Recente berichten Reviews

Review | OrganiCup in combinatie met een spiraal

Vandaag een review puur voor de vrouwen. Ik raad de mannen aan om deze blog vooral ook over te slaan, of je moet erg geïnteresseerd zijn in de menstruatie van de vrouwen. Ik testte de OrganiCup, een menstruatiecup die ook te koop is bij Kruidvat. Naar aanleiding van alles vragen die ik hierover kreeg, laat ik je weten hoe het mij beviel en of het me in combinatie met mijn spiraal ook goed afging.

OrganiCup

OrganiCup is dus een menstruatiecup, je zal misschien werkelijk geen idee hebben wat dat is. Een menstruatiecup is een cup van siliconen die je in je vagina brengt. Hetzelfde als een tampon dus, echter deze menstruatiecup gaat om je baarmoedermond heen en “zuigt” zich vacuüm. Je zou hier dus mee kunnen zwemmen en sporten zonder problemen. Daarnaast zou je de menstruatiecup 12 uur zonder doorlekken moeten kunnen gebruiken. Bij het gebruik van een menstruatiecup heb je overigens ook weinig risico op TSS. Hoe hij mij beviel in combinatie met mijn spiraal? Bereid je maar voor.

Spiraal

Sinds vorige zomer heb ik een koperspiraal. Door de borstkanker van mijn moeder mag ik geen anticonceptie met hormonen meer gebruiken. Dan blijven er weinig keuzes over en dus werd het de koperspiraal voor mij. An sich prima maar als ik ongesteld ben heb ik echt ontzettend veel pijn door dat ding. Heel irritant want ik heb altijd een milde menstruatie gehad en dus ook niet heel veel pijn, al was de pijn wel toegenomen na de bevalling van Evi. Maar goed spiraal dus. Tampons kan ik door die pijn niet echt gebruiken want dat lijkt enorm tegen mijn baarmoeder o.i.d. aan te drukken. Maandverband vind ik heel onhygiënisch en gebruik ik daarom niet graag. Ik was dus aan het kijken voor een alternatief voor het maandverband en tampons.

OrganiCup gebruik met spiraal

Menstruatiecup in combinatie met een spiraal

Op social media (vooral op twitter) zag ik veel voorbij komen over het gebruiken van een menstruatiecup. Maar ook zag ik veel tegenstrijdige berichten als ik ging googlen en wanneer ik vrouwen met een spiraal zag reageren. De één zweert bij het gebruik en bij de andere deed het verschrikkelijk veel pijn. Alleen zag ik er nog geen blogs over, specifiek gericht op het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een spiraal. Uiteindelijk bleef ik enorm veel twijfels houden, zou ik er wel wijs aan doen, zou het mij wel lukken om dat ding in te brengen, doet het verschrikkelijk veel pijn?

Toen ik laatst weer ongesteld werd was ik er klaar mee. Ik had geen zin in weer een berg pijn door tampons en smerigheid met maandverband. Met Evi ging ik naar de Kruidvat en kocht daar een OrganiCup. Doordat ik weer eens enorm impulsief was bracht ik die menstruatiecup gelijk in. Daardoor gebruik ik met toestemming van OrganiCup in deze blog beelden van hun site. Het gaat me namelijk ietwat te ver om een gebruikte menstruatiecup op de foto te zetten.

Organicup verpakking

Het gebruik van de OrganiCup bij een spiraal

Voor het eerste gebruik is het belangrijk dat je de menstruatiecup uitkookt. Ondanks dat de organicup bestaat uit allergie vriendelijke siliconen (zodat er weinig kans is op irritatie) is het wel belangrijk dat de OrganiCup hygiënisch schoon is. Nadat ik dit gedan had ben ik de uitdaging aangegaan. En ik moet je zeggen, dat is best een overlevingstocht. De eerste keer hing ik in een onmogelijke houding te klieren om die OrganiCup in mijn vagina in te brengen. Het zweet brak me uit en ik probeerde het vervolgens nog een keer of drie omdat ik dacht dat ik het niet goed gedaan had. Ik keek een filmpje op YouTube, knipte een stukje van het tuutje af en waagde de laatste poging.

