Schaduw creëren met deze tips
Home en interieur Tips

Zo creëer je schaduw tijdens de warme dagen

De zomers in Nederland worden steeds warmer en om ook tijdens deze warme dagen te kunnen genieten buiten is het fijn om schaduw te creëren. Met deze tips creëer jij gemakkelijk schaduw tijdens de warme Nederlandse dagen.

Maximale schaduw creëren

Vorig jaar juli was het tropisch warm in Nederland. Hete dagen en plakkerige nachten. Wereldwijd stijgt de temperatuur de komende decennia. Dat betekent voor Nederland meer neerslag en meer warme dagen en hittegolven. Er zijn nu gemiddeld 26 zomerse dagen van meer dan 25 °C en 4 tropische dagen meer dan 30 °C per jaar.

Hitte in Nederland

Of je hitte ervaart hangt nogal af van waar je bent. In het zuidoosten van Nederland is het in de zomer warmer dan dichter bij de kust. In bebouwd gebied is het heter, omdat ook gebouwen en bestrating warmte uitstralen waardoor de gevoelstemperatuur, een maat waarbij straling van zon en omgeving, wind en luchtvochtigheid worden meegerekend, met name overdag oploopt. In de nacht koelt de luchttemperatuur in steden minder af dan op het platteland: het hitte-eilandeffect. Dit scheelt 3 tot 4 graden Celsius. In wijken met veel beton en weinig groen kan het ’s nachts wel 8 graden warmer zijn.

Schaduw opzoeken

Als je hitte wilt aanpakken, kun je een aantal dingen doen: verdamping bevorderen, meer schaduw creëren of meer zonlicht reflecteren of luchtstroom op gang brengen. Onder een boom kan de het 9 tot 19 graden Celsius koeler voelen afhankelijk van de grootte van de boom en het bladerdak. Een grote eik of es geeft de beste schaduw. Pergola’s of een schaduwdoek zijn ook goede opties.

Schaduwdoek om schaduw te creëeren

Is een parasol niet groot genoeg dan is een schaduwdoek een betere optie. Schaduwdoeken zijn er in vele vormen en formaten, maar meestal zijn ze rechthoekig of driehoekig. Je kunt grote oppervlakten schaduwrijk maken. Een schaduwdoek is sterk en schimmelwerend. Het doek is of geperforeerd waardoor het wind-doorlatend is of waterdicht. Doeken worden bevestigd met palen of aan bomen of gevel.

UV-straling vermijden maar toch bruin worden?

Je kunt trouwens ook bruin worden in de schaduw. Ook in de schaduw kan UV-straling de huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de UV-straling wordt weerkaatst. Smeer je daarom ook in de schaduw goed in met zonbescherming.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 3 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.