Hoe-kun-je-steunen-na-zwangerschapsverlies
Recente berichten Zwangerschapsverlies

5 tips hoe je kunt steunen na zwangerschapsverlies

Iedereen die een kindje tijdens de zwangerschap is verloren kent het wel: De opmerkingen van de omgeving achteraf. Goedbedoeld maar als je verdrietig bent om het kindje dat je niet vast kunt houden en de dromen die je voor je kindje had zit je niet te wachten op: “Je kunt in ieder geval zwanger worden”. Er zijn veel opmerkingen die veel vrouwen (en hun partners) krijgen na het verlies van hun kindje. Maar wat kun je wel doen in dit soort situaties?

Opmerkingen na zwangerschapsverlies

Ik hoor het als coach veel terug van de moeders die ik begeleid. De opmerkingen en reacties van de omgeving zijn vaak erg vervelend. De moeder op het schoolplein die je ineens vermijd, de leidinggevende die zegt dat je niet moet blijven hangen, de dokter of verloskundige die zegt dat je in ieder geval zwanger kunt worden of die ene oom of tante op een verjaardag die vind dat je gewoon lekker door moet gaan. Het doet geen recht aan jouw gevoel en maakt eenzaam.

Lees ook: Opmerkingen over zwanger worden zijn pijnlijk

Maar ook ben ik een aantal keer gevraagd om advies hoe men een moeder kon steunen na het verliezen van een kindje? En daarom deel ik 5 tips voor de omgeving hoe je ouders kunt steunen na zwangerschapsverlies.

Tip 1: Zet je ongemak opzij

Voor jou als omstander is het misschien lastig een houding te geven naar de ouders die hun kindje verloren. Of het nou door een miskraam of stilgeboorte was, deze ouders zijn verdrietig om hun kindje en de toekomst die zij voor ogen hadden. Hen vermijden, of snel overgaan op een ander onderwerp helpt hen niet.

Tip 2: Luister naar de ouders

Laat hen vertellen over wat er gebeurt is, geef hen daar de ruimte voor. Sta open voor hun verhaal en wees daar open in. Vertel niet over die ene buurvrouw haar vriendin die meerdere zwangerschapsverliezen had en nu een voetbalelftal heeft aan kinderen. Luister naar de ouders en erken hen. Dat zorgt ervoor dat zij zich gesteund voelen en dat maakt hun verlies minder eenzaam.

Tip 3: Vraag hen naar hun behoefte

Vraag de ouders naar wat zij fijn vinden, wat verwachten ze eigenlijk van jou? Willen ze dat je luistert, meedenkt, een troostende schouder of gewoonweg even aandacht. Vaak is gehoord worden, erkend en gezien worden de grote wens van ouders die hun kindje verloren.

Tip 4: Benoem je eigen ongemak

Er hoeft niet altijd een mening gegeven te worden. Sterker nog, liever niet. Weet je niet wat je moet zeggen? Benoem dat ook maar gewoon, dat is ok en zorgt misschien zomaar voor een opening in het gesprek.

Tip 5: Het hoeft niet moeilijk te zijn

Je zou denken dat het lastig is om naar iemand te steunen in hun zwangerschapsverlies. Maar het zit hem volledig in erkenning en het gevoel geven dat zij niet alleen zijn. Een knipoog, een berichtje, een kaartje. Kleine dingen die deze ouders wat minder eenzaam laat voelen. Zo kan het ook zijn dat je iets ziet van een herdenking voor ouders van sterrenkindjes of een mooi social media account. Als je dit dan deelt met de moeder weet zij ook dat je aan haar denkt. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *