Emancipatie tag
Recente berichten Tags

Emancipatie tag | Hoe geëmancipeerd ben ik?

Van Baas in eigen Buik naar de hedendaagse emancipatie, er zijn behoorlijk wat veranderingen geweest in de emancipatie van vrouwen. Hoe geëmancipeerd ben ik eigenlijk, hoe zijn de taken bij ons thuis verdeeld en wat vind ik belangrijk om door te geven aan mijn dochter? Je leest het in de emancipatie tag.

De zelfstandige vrouw die zichzelf wel kan redden

Jarenlange strijd is er geweest zodat ook vrouwen mogen stemmen, dat vrouwen zelfbeslissingsrecht hebben en ga zo maar door. In een tijd waarin in Amerika in delen het recht op abortus wordt ingetrokken en de samenleving zich weer steeds meer terugtrekt maak ik mij soms wel zorgen om de toekomst van mijn dochter. In hoeverre ben ik zelf bezig met emancipatie en wat ik haar meegeef?

Het is iets om bij stil te staan en alert op te zijn. Juist ook omdat ik denk dat wij met elkaar een tegengeluid moeten geven. En nee, er hoeven van mij geen bh’s te worden verbrand. Wel vind ik het belangrijk om geluid te blijven maken dat het niet om uiterlijk draait of geslacht, dat vrouwen niet dienen ter plezier van mannen, dat nee nog steeds gewoon nee betekent, dat een jongen dol mag zijn op eenhoorns en dat meisjes gewoon in bomen mogen klimmen. Genderneutraliteit komt op een steeds hogere plek, net zoals bodypositivity. Maar vooral dat iedereen het recht heeft om te zijn en zijn eigen grenzen mag aangeven vind ik heel belangrijk. Noodzakelijk vooral!

Dat was mijn toespraak. Lezen jullie mee met de emancipatie tag?

Emancipatie Tag:

1. Hoe voeden jullie de kinderen op? Gelijkwaardig of traditioneel?

Ik denk dat wij in het midden zitten qua opvoeding. Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven en te laten zien hoe je e.e.a. kunt aanpakken. Maar ook vind ik het heel belangrijk dat mijn kind zich gehoord voelt en weet dat haar mening ertoe doet. Uiteindelijk ben ik ( of Pat ) de beslisser en zal er straf volgen wanneer Evi zich niet aan de afspraken houdt. Maar iedereen heeft recht op inbreng en een mening, ook mijn kind. We proberen rekening te houden met haar mening maar dat gaat niet altijd, anders zouden we alleen nog maar eten naar binnen krijgen dat begint met een P.

2. Ben je een werkende moeder/vader? Waarom wel of niet?

Ja, ik werk tegenwoordig graag ook. Ik vind mijn werk ontzettend leuk – hoe kan het ook anders met iets dat is gestart vanuit een hobby – en het helpt om de rekeningen te betalen. Daarnaast geeft het mij een wereld die buiten mijn huishouden en moederschap ligt. Dat vind ik prettig want zo ben ik lekker Kimberly i.p.v. alleen maar moeder en vrouw.

3. Vraag jij om toestemming voor je een uitgave kan doen?

Toestemming? Nee dat niet. Wel overleg ik bepaalde dingen met Patrick. Maar dat doet hij andersom ook. Dat is niet uit toestemming maar gewoonweg omdat je een respectvolle relatie met elkaar hebt en dus de mening van een ander waardeert. Wij doen dat soort dingen gewoon niet zonder de ander op de hoogte te hebben gebracht.

4. Wie doet bij jullie thuis de technische klussen?

Over het algemeen doet Patrick dat soort dingen. Ik kan ze echter wel, Patrick is er alleen secuurder mee waardoor hij dat soort dingen doet. Wel ben ik diegene die de dingen in huis schuurt en schildert e.d. Ophangen en boren doet Patrick, net zoals de meeste dingen in elkaar zetten. Puur een geduld dingetje aangezien het me agressief maakt als het tegenzit e.d. waardoor ik laks ben ermee. Heerlijk dus om te zeggen waar ik iets wil en hoe het in mijn hoofd zit, Netflix aan te zetten en Patrick te zien klussen. Stiekem vind ik hem ook sexy als hij bezig is met een klus en zie slepen met gereedschap. Daar ben ik blijkbaar niet zo geëmancipeerd in.

