adventskalender mand met cadeaus
DIY Feestdagen

DIY | Zelf een adventskalender maken

Zelf een adventskalender maken is naast leuk ook nog eens hartstikke origineel! De decembermaand maak je extra leuk met een adventskalender die je vult met de allerleukste dingen voor je kind of voor je partner. Hoe je dit doet? Ik heb 5 gemakkelijke manieren voor je om zelf een adventskalender te maken!

Wat is een adventskalender?

Het gebruik van een adventskalender is een traditie die stamt uit de 19e eeuw. Het is een hulpmiddel om in de adventstijd (de periode voor de kerst) in huiselijke kring toe te leven naar Kerstmis, een belangrijk christelijk feest. De adventskalender is vooral erg populair in Duitsland en Oostenrijk. Alle adventskalenders hebben met elkaar gemeen dat ze de resterende dagen tot Kerstmis aftellen, in de meeste gevallen zijn dat 24 vakjes.

De adventskalenders zijn te koop in verschillende vormen en maten. De kalenders bevatten luikjes of doosjes waarvan er elke dag een, of in uitzonderlijke gevallen meerdere, wordt geopend. Meestal zit er in de vakjes een chocolaatje voor kinderen. Er zijn ook kalenders die zich vooral op volwassenen richten, met bijbehorende inhoud. Tegenwoordig zijn er namelijk ook adventskalenders gevuld met wijn, bier of whisky. Er bestaan zelfs digitale adventskalenders!

Een adventskalender zelf vullen

Er zijn legio manieren om zelf een adventskalender te maken. Zo weet je zeker dat de inhoud bij de ontvanger past en dat het plezier van de kalender groot zal zijn. Maak het vooral niet te lastig voor jezelf en vergeet niet dat kleine cadeautjes net zo gelukkig kunnen maken als grote cadeaus.

1. Met enveloppen een adventskalender maken

Met enveloppen maak je gemakkelijk zelf een adventskalender. Vul een c4 envelop met kleine cadeaus als: theezakjes, proefmonsters parfum e.d., een cadeau kaart, een lief briefje of een inspirerende quote. Schrijf op de enveloppen een cijfer van 1 tot en met 24 zodat de volgorde duidelijk is en knoop de enveloppen met een mooi lint aan een tak of aan een houten kledinghanger. Of verzamel de enveloppen in een leuke mand waar je de enveloppen op volgorde uit kan halen. Je kan ook bedrukte enveloppen bestellen om zo extra leuke enveloppen te kunnen gebruiken voor jouw adventskalender.

2. Een adventskalender met papieren zakjes

Bestel of koop mooie stickers waar de cijfers 1- 24 op zijn of waar je die zelf op kan noteren. Stop de cadeautjes in mooie (neutrale) papieren zakjes en hang deze papieren zakken aan een touwtje op. Dat doe je door de papieren zakken over het touwtje heen te vouwen en met dubbelzijdige tape dicht te maken. Dit geeft een heel gaaf effect en een instant kerstgevoel! Let hierbij wel op dat je niet al te zware cadeautjes in de zakken stopt, dan bestaat de kans dat de zakken scheuren en dat zou zonde zijn.

3. De gemakkelijke adventskalender om zelf te maken

Naast deze twee kalenders die je zelf kan maken zijn er nog een aantal gemakkelijke manieren om een adventskalender te maken. Je kan namelijk gewoonweg mooi inpakpapier in kerstsfeer kopen waar je 24 cadeautjes mee kan inpakken om vervolgens in een draadmand of ander soort mand kan neerleggen. Deze manier is ideaal om ook wat grotere cadeaus te kunnen geven.

4. De kant en klare adventskalender om zelf te vullen

Er zijn in de winkel ook gemakkelijke lege adventskalenders te koop met allerlei verschillende vakjes. Deze kant en klare adventskalender hoef je alleen nog maar te vullen. Gemak dient de mens en dat is ook met deze cadeaus.

5. (Jute) tasjes voor jouw adventskalender

Zijn zakjes te klein? Dan kan je goed jute of papieren tasjes gebruiken voor het inpakken van jouw cadeautjes. Maak de tasjes dicht door middel van een knijpertje waar een nummer van 1- 24 op staat en hang ze op aan een stoere tak die je kindje zelf kan zoeken tijdens een boswandeling. Zo maak je gelijk die ene boswandeling ook nog eens een stuk leuker!

Liefs, Kimberly
Lees ook deze blogs over adventskalenders:

De inhoud van de My Jewellery adventskalender 2020
The Body Shop un

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»