Spiraal

Ik was enorm bang om door te lekken maar er gebeurde niks. Naar de wc gaan was net zoals altijd en ik hoefde geen tampons te verwisselen, heel fijn! Maar naarmate de tijd verstreek werd ik steeds banger. Waarom? Omdat die Organicup er dus ook weer uit moest en dat scheen bij sommige vrouwen verschrikkelijk veel pijn te doen. Ik uitte mijn zorgen op Twitter en kreeg allerlei tips.

 

Hoe beviel de OrganiCup mij?

Ik heb de OrganiCup nu 1 menstruatie gebruikt. Omdat ik toch 2 keer douche als ik ongesteld ben plande ik dat zo dat ik dan gelijk de OrganiCup kon legen en schoonmaken. Daarna bracht ik de cup gelijk weer in. Toen ik uiteindelijk niet meer ongesteld was heb ik de cup weer uitgekookt en in het bewaarzakje die bij de OrganiCup kwam opgeborgen.

Naarmate ik vaker de cup had ingebracht merkte ik dat het me ook steeds makkelijker afging. Het inbrengen vind ik niet prettig om te doen i.v.m. de pijn in mijn baarmoeder maar daarna heb ik geen pijn meer van de OrganiCup. Dat is dus heel anders dan bij tampons voor mij. Ik merk wel dat het inbrengen een handigheid vergt en de meeste vrouwen die een menstruatiecup gebruiken geven aan dat zij dit vanzelf ontwikkeld hebben. Nou ben ik motorisch niet de meest handige en zelfs mij lukte het!

Het is wel een dingetje om dan na 12 uur die cup uit je vagina te halen en te zien wat daar dan bloed in zit. Yeah, ik heb het gezegd. Maar goed, dat spoel je dan weg onder de kraan of onder de douche en dan ben je klaar. Je hoeft het dus niet in zakjes of toiletpapier te wikkelen en in de prullenbak te gooien. Het scheelt dus echt wel qua vuilnis.

Nadat ik doorhad hoe ik de OrganiCup weer makkelijk kon verwijderen merkte ik dat ik ook een stuk meer ontspande bij het inbrengen en verwijderen. En omdat ik veel minder vaak die cup hoefde te legen dan dat ik bijvoorbeeld tampons moet verschonen vond ik dat veel prettiger. Er is door het vacuüm weinig kans op doorlekken en ook dat vond ik fijn. Wel bleef ik steeds onzeker of ik de OrganiCup wel goed had ingebracht maar dat is mijn eigen onzekerheid. Ik ga de OrganiCup absoluut vaker gebruiken en ben absoluut heel tevreden.

 

Tips

Er zijn een aantal tips die ik graag met je wil delen die ik naar aanleiding van mijn berichten op Social Media kreeg.

 • Kies een passende menstruatiecup. Dit kun je bijvoorbeeld doen via: Cupkiezer 
 • Zorg ervoor dat je de vacuüm goed doorbreekt bij het verwijderen.
 • Zorg ervoor dat de vacuüm doorbroken blijft door bij het verwijderen te blijven knijpen in de menstruatiecup.
 • Merk je dat je jouw spiraal voelt bij de cup? Vraag dan aan je arts of er misschien een stukje van de spiraaluiteindes geknipt kan worden.
 • Breng de menstruatiecup in op een plek waar jij je tijd kan nemen en kan ontspannen.
 • Bij o.a. Cupkiezer kun je ook tips bekijken voor het inbrengen van de menstruatiecup.
 • Er zijn bij de meeste menstruatiecups 2 maten waar je uit kunt kiezen. 1 Voordat je kinderen hebt gebaard en 1 nadat je kinderen hebt gebaard. Hou hier rekening mee.

Verschillen OrganiCup

Nu ben ik wel benieuwd of je nu geïnteresseerd bent in het gebruik van een menstruatiecup? Of lijkt het je echt helemaal niks? Laat het me weten in de comments.

 

Liefs Kimberly

OrganiCup en Spiraal review

 

Deze review is geen samenwerking, de OrganiCup heb ik zelf gekocht en de review op eigen initiatief geschreven

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

13 COMMENTS

 • Yvonne Rozemeijer

  Ik ben fan! Maar dat wist je al.
  Voor mij nooit meer anders. Het inbrengen is de eerste keren even oefenen, maar als je het door hebt is het een koud kunstje.
  Bijkomend voordeel vind ik ook dat je geen vieze spullen meer hè de prullenbak hebt die je dagelijks moet legen.
  Voor mij dus alleen maar voordelen.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ja dat wist ik inderdaad! Ik vind het toch ook wel fijn, ben benieuwd hoe ik het de komende maanden ga ervaren.

 • Celine

  Ben nu 37 weken zwanger van de 3e. Had hier al eerder over gelezen en als over een tijdje mijn menstruatie weer op gang is ga ik een cup zeker proberen!
  Jouw verhaal klinkt in ieder geval positief en geeft eigenlijk antwoord op alle vragen die ik had.

 • Michelle

  Ik gebruik ook de organicup en ben er heel blij mee. De eerste keer inderdaad even onhandig bij het inbrengen en verwijderen. Ik heb de eerste keer wel een maandverbandje gebruikt, om zeker te weten dat ik niet zou doorlekken. Tampons vind ik zelfs zonder spiraaltje al niet lekker zitten en maandverband ook onhygiënisch en ik had zelf ook altijd het idee dat iedereen dat kon ruiken.

 • lynn

  Toch maar een berichtje achter laten.. Helaas heb ik vandaag mijn spiraaltje moeten laten verwijderen. Ondanks dat ik erg voorzichtig ben geweest met het vacuum van de cup is mijn spiraaltje toch naar beneden gegaan. Het was door de extreem lange touwtjes dat ik erachter kwam. Anders had het goed fout af kunnen lopen met een spiraal vast in de baarmoedermond.

 • Jam

  Zojuist voor de eerste keer gehurkt ingebracht! (half uur erover gedaan onder de douche, ik ben niet van plan om elke keer een hakf uur onder de douche te staan, maar voor de eerste keer vind ik dat wel fijn) Ik heb een koperspiraal. Het is wennen en ik hoop dat ik het goed heb gedaan, ik merk wel dat mijn baarmoeder een beetje reageert dus ik hoop niet dat het iets is met mijn koperspiraal of dat het naar beneden zakt. Of dat het menstruatiepijn is. Ik heb een dochtertje en ben 7 jaar geleden bevallen en heb toch een Cup A gekocht. Ik menstrueer een week en vanaf de 2e/3e dag is het het ergst. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat, maar ik zou dit echt een geweldige uitkomst vinden, het beter voor je lichaam en milieuvriendelijker en scheel afval. Ik zal laten weten hoe dit verder bevalt in combinatie met een koperspiraal. Ik lees hier ook nog weinig over.

 • Anne

  Ik was super fan tot ik mijn spiraal in het putje van de douche zag liggen na het verwijderen van mijn cup. Gelukkig gevonden. Nu toch maar over naar een ander anticonceptie. De schrik van mijn leven gekregen.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Jeetje nou, dat kan ik me voorstellen dat je geschrokken bent! Dat is echt één van mijn grootste angsten. Hoe gaat het nu?

   • Anne

    Ik ga over naar kylena, weinig hormonen en waarschijnlijk niet ongesteld dus geen gebruik van de menstruatie cup. Let’s hope this never happens again

  • Ilse

   Ja hier ook een mega fan van de cup maar vorige week 10 dagen overtijd en een positieve test. Dus in de toekomst voor mij geen cup meer in combinatie met de spiraal.

   • Kimberly
    AUTHOR

    Jeetje wat vervelend. Ik begrijp alleen niet helemaal wat de cup ermee te maken heeft? Is bij jou ook de spiraal eruit gekomen i.c.m. de cup?

    • Ilse

     Hi Kimberley haha ja dat was een beetje een chaos bericht. Ik was in de war omdat ik dacht dat een spiraal veilig was maar bij de dokter bleek dat helemaal niet zo te zijn i.c.m. de cup. Blijkbaar verdwijnt zo’n 20% van de spiralen als je ze in combinatie met een cupp gebruikt. En ik had daar geen idee van. En nu krijg ik dus weer een baby. Ik had een mirena spiraal btw. Je kan overigens bij jezelf checken of je spiraal nog goed zit, als je gaat twijfelen of na je menstruatie (als je de cupp hebt gebruikt).

     • Kimberly
      AUTHOR

      Wauw jeetje, dat wist ik helemaal niet van die 20%! Dat is wel echt enorm schrikken dan. Ik wist wel dat de spiraal niet helemaal waterdicht is, net zoals de reguliere pil. Het enige dat 100% helpt is onthouding, maar dat is ook weer zo’n uiterste 😉 Hoe gaat het nu met je?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *