iets positiefs omzetten
Column Mindset Zwangerschapsverlies

Hoe haal je iets positiefs uit een negatieve ervaring?

Het leven bestaat uit prachtige ervaringen, dagelijkse beslommeringen maar ook negatieve ervaringen. Dingen die je vormen voor je leven en die je liever niet had meegemaakt. Zo heb ik zelf ook een paar herinneringen die ik liever gemist zou hebben. Maar hoe je nou iets positiefs uit zo’n negatieve ervaring en zorg je ervoor dat zo’n ervaring je niet overneemt?

Negatieve ervaringen versus heftige gebeurtenissen

Als eerste wil ik een enorme disclaimer geven voordat je start met het lezen van deze blog: negatieve ervaringen kunnen natuurlijk enorm uiteenlopen qua intensiteit. Ik zal hierom de laatste zijn die zal beweren dat elke negatieve ervaring ook positieve ervaringen brengt. Soms zijn negatieve ervaringen dusdanig afgrijselijk dat er gewoonweg niets positiefs uit te halen valt, of pas na vele jaren aan therapie of verwerking voor zover zoiets mogelijk is. De tips in deze blog zullen dan gewoonweg niet toereikend zijn. Merk je dat je worstelt met heftige (negatieve) gebeurtenissen? Zoek dan vooral hulp bij een expert, dat kan je alleen maar heel veel lessen brengen.

In deze blog zal ik me richten op die negatieve ervaringen die wel de mogelijkheid hebben om een positieve les te brengen.

Vervelende dingen uit mijn leven

Zelf heb ik uiteraard ook negatieve dingen in mijn leven ervaren, de dingen die ik liever niet had meegemaakt. De laatste jaren steken de borstkanker van mijn moeder en het verlies van ons zoontje met kop en schouders overal bovenuit. Beide vond ik het verschrikkelijke dingen die uiteindelijk op hun eigen manier mijn leven gekleurd hebben. Het waren voor mij situaties die mijn leven deels bepaalden, die ook nog eens een overlap hadden met elkaar en die veel tijd hebben genomen om positieve lessen te brengen. Of in ieder geval duurde het een tijdje voordat ik deze lessen daadwerkelijk zag.

De ziekte van mijn moeder

In het geval van de borstkanker van mijn moeder heeft het mijn moeder een mate van zelfliefde en acceptatie gebracht. Ik had het haar uiteraard enorm gegund om dat proces aan te gaan zonder die verschrikkelijke periode die ze doorgemaakt heeft, en wij aan de zijlijn. Maar ik waardeer de tijd met mijn moeder des te meer, het zorgde er ook voor dat ik beter voor mijzelf ben gaan zorgen en dat kan nooit verkeerd zijn denk ik. Als gezin werden wij nog sterker met elkaar, een mooie groei samen met elkaar.

Na de stilgeboorte van ons zoontje

Na het verlies van ons zoontje en erachter komen dat onze kinderwens voor een tweede kindje compleet in de koelkast moest, was de wereld vooral heel zwart. Ik ging een proces in van leren accepteren dat je niet alles in de hand kunt houden. Maar ook al mijn wensen en dromen voor de toekomst moest ik aanpassen, een gevoel van incompleet zijn moest ik een plek leren geven. En dat was een heel pijnlijk proces. Toch heeft deze vreselijke situatie me iets moois gebracht: het zorgde ervoor dat ik knopen door ging hakken en minder vanuit angst ging handelen. Zo veranderde ik van baan omdat ik al jaren niet meer gelukkig was en mijn kind vaker naar bed wilde brengen. Maar ik ging uiteindelijk zelfs ondernemen.

Na de stilgeboorte van ons zoontje haatte ik mezelf met volle overgave. Mijn lichaam had dat wat het moest beschermen juist aangevallen; ik was zo verschrikkelijk teleurgesteld in mezelf! Ik zette mijn nagels in mijn buik, sloeg mezelf in mijn buik. Hoe had mijn lichaam dit kunnen doen en waarom had dit mij moeten overkomen?! In het proces dat ik vervolgens startte leerde ik van mezelf te houden én van mijn lichaam. Ik leerde om mijn doelen en prioriteiten te stellen, voor mezelf te zorgen en ik leerde om dingen te doen die me energie geven. Mijn mantra werd: het leven is zoals het is en je hebt alleen in de hand hoe je ergens mee omgaat.

Iets negatiefs omzetten in iets positiefs

Zelf ben ik ervan overtuigd dat je negatieve ervaringen niet compleet om kan zetten naar iets positiefs. Wel denk ik dat je uit alle situaties, negatief of positief, lessen kunt halen die je meeneemt in de rest van je leven. Zoals ik al bij de voorbeelden hierboven liet zien, brachten me toch wijze lessen en mooie dingen. Er is geen stappenplan dat voor iedereen werkt, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunnen helpen:

  • Accepteer dat de situatie is zoals het is, dat je het niet in de hand hebt maar wel de manier waarop je ermee omgaat.
  • Probeer de situatie niet tot je identiteit te maken: het leven hoeft niet alleen maar in het teken van de situatie te staan. Hou ruimte over voor andere dingen die je energie geven en afleiden.
  • Zie onder ogen wat er met je gebeurt en voel goed aan waar jij behoefte aan hebt.
  • Zoek dingen die je energie geven of die je helpen om de negatieve situatie te verwerken. Denk hierbij aan creatief bezig zijn, de natuur, dieren verzorgen, sporten, mediteren.
  • Sta jezelf toe om te rouwen, verdrietig en/of boos te zijn. Wegstoppen heeft geen zin.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt.
  • Zoek eventueel hulp wanneer je merkt dat je overgenomen wordt door je (negatieve) emoties.
  • Hou vertrouwen dat je weer uit dit dal zal komen, dat er altijd zonneschijn komt na regen.

Wijze lessen voor het leven

Zoals ik hierboven al schreef: wijze en mooie lessen komen vaak uit allerlei soorten ervaringen. Iets negatiefs kun je volgens mij niet positief maken, wel kunnen de lessen die ze je brengen als positief beschouwen. En ik weet zeker dat als je die lessen omarmt dat het je alleen maar mooie dingen kan brengen. Merk je zelf dat je veel moeite hebt met het omgaan met de vervelende situatie die je doorgaat? Twijfel dan niet om een expert in te schakelen en om hulp te vragen. Dat is geen teken van falen, om hulp vragen is een teken van inzicht en kracht.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»