Wat komt er kijken bij samenwerken
Ondernemende moeders

Wat komt er kijken bij samenwerken?

Er wordt doorgaans veel samengewerkt. Dit kan tijdens bijvoorbeeld werk zijn, maar dit komt ook veel voor wanneer er bij iemand privé iets moet gebeuren. Bij een samenwerking komt erg veel kijken. Wat moet je er eigenlijk allemaal over weten? Hieronder lees je meer over wat er komt kijken bij een samenwerking!

Wat is samenwerken?

Wanneer je samenwerkt, werk je als het ware gezamenlijk richting hetzelfde doel. Je wilt dus een bepaald doel bereiken, waardoor je samen gaat werken. Een samenwerking kan daarnaast al plaatsvinden tussen twee mensen, maar kan nog meer uitgebreid worden. Zo kun je ook met een hele grote groep samenwerken. In veel gevallen wordt er samengewerkt op de werkvloer. Er zijn erg veel ondernemingen die naar een bepaald doel toewerken. Hierbij worden er dus mensen aangenomen om dit doel te bereiken. Belangrijk is dat de samenwerking goed verloopt. Is dit niet het geval, zal het doel niet snel bereikt worden. Niet alleen op de werkvloer wordt er samengewerkt, want ook in het privéleven van veel mensen komt dit voor. Hierbij kun je denken aan een verhuizing die door een stel samen wordt uitgevoerd. 

Hoe kun je goed samenwerken?

Een goede samenwerking is niet altijd gegarandeerd. Hierbij dien je dus te moeten kijken naar verschillende aspecten. Verdiep je bijvoorbeeld in de mensen waar je mee samenwerkt. Iedereen heeft weer zijn eigen kwaliteiten, waarbij het van belang is dat je deze kent. Ga met elkaar in gesprek en bespreek je wensen, behoeften en natuurlijk kwaliteiten. Hiermee zorg je ervoor dat de samenwerking uiteindelijk beter zal gaan. 

Ook is het van belang dat je de juiste doelen stelt. Weet gezamenlijk waar je naartoe werkt en zorg ervoor dat de samenwerking alleen nog maar soepel zal verlopen. Een samenwerking zal niet altijd even spoedig verlopen, maar daardoor is het extra van belang dat de mogelijke irritaties of verbeterpunten ook uitgesproken worden. Hiermee weet je wat je aan elkaar hebt en voorkom je dat de samenwerking mogelijk stroever zal gaan lopen.

Wat als een samenwerking eindigt?

Helaas komt het nu eenmaal vaker voor dat een samenwerking eindigt. Dit hoeft niet alleen te zijn wanneer er een slechte samenwerking is, want het kan bijvoorbeeld ook zijn dat iemand een andere baan heeft. Hierbij zal hij de organisatie waar hij samen met jou voor werkt verlaten, waardoor de samenwerking vervalt. Leuk is het dan natuurlijk wel om diegene iets te geven. Je hebt toch veel met elkaar meegemaakt. Je kunt hierbij denken aan het geven van relatiegeschenken. Wanneer je een relatiegeschenk biedt, zorg je ervoor dat je het afscheid collega goed kunt doen. Dit is erg fijn om de samenwerking goed te kunnen beëindigen. 

Stel SMART doelen

Hierboven heb je kunnen lezen dat wanneer je samenwerkt, je aan hetzelfde doel werkt. Hierbij is het wel zo handig als dit doel SMART opgesteld is. Wanneer een doel namelijk SMART is, is deze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Hierdoor zorg je ervoor dat het doel dus echt duidelijk is en de samenwerking goed zal verlopen.

«

»