zelf fidget toys maken
DIY Kinderen

Fidget toys, wat is het en wat kun je ermee?

Je ziet ze links en rechts maar vooral overal: fidget toys. Geen idee wat het is? Dan ben je hier op de goede plaats want in deze blog lees je alles over fidget toys. Want waarom is dit toch zo’n enorme trend onder de schoolkinderen en wat kun je er allemaal mee? Daarnaast is het ook wel fijn om te weten waar je de Pop Its en andere fidget toys kunt kopen voor je kindje, mocht je erom gevraagd worden.

Fidget toys, wat is het?

Sinds een paar maanden zie je kinderen ineens met allerlei fidget toys. Vooral op TikTok zie je veel filmpjes over fidget toys, bijvoorbeeld hoe je deze speeltjes ook zelf kunt maken met spullen die je in huis hebt. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Fidget toys zijn dus speeltjes die stressverlagend zijn. Het meest populair zijn de rubberen/ siliconen Pop Its waarmee je het rustgevende effect van bubbeltjesplastic laten knappen kunt ervaren. Waar in 2017 de fidget spinners een mega trend waren, heb je anno 2021 een uitgebreid assortiment aan speelgoed dat je kind (of jou) helpt spanning te ontladen. Kortom: Fidget toys is speelgoed om mee te friemelen (fidget in het Engels). Stressballen, rubiks kubussen e.d. vallen hier dus ook onder.

Wat kun je met fidget toys?

Met dit speelgoed kun je vooral gebruiken om van spanning te ontladen. De speeltjes zijn gemakkelijk in gebruik en je kunt ze oneindig blijven gebruiken dankzij het materiaal. Tijdens de thuisscholing hielp het mijn dochter om bij de les te blijven omdat zij lekker kon “friemelen” met wat fidget toys die zij had. Ook zijn er inmiddels spelletjes die je met de Pop Its en dergelijke kunt doen, mocht je dat leuk vinden.

In de praktijk zie ik vooral dat mijn dochter ze pakt wanneer ze thuiskomt na een dag school of na een drukke activiteit. Het helpt haar op een laagdrempelige manier te ontladen, ideaal dus. Op het moment heeft mijn dochter twee Pop Its, een rubiks kubus, een bal waarvan je de balletjes kunt verplaatsen, een sleutelhanger van een boon (deze zogenaamde pea poppers staat niet op de foto), een mash marble en een tangle fidget.

Waar kun je fidget toys kopen?

De fidget toys kun je op allerlei verschillende plekken bestellen. Denk bijvoorbeeld aan AliExpress, Bol.com en Intertoys. Je komt ze ook steeds vaker tegen in speelgoedwinkels en andere fysieke winkels, ze zijn nogal gemakkelijk in aanschaf gelukkig. De prijzen variΓ«ren van zo’n 3 euro tot aan 20 euro, afhankelijk van het materiaal en de functie. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Er zijn ook pakketten te koop, zo ben je in één keer klaar om met dit speelgoed aan de slag te gaan!

DIY | Zelf fidget toys maken?

Wil je eerst zelf eens proberen of het spelen met een fidget toy jou helpt? Of ben je gewoonweg creatief? Dan kun je ervoor kiezen om zelf ook een fidget toy te maken. Ik zie het mijn dochter en haar vriendinnen met volle overgave maken voor elkaar, het is dus ook nog eens een leuke bezigheid voor kinderen en de moeders die graag creatief zijn. Met de hulp van mijn dochter heb ik een aantal voorbeelden voor je zodat jij ook zelf een DIY fidget toy kan maken, dat is namelijk makkelijker dan dat je zelf van te voren zou denken.

5 x voorbeelden van gratis fidget toys die je zelf kunt maken

  • Vul een ballon met twee schepjes suiker en knoop dicht. Supergemakkelijk en volgens mijn bronnen voelt het echt heel satisfying πŸ˜‰
  • Vul een ballon met water, strijkkralen of slijm, of op de normale manier met wat lucht en knijp dicht.
  • Pak een deel van een sponsje in een stevig plastic zakje om in te knijpen. Je kunt hierbij denken aan een schuursponsje waar je een stuk van het zachte gedeelte inpakt. Het zachte gevoel en het krakende geluid schijnt heel fijn te zijn.
  • Knip een recht stuk uit karton en vouw deze strak op. De beweging die je hiermee kan maken is ideaal voor een fidget toy.
  • Knip een stuk papier uit en maak hier een zakje van en stop hier een kleine knikker in. Of pak een katoenen zakje/ stuk stof dat je dicht naait nadat je er een kleine knikker in hebt gestopt.

Veel plezier!

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»