Tamara Mamavriendin #zelfzorgvrijdag
Column Moederschap

Verjaardag vieren in tijden van corona

Vandaag (28 april 2021) is mijn zoontje Daley jarig. Hij mag alweer zes kaarsjes uitblazen. Dit is voor hem helaas de tweede verjaardag in tijden van corona. In deze blog vertel ik jullie alles over hoe wij normaliter verjaardagen vieren en hoe we deze nu vieren tijdens corona.

Geen groot familiefeest tijdens corona

Het allergrootste verschil is toch wel dat we nu geen groot familiefeest en vriendenfeest vieren. Normaliter nodigen we op een weekenddag altijd familie en vrienden uit. Het hele huis zit dan vol met vrienden en familie. Dit hebben we niet meer gedaan sinds de uitbraak van corona vorig jaar. 

Kinderfeestje in tijden van corona

Vorig jaar zou Daley zijn allereerste kinderfeestje vieren. Dit doen wij altijd bij alle kinderen voor het eerst als ze vijf jaar worden. Dan zitten ze al een jaar op de basisschool en hebben ze zelf vriendjes gemaakt. Helaas hebben we vorig jaar het besluit moeten nemen om voor Daley geen kinderfeestje te organiseren. De scholen waren destijds ook gesloten. Dit jaar zal hij dus zijn eerste kinderfeestje vieren. Het feestje zal thuis plaatsvinden, maar dit deden we met de andere kinderen ook vaak als ze nog zo jong waren. 

Corona proof trakteren op school

Vorig jaar waren de scholen gesloten, waardoor hij dus ook niet heeft kunnen uitdelen. Nu kan dat gelukkig wel! Daley verheugt zich er dan ook erg op. De traktaties mogen geen losse snoepjes bevatten ivm corona. Ik had van alles kunnen bedenken, maar we houden het lekker simpel. Een bekertje met een snoepje, uitdeelcadeautje en een ballon. Mijn nodige ervaring leert ook wel dat kinderen vaak niet zitten te wachten op de meest originele traktaties. Mijn kinderen in ieder geval niet. En dat vindt deze luie mama helemaal niet erg haha. Het is wel jammer dat de jarige jobjes op school geen klassenrond mogen. We geven natuurlijk wel iets lekkers aan zijn eigen juffies.

Gezinstradities rondom jarig zijn bij ons thuis

We beginnen de dag standaard met iedereen wakker maken en dan met zijn allen de jarige job wakker zingen rondom zijn of haar bed. In bed krijgt de jarig dan een kaartje, een kleinigheidje en vaak een grappig snoepje. Daarna naar beneden. De woonkamer is versierd en het cadeau van papa en mama staat klaar om uitgepakt te worden. Ook worden er vaak nog cadeautjes van de broers en/of zus gegeven. We eten in de middag altijd taart en dan zingen we voor de jarige job. Hier zijn meestal mijn ouders bij aanwezig. Zij komen altijd op de dag zelf op visite. Ook als we het familiefeest op een andere dag vieren. Dan komen ze twee keer. En de jarige job mag altijd kiezen wat er als avondeten op het menu staat.

Hopelijk zal ons leven over een tijdje weer zoals vroeger worden. Dan kunnen we weer een groot feest geven met familie en vrienden. Tot die tijd voelt de jarige zich bij ons thuis ook altijd echt jarig. We maken er altijd een feestje van en we zetten die dag de jarige in het zonnetje.

Tot volgende week!

Liefs Tamara

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»