In deze blog geef ik je tips om met het vriendenboekjes-fenomeen om te gaan
Kinderen School

Vriendenboekjes, een aantal tips om het leuker te maken

Zoals jullie misschien laatst al via de Social Media hadden gezien heeft Evi van de week haar eerst vriendenboekjes mee haar huis gekregen. En omdat het voor ons voor het eerst was heb ik een beetje nagevraagd en gekeken hoe je daar als moeder nou het beste mee om kunt gaan. Ik heb ze op een rijtje gezet en mocht je zelf nog tips hebben, dan kun je me die uiteraard laten weten. Dan verwerk ik ze in dit bericht 🙂

We krijgen er allemaal natuurlijk mee te maken: De vriendenboekjes. Superleuk en zeker als de kinderen op de basisschool zitten en daar ook jaren samen zullen blijven zitten. Ook kunnen de juffies van de kinderen erin schrijven, dan heeft je kind ook de juffies en meesters van de basisschool in het boekje staan. Maar wanneer begin je nou eigenlijk met zo’n vriendenboekje, hoe lang heb je voordat je het boekje weer retour moet geven, en wat doe je nou verder met het boekje? Ik geef je wat tips:

Wanneer weer retour?

Allereerst is het erg belangrijk om te weten dat als je kind een vriendenboekje van een ander kindje heeft gekregen om in te vullen, dat een ander kindje weer wacht op zijn/ haar boekje. Laat het kindje dus niet te lang wachten. Ik hoorde en las verhalen over boekjes die 4 weken bij een kindje waren voordat het boekje weer retour kwam. En dat kan dus echt niet! Zeker als ze nog heel jong zijn ( denk aan 4 á 5) kun je dit gewoonweg niet maken. 3 werkdagen vind ik eigenlijk zelf wel de max. Evi kreeg haar boekjes op donderdag. Op maandag heb ik de boekjes retour gedaan

 

Wanneer begin je zelf met vriendenboekjes?

Wanneer begin je nou zelf met zo’n boekje meegeven aan je zoon of dochter? Dat vind ik een lastige vraag eigenlijk. Ik denk dat het afhankelijk is van hoe jouw beeb is en of het boekjes verhaal leeft in de klas. Evi heeft een vriendenboekje gekregen voor haar verjaardag. Nu heeft ze er nog niet echt behoefte aan om haar boekje zelf uit te delen maar ik denk dat dit wel komt als ze wat meer gewend is aan haar klas. Ze zit nu in haar derde week dus genoeg tijd om te wennen.

 

Hoe mee omgaan?

Ik las en hoorde verhalen over vriendenboekjes die volledig vol gekliederd, vies, gescheurd en kapot retour kwamen. Dat kan natuurlijk echt niet! Big NO. Je zou zelf ook niet willen dat iets van je beeb kapot zou worden gemaakt door andere kindjes. Hierbij geldt dus ook: Wat gij niet wilt dat u geschied, doet u ook een ander niet. Een beetje oubollig? Ja. Maar het is wel een belangrijk iets. Leg het boekje buiten bereik, vul het samen in, laat je  beeb eventueel een sticker plakken of een kleine tekening maken met POTLOOD (geen stift, die drukt door).

 

Netjes houden

Laat je beeb zeker niet op de pagina’s van andere kindjes tekenen. Dat is ook een NO GO. Mocht je beeb wel al zelf kunnen schrijven is het belangrijk om afspraken te maken. De kans is dan natuurlijk erg groot dat ze niet meer willen dat jij dingen voor hen opschrijft. Maar ook dan is het belangrijk om het boekje netjes te houden.

Ik schreef het net al, leg het boekje buiten bereik en vul het samen in. Eerlijk gezegd vond ik dat ook wel erg leuk om te doen. Evi wisselt nogal met wat ze leuk vind en zo hoorde ik ook wat zij nu echt het leukste vind op dit moment. Stiekem wist ik het wel al natuurlijk maar toch. Het was wel erg leuk om samen te doen. Evi vond het ook erg leuk om naar de kindjes te kijken die al het boekje hadden ingevuld. Samen namen we dan de namen van de kindjes ook door. Die weet ze namelijk nog niet allemaal en ik al zeker niet.

 

Foto’s

Bij de vriendenboekjes moet je meestal een  pasfoto plakken. Heel leuk maar op een gegeven moment zijn de pasfoto’s op of vind je het gewoonweg zonde om de goede foto’s telkens weg te geven. Je kunt dan de pasfoto van je beeb scannen en in meervoud printen op pasfoto-formaat. Dan heb je toch een leuke foto om in te plakken en kom je geen foto’s te kort.

Heb je zelf nog tips? Laat het me weten, dan verwerk ik ze in dit bericht!

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

3 COMMENTS

 • Barbara

  Leuk he die vriendenboekjes!
  Ik heb mij werkelijk verbaasd dat ze daar al in groep 1 mee beginnen.
  Ik kan mij niet herinneren dat dat in mijn tijd zo was.

  Wij doen bij elke regel een ander kleurtje gebruiken. Die wordt natuurlijk zorgvuldig uitgezocht, die mag ik zelf echt niet uitkiezen, laat staan pakken.
  En ik heb inderdaad een foto van haar in pasfotoformaat op fotopapier afgedrukt, zodat ik genoeg foto’s heb en niet mis grijp, nu nog een vaste plek voor de lijm en het vriendenboekje invullen is appeltje eitje????

  Wij vullen overigens dezelfde avond het boekje in.
  Deels doordat ik gedwongen wordt door de beeb, deels door ervaring, anders beland het boekje onder een stapel post oid en vergeten we het en zit je inderdaad zo aan de 4 weken…NO GO!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Verbaasde mij ook, dit is ook een gemengde klas van 1 en 2…. Goede tip met de kleurtjes 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pingback: Eerste maand naar de basisschool - Beebs and Moms on 25 januari 2017