5. Wie gaan mee naar belangrijke afspraken voor de kinderen (op school en het consultatiebureau)?

Naar het consultatiebureau deed ik eigenlijk altijd zelf omdat Patrick er vrij voor had moeten vragen en ik het kon inplannen op de momenten dat ik vrij was. Naar school doen we de oudergesprekken over het algemeen samen. Juf plant altijd een avond in en daar maken wij dankbaar gebruik van. Patrick is zeer betrokken bij school en vind het prettig om zelf ook in gesprek met juf te kunnen gaan. Evi nemen we mee, die speelt tijdens die gesprekken op de gang.

6. Wie neemt vrij als de kinderen ziek zijn? Waarom?

Als ik een dienst in het verleden kon ruilen omdat Evi ziek was deed ik dat wel. Nu werk ik thuis dus ben ik sowieso diegene die vrij neemt of beneden gaat werken. Patrick kan helaas niet zo makkelijk vrij nemen dus dan houdt het op. In het verleden sprong mijn moeder dan gelukkig ook vaak bij.

7. Wie smeert ‘s ochtends de boterhammen?

Patrick smeert de boterhammen voor de ochtend en lunch voor zichzelf. Voor Evi smeert hij haar boterhammen voor de ochtend. Evi eet tussen de middag thuis en dan smeer ik de boterhammen of zijzelf. Ik smeer mijn eigen boterhammen. Wanneer Evi gaat overblijven smeer ik haar boterhammen voor tussen de middag. Prima geregeld vind ik zelf, ik vind het zelf toch het lekkerste om mijn eigen brood te smeren. Dan kan ik het namelijk zo smeren zoals ik het lekkerste vind. In de weekenden eten wij wat uitgebreider en over het algemeen maak ik dan ontbijt/ lunch voor iedereen.

8. Kunnen jullie je allebei verdienstelijk maken in het huishouden?

Dat zou zeker kunnen, ware het niet dat Patrick geregeld “vergeet” hoe de wasmachine en stofzuiger werken. Pas als ik pissig ben erover weet hij het spontaan weer. Koken kan hij heel goed maar is daar naar mijn mening te langzaam in en daardoor kook ik meestal gewoon. De ramen laten we lappen en de boodschappen bezorgen. Ik heb namelijk een genadeloze hekel aan het huishouden. Patrick kan wel strijken tegenwoordig en dat doet hij voor zichzelf en soms pakt hij dan gelijk iets van mij erbij, al doe ik dat ook voor hem. Ik doe dus eigenlijk in het huishouden, Patrick is chef van de vuilnisbak verschonen, maar doet dat meestal ook pas nadat ik er iets over heb gezegd.

9. Wat leer jij je dochters: knipperen met hun lange wimpers, het nummer van de ANWB of zelf de band verwisselen?

Dan leer ik haar toch echt het nummer van ANWB en zelf die band te vervangen. Althans, dat is wat Patrick haar zal leren want ik kan het niet. Weer iets met te weinig geduld. Dus ik denk dat ik haar gewoon dat nummer van de ANWB leer, je moet wel je eigen krachten kennen toch 😉

Wil je de emancipatie tag overnemen? Hartstikke leuk! Vergeet dan niet Merel van Lotus Writings de credits te geven voor het bedenken van de emancipatie tag. Laat je het me weten als je de tag overneemt, dan kom ik bij je lezen wat jouw antwoorden zijn.

Hoe geëmancipeerd ben jij eigenlijk en wat wil jij graag doorgeven aan jouw kind?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

2 COMMENTS

 • Leuk om jouw antwoorden te lezen! Mooi om te zien hoe jullie alles echt verdelen.

  Kan trouwens ook geen banden verwisselen. Zelfde reden en angst dat het verkeerd gaat. Mn moeder kan het wel terwijl mijn vader niet autorijdt, aan het voorbeeld ligt het niet haha

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ja typisch he, ik zou het wel moeten kunnen maar liever dat een ander het doet…

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *