Vroege leerling - Wat is een vroege leerling
Moederschap School

Mijn december- kind is een vroege leerling

Evi is geboren in December, waar het voor haar dus qua feestdagen druk is die maand heb ik verder nooit bij haar toekomst als leerling stilgestaan. Totdat ze naar de basisschool ging en dus een vroege leerling bleek te zijn. Er komen een aantal dingen bij kijken als je kind een vroege leerling is. Welke laat ik je vandaag weten maar ook hoe wij daarmee om zijn gegaan.

Wanneer ben je nou een vroege leerling?

Scholen houden verschillende grenzen aan. De ene partij houdt aan dat leerlingen tot oktober naar de volgende klas zouden mogen, andere scholen houden aan dat leerlingen t/m december naar de volgende klas mogen in het nieuwe schooljaar. Mits het kindje dit aankan uiteraard. Is jouw kindje geboren in januari, dan is het dus een late leerling. Kindjes uit maart- september reguliere kinderen zijn en kindjes van oktober – december vroege leerlingen. Evi is dus een vroege leerling.

Decemberkind naar groep 3?

De basisschool van Evi houdt als leeftijdsgrens aan dat kinderen geboren t/m december door mogen naar het volgende schooljaar na de zomervakantie. Uiteraard hebben we hierbij goed naar Evi gekeken. Maar ons als ouders was al snel duidelijk dat Evi echt door moest naar groep 3 na de zomervakantie. De eerste CITO ondersteunde dat nog niet helemaal maar Evi bleek tijdens de afname van de toetsen een beginnende oorontsteking te hebben. Ze hoorde dus de opdrachten niet goed. Tijdens eerdere observaties bleek ze voor te liggen op het gemiddelde, iets wat wij ook terugzagen.

Langer kleuteren of naar groep 3? | Een belangrijke keuze

Doordat basisscholen observeren en de CITO afnemen in de tweede klas kunnen zij bekijken of het kind al toe is aan groep 3 of dat extra kleuteren verstandig is. Aangezien Evi graag leest en schrijft maar vooral heel graag rekent was ons wel duidelijk dat groep 3 de volgende stap is. Kleine woordjes leest en schrijft ze, de interesse daarin is ook groot dus groep 2 zou haar niet meer gaan bieden wat zij nodig heeft. Daarnaast is Evi een cijfergek. Toen ze naar de basisschool ging verbaasde ze haar juffen door met gemak tot 20 te tellen. Niet zo gek dat zij zo veel met cijfers heeft want haar vader bracht de laatste 2 jaar op de HAVO door met vrijstelling voor wiskunde en hoefde alleen voor toetsen langs te komen.

Haar moeder is een boekenwurm en getuige de blog die je nu leest heeft haar moeder wel meer met taal. Al blijven de D- en T geregeld een probleem vormen.

Mijn kind is de jongste leerling in de klas

Ik vind het wel een ding trouwens want Evi is straks de jongste van de klas. Voor zover ik weet tenminste. Het voordeel is dat er veel jonge leerlingen straks in haar groep 3 zitten waardoor er ook meer tijd zal gaan zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Zo zal er meer tijd komen voor de fysieke ontlading en zal er een extra buitenspeel-moment zijn. Wat ik zelf ook geruststellend vind is dat Evi een juf krijgt die haar heel goed door lijkt te hebben. Ook dat Evi een denkertje is en graag veel duidelijkheid heeft van te voren. Eerste keren vind ze vaak wat moeilijk omdat zij niet weet wat ze ervan moet verwachten en om hulp vragen zal zij niet snel doen. Net zoals haar moeder.

Kijk goed naar je kind en hou het in de gaten

Met deze wisseling naar groep 3 is het vooral belangrijk dat jij je kind volgt. Waar is je kind aan toe en wat kan het al aan? Als ik had gezien dat Evi nog helemaal niet bezig was geweest met rekenen e.d. dan zou ik waarschijnlijk terughoudend hebben gereageerd op groep 3. Een kind dat op zijn tenen loopt, dat is niet ideaal. Niet voor de ouders, niet voor de docent en zeker niet voor het kind zelf. Kijk daarom goed naar wat jouw kind gelukkig maakt, waar de behoeftes en krachten liggen. Pas je daarop aan. Maar overleg ook goed met de docent van jouw kind over de opties.

Is jouw kind een late of vroege leerling?

Liefs, Kimberly

Liked it? Pin it op Pinterest!

Vroege leerling - Wat is een vroege leerling

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

7 COMMENTS

 • interessant om te lezen en wat goed van Evi dat ze al zo leergierig is. Alleen maar fijn dat ze alle informatie zo opzuigt als een sponsje. Mijn dochtertje (3 jaar) is dus net gestart met oefenen op “zomer” school (tweetalig Spaans en Engels). Lekker rustig met kleine groepjes maar zij is dus ook een vroege leerling want geboren in November. Ben benieuwd hoe dat voor haar gaat uitpakken strakjes. Ach de tijd zal het leren.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ook spannend! Ben benieuwd hoe ze het gaat vinden.

 • Natasja

  Wat fijn dat Evi leergierig is en zo goed is met cijfertjes! Ik werk zelf in het onderwijs en vind het super belangrijk om naar het kind te kijken. Het kind laat zien waar hij of zij aan toe is. Daarom heb ik die grens altijd zo raar gevonden!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Is het eigenlijk ook wel, ik zie kindjes geboren in januari of februari maar die het makkelijk zouden aankunnen. Zonde hoor.

   • Natasja

    Nou precies! Wat mij betreft moet die grens weg en moet iedere leerkracht gewoon echt goed naar de kinderen kijken. De een is snel de andere wat langzamer…

 • Wendy

  Een verhaal van jaren geleden, maar wel een goed voorbeeld van dat je als ouders goed naar je kind moet kijken. Mijn zusje was geen vroege of late leerling, maar ik weet nog goed dat mijn ouders eigenlijk vonden dat ze nog een jaartje moest ‘kleuteren’. Ze was gewoon nog niet toe aan het echte school en zat liever de hele dag bij de juf op schoot. De school vond dat onzin en hup, mijn zusje moest door naar groep 3. Uiteindelijk ging ze steeds met de hakken over de sloot naar de volgende klas, tot op het rond groep 5 of 6 gewoon niet meer ging en ze bleef zitten. Zo stom eigenlijk, want ik kan me nog goed herinneren hoe erg mijn zusje dat vond. Als ze nou gewoon nog een jaartje bij de kleuters had gezeten, dan had ze daar zelf helemaal niet zo bewust van geweest.

 • Shirley

  Skyler is van november en gaat volgend jaar naar een tussengroep. Werkjes van groep 2 maar ook nog de mogelijkheid om dingen uit groep 1 te doen. Aan het eind van dat jaar bekijken we dan of hij groep 3 aan kan, of echt groep 2 helemaal nog moet doen ?